Forsikringsselskapet Protector ba Widerøe-pilot legge seg på operasjonsbordet

<p>En Widerøe-pilot fikk medhold av både Finansklagenemnda og Oslo tingrett i at han ikke kunne pålegges å legge seg under kniven for å operere bort gallestein.</p><p>Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix</p>
En Widerøe-pilot fikk medhold av både Finansklagenemnda og Oslo tingrett i at han ikke kunne pålegges å legge seg under kniven for å operere bort gallestein. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nå er flygeren tilkjent fem millioner kroner i erstatning i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tingretten ga i mai den tidligere Widerøe-flygeren medhold i at forsikringsselskapet Protector ikke kan pålegge ham operasjon for gallestein for å komme tilbake i arbeid. Selskapet ble dømt til å utbetale forsikringssummen på fem millioner kroner.

Det liker Protector forsikring svært dårlig, og har allerede anket dommen fra Oslo tingrett videre til lagmannsretten.

– Inngrepet har veldig liten risiko

– Vi leser dommen slik at den ikke sier noe om at det er særlige grunner til at flygeren kan nekte å la seg operere. Inngrepet har veldig liten risiko, og vi mener vi bør kunne stille krav om at han gjennomfører det , sier skadedirektør Fredrik Messel i Protector forsikring, til NRK.

Piloten, som de siste fire årene har vært ute av arbeid, fikk medhold både av Finansklagenemnda og tingretten da han nektet å operere bort gallestein for å bli friskmeldt og arbeidsfør igjen.

– Dette er klart innenfor det en person skal bestemme selv, sier Widerøe-pilotens advokat Espen Rekkedal.

Les også: Kvinner får oftere gallestein enn menn

«Vanskelig for å sitte eller holde seg i ro»

Hos 80 prosent av pasienter med gallestein medfører dette ingen problemer, men for de resterende kan det føre til gallesteinsanfall og komplikasjoner som betennelse i galleblæra, ifølge Norsk Helseinformatikk:

«Gallestein kan gi anfall av milde til kraftige smerter i øvre høyre del av magen, eventuelt med utstråling til ryggen og gjerne opp til høyre skulder. Pasienten har vanskelig for å sitte eller holde seg i ro under anfallet, og pasienten er som regel kvalm. Smertene kommer ofte etter måltid, og de varer i opptil flere timer. Vanligvis er anfallet over i løpet av én til seks seks timer.»

Vil ta saken helt til Høyesterett

Nå varsler Protector Forsikring nye rettsrunder, og at de er innstilt på å ta saken helt til Høyesterett om nødvendig, for å vinne frem med sitt syn, og slippe å utbetale erstatning.

– Det er et tankekors for oss at vi her kan risikere å betale ut over fem millioner kroner til en person som har nektet å la seg operere. Dagen etter at han har mottatt pengene kan han la seg operere og fly igjen fjorten dager etterpå, uten noe fremtidig tap, sier skadedirektør Fredrik Messel til NRK.

Personvernpolicy