Meny

Høyesterettsdom om karensregel:

MS-syk får ikke uførepensjon fra Statens pensjonskasse på grunn av karensregel

<p>Symptomer fra et øye i 2011, som gikk over, men som senere viste seg å være ledd i MS-diagnosen hun fikk tre år senere, var avgjørende for at hun fikk avslag på uførepensjon fra Statens pensjonskasse.</p>
Symptomer fra et øye i 2011, som gikk over, men som senere viste seg å være ledd i MS-diagnosen hun fikk tre år senere, var avgjørende for at hun fikk avslag på uførepensjon fra Statens pensjonskasse. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

En kvinne som fikk MS kort tid etter at hun ble medlem i Statens pensjonskasse, har ikke krav på uførepensjon fra pensjonskassen, slår Høyesterett fast.

Kvinnen – som fikk MS kort tid etter at hun ble medlem av Statens pensjonskasse – tapte kampen om uførepensjon i Høyesterett tirsdag.

Dommen slår fast at en kvinnen ikke har rett til uførepensjon fra pensjonskassen.

Lov om Statens pensjonskasse har en såkalt karensregel om at den som blir ufør før det har gått to år fra vedkommende ble medlem av pensjonskassen, ikke har rett til uførepensjon dersom uførheten skyldes «en sykdom eller et lyte som medlemmet led av eller hadde symptomer på ved tiltredelsen, og som det må antas at han eller hun da kjente til».

I Høyesterett argumenterte kvinnens advokat med at karens bare gjelder dersom det er aktive symptomer ved tiltredelsen i ny jobb.

I dette tilfellet var kvinnen frisk fra en synsnervebetennelse hun fikk i 2011, da hun begynte i ny jobb i 2013 og ble medlem av Statens pensjonskasse. Hun visste heller ikke at MR-undersøkelser viste at betennelsen kunne være et tegn på MS.

Statens pensjonskasse mente på sin side at loven må tolkes slik at «medlemmet må ha hatt kjennskap til symptomet, men behøver ikke å ha forstått hvilken sykdom det dreier seg om ‒ bare at det gjelder en sykdom som går utover dagliglivets plager».

Kvinnen tapte tirsdag saken da Høyesterett, under dissens 4-1, kom til at Statens pensjonskasse ikke trenger å betale ut uførepensjon.

Avgjørelsen påvirker ikke hennes rett til uføretrygd fra Folketrygden, men uførepensjon fra Statens pensjonskasse ville ha gitt henne en høyere samlet ytelse.

Utredet i 2011, men plagene forsvant

Kvinnen ble i 2011 utredet ved øyeavdelingen ved Oslo universitetssykehus på grunn av en betennelse på synsnerven. En MR-undersøkelse viste tegn til demyeliniserende lidelse, som vil si ødeleggelse av den isolerende hylsen som finnes omkring mange nervefibre.

Det ble anbefalt å foreta ny MR-kontroll etter tre måneder, men fordi kvinnen ble gravid ble det ikke fulgt opp med flere undersøkelser. Og øyeplagene hennes forsvant.

1. september 2013 ble kvinnen ansatt i en ny jobb som gjorde at hun automatisk ble medlem i Statens pensjonskasse.

Fikk MS-diagnose i 2014

I 2014 oppsøkte hun lege på grunn av plutselig nummenhet i armen, smerter i hender og føtter med mer. Det ble foretatt en ny MR-undersøkelse som viste økte demyeliniserende forandringer. Nevrologen uttalte at tilstanden kunne være forenlig med multippel sklerose (MS), selv om det ikke var et entydig tegn.

Kvinnen ble sykemeldt 5. mai samme år. Den endelige MS-diagnosen ble stilt i august/september.

Hun søkte Statens pensjonskasse om hel uførepensjon fra 1. juli 2015, men hun valgte senere isteden å redusere stillingen til 40 prosent.

Les også: Kvinne fikk ME etter Pandemrix-vaksine – saksøkte staten og vant

Avslag på grunn av symptomer fra 2011

Søknaden om uførepensjon ble avslått 12. juni 2015. Avslaget var begrunnet med at uførheten skyldtes en sykdom hun hadde hatt symptomer på siden 2011, og at hun måtte antas å ha visst om sykdommen eller symptomene ved tiltredelse i stillingen. Karensbestemmelsen i lov om Statens pensjonskasse ble dermed lagt til grunn for at hun ikke hadde rett til uførepensjon fra pensjonskassen.

