Åpen for alle - alltid

Forsikringsselskapet Protector ba Widerøe-pilot legge seg på operasjonsbordet

En Widerøe-pilot fikk medhold av både Finansklagenemnda og Oslo tingrett i at han ikke kunne pålegges å legge seg under kniven for å operere bort gallestein.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
En Widerøe-pilot fikk medhold av både Finansklagenemnda og Oslo tingrett i at han ikke kunne pålegges å legge seg under kniven for å operere bort gallestein. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er flygeren tilkjent fem millioner kroner i erstatning i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tingretten ga i mai den tidligere Widerøe-flygeren medhold i at forsikringsselskapet Protector ikke kan pålegge ham operasjon for gallestein for å komme tilbake i arbeid. Selskapet ble dømt til å utbetale forsikringssummen på fem millioner kroner.

Det liker Protector forsikring svært dårlig, og har allerede anket dommen fra Oslo tingrett videre til lagmannsretten.

– Inngrepet har veldig liten risiko

– Vi leser dommen slik at den ikke sier noe om at det er særlige grunner til at flygeren kan nekte å la seg operere. Inngrepet har veldig liten risiko, og vi mener vi bør kunne stille krav om at han gjennomfører det , sier skadedirektør Fredrik Messel i Protector forsikring, til NRK.

Piloten, som de siste fire årene har vært ute av arbeid, fikk medhold både av Finansklagenemnda og tingretten da han nektet å operere bort gallestein for å bli friskmeldt og arbeidsfør igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er klart innenfor det en person skal bestemme selv, sier Widerøe-pilotens advokat Espen Rekkedal.

Les også: Kvinner får oftere gallestein enn menn

«Vanskelig for å sitte eller holde seg i ro»

Hos 80 prosent av pasienter med gallestein medfører dette ingen problemer, men for de resterende kan det føre til gallesteinsanfall og komplikasjoner som betennelse i galleblæra, ifølge Norsk Helseinformatikk:

«Gallestein kan gi anfall av milde til kraftige smerter i øvre høyre del av magen, eventuelt med utstråling til ryggen og gjerne opp til høyre skulder. Pasienten har vanskelig for å sitte eller holde seg i ro under anfallet, og pasienten er som regel kvalm. Smertene kommer ofte etter måltid, og de varer i opptil flere timer. Vanligvis er anfallet over i løpet av én til seks seks timer.»

Vil ta saken helt til Høyesterett

Nå varsler Protector Forsikring nye rettsrunder, og at de er innstilt på å ta saken helt til Høyesterett om nødvendig, for å vinne frem med sitt syn, og slippe å utbetale erstatning.

– Det er et tankekors for oss at vi her kan risikere å betale ut over fem millioner kroner til en person som har nektet å la seg operere. Dagen etter at han har mottatt pengene kan han la seg operere og fly igjen fjorten dager etterpå, uten noe fremtidig tap, sier skadedirektør Fredrik Messel til NRK.