Etter anke ble avslaget opprettholdt av Statens pensjonskasse 14. august 2015. Saken ble så behandlet i Trygderetten, som i kjennelse fra 11. november 2016 stadfestet pensjonskassens vedtak.

Kvinnen fikk innvilget 60 prosent uførepensjon fra Folketrygden fra 1. desember 2017, men har en lavere ytelse enn om hun også hadde fått uførepensjon fra Statens pensjonskasse.

Hun prøvde saken for Borgarting lagmannsrett, som frifant Statens pensjonskasse og dermed opprettholdt avslaget.

Les også: 4.200 flere uføretrygdede i Norge

Dissens i symptom-spørsmål

Kvinnen anket lagmannsrettens dom til Høyesterett blant annet fordi hun mente lagmannsretten hadde tolket pensjonskasseloven feil da den «la til grunn at karens inntrer dersom medlemmet på et tidligere tidspunkt enn ved tiltredelsen hadde symptom på den sykdommen som fører til uførhet».

Statens pensjonskasse mente på sin side at pensjonskasseloven var riktig tolket og la ned påstand om at anken skulle forkastes.

Høyesterett kom enstemmig til at det ikke var et vilkår at symptomet var aktivt akkurat ved tiltredelsen, men delte seg 4‒1 med hensyn til om det var tilstrekkelig at symptomet ble opplevd som en sykdom utover dagliglivets plager (flertallets syn), eller om symptomet måtte oppleves som tegn på en fremtidig sykdomstilstand utover den sykdommen hun den gang ble behandlet for.

– Helt klart utenfor dagliglivets plager

Førstevoterende dommer Henrik Bull legger i sitt syn på saken vekt på tidligere rettspraksis som konkluderer med at «karensregelen gjelder for sykdommer og lyter som man led av før man tiltrådte tjenesten, men derimot ikke sykdommer og lyter som oppstod etter tiltredelsen. Ordene «ved tiltredelsen» er i et slikt perspektiv bare ment å markere skjæringspunktet».

Videre viser han til at henvisningen til symptom er tilføyd i lovteksten for å klargjøre at det avgjørende er at sykdommen eller lytet rent faktisk har oppstått før tiltredelsen, ikke at man allerede før tiltredelsen hadde rukket å stille riktig diagnose.

Bull viser også til at det «kan være svært varierende hvilken kunnskap folk har om sykdommer og deres symptomer» og mener det vil være uheldig om karensreglene skulle slå ulikt ut på bakgrunn av dette.

Han viser også til at kvinnen ble henvist til Oslo universitetssykehus for øyeblikkelig hjelp da hun fikk en synsnervebetennelse.

«Det ble foretatt MR-undersøkelse, hun ble sykmeldt i én måned, og hun ble oppfordret til ny MR-undersøkelse etter tre måneder. Vi er klart utenfor dagliglivets plager. At A ikke ble informert om at synsnervebetennelsen fagmedisinsk sett kunne være et varsel om begynnende MS, eller om at MR-undersøkelsen viste tegn til demyeliniserende lidelse – det siste er partene noe uenige om ‒ kan da, slik jeg ser det, ikke være avgjørende.»

Les også: Historisk dom for samehets blir stående

– En bortfortolkning av kunnskapskravet

Tre andre dommere stemte med Bull, mens dommer Clement Endresen tok dissens fordi han mente de øvrige gikk for langt i å frata kunnskapskravet selvstendig betydning.

«Etter mitt syn innebærer det en bortfortolking av kunnskapskravet å forstå dette slik at det avgjørende er om medlemmet var kjent med den tilstand som objektivt sett kan anses som et symptom på en senere sykdom. Dette er noe medlemmet nærmest med nødvendighet vil måtte være kjent med».

Høyesterettsavgjørelsen gir veiledning om forståelsen av karensregelen i Statens pensjonskasse.

Les også: Høyesterettsdom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:32 Kronprins Haakon måtte snu før Nansen-breddegrad15:32 Ni personer døde etter at småfly krasjlandet i Sverige15:21 12 år gammel jente døde etter drukningsulykke14:52 Tidligere Bangladesh-diktator er død14:51 Politimann sparket i hodet under basketak på E614:22 Flere skogbranner i Italia – én død13:35 Sørlandsbanen fortsatt stengt13:33 En død etter at brannbil kjørte av veien13:27 Gjøvik stasjon er gjenåpnet for trafikk13:20 Tidligere NBA-mester i kunstig koma etter bilulykke13:08 Fortsatt brexit-usikkerhet for norske studenter13:00 Lovende utsikt for årets epler12:51 Tv-profil død etter elsparkesykkelulykke12:49 50 år siden månelandingen – men sendingen fra NRK er slettet12:48 Syklist til sykehus med alvorlig hodeskade11:58 Jordskjelv i Indonesia11:48 Merkel, Stoltenberg og EU-ledere i Paris for å feire Frankrikes nasjonaldag11:46 Birgit Skarstein vant verdenscupen i pararoing10:44 Uavklart for treåring etter fallulykke på Gardermoen10:21 Norsk 17-åring vartet opp med ny seier i kontinentalcupen i hopp10:21 Flere kvinner enn menn bruker sovemedisin10:15 Politibetjentens råd for en trygg båtferie10:09 Neymar: – Mitt beste fotballminne var å slå PSG10:00 Rekordmange dyr dumpes: MDG krever obligatorisk ID-merking09:55 Over 35 døde i flom i India09:42 Tufte og Norge slo tilbake med seier i B-finalen i verdenscupen09:13 De hjemløse som forsvinner fra systemet08:59 Advarer mot ulovlige sparkesykler08:38 Jordskjelv i havet nordvest for Australia07:59 Dødstallet øker etter flom og jordskred i Nepal07:26 Høyre-representant vil ha bedre nattogtilbud – men vil ikke detaljstyre07:00 Stoltenberg om kjekling i NATO og TV-kvelder med EU-toppene06:19 Titusenvis ble rammet av stort strømbrudd i New York05:50 Dette skjer i dag05:49 Skepsis i fagmiljøet til Facebooks kryptovaluta05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mirakelpredikant hevder politiet ba om forbønn04:36 Mann truet politiet med kniv i Tromsø03:51 Tromsø-ordfører foreslår tog nordover fra Narvik03:24 Barry har nådd land som en tropisk storm02:51 Mann slått ned i Arendal – kjørt til sykehus02:08 Rekordtidlig sesongslutt ved Folgefonna01:23 Det britiske politiet har identifisert mistenkt bak dokumentlekkasje01:08 Cuba gjeninnfører statsministerordningen00:09 Hovland et stykke bak, men kan avansere23:30 Bodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:56 Bodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:20 Fellingstillatelse på bjørn i Finnmark22:19 Spania reddet 141 migranter i Middelhavet21:54 Lampard tok sin første seier som Chelsea-manager21:30 Bologna-treneren lider av leukemi21:27 Nå er det alvor mellom USA og Iran20:47 Gutt alvorlig skadd etter fallulykke på Gardermoen20:27 Ødegaard med målgivende i Sociedad-debuten20:26 Frankrike oppretter militær romkommando19:55 Tøff motstander for Ruud i Båstad19:23 Forsinkelser på Sørlandsbanen som følge av manglende strømtilførsel19:18 Mol og Sørum vant storturnering i Sveits for andre år på rad18:49 Storbritannia krever garantier for å løslate iransk oljetanker18:42 Fryktens sommer18:38 Solskjær roste 18-åring etter seier i sommerens første treningskamp18:25 Minst tolv døde i flom og jordskred i India17:51 Belgisk seier i Tour de France, Alaphilippe tok tilbake ledelsen17:37 Ekstremværet Barry har nådd land som en tropisk storm17:34 Rosenborg med årsbeste og utklassing av Viking17:10 Kan teknologi løse sædkrisen i vestlige land?16:43 Kvinne fikk bruddskader etter ulykke i «vikingskip» på Nøtterøy16:01 De fleste tyskere mener Merkels helse er en privatsak15:30 Nordmann hardt skadd på Malta14:58 Mann tiltalt for drap i Drammen14:55 Tusenvis i demonstrasjon mot kinesiske forretningsfolk i Hongkong14:38 Her gir politiet flest «tissebøter»13:29 Borch, Strandli og Brun til A-finale i verdenscupen i roing13:28 Tre vakter drept i hotellangrep i Afghanistan13:21 Brann ved sporet på Rørosbanen12:49 SOHR: Tolv drept i luftangrep i Syria12:49 18-åring skadd i motorsykkelulykke i Sarpsborg11:56 Johnsrud Sundby i hyttekonflikt på Sjusjøen11:52 Hovland videre etter andre runde i Illinois11:50 Over 50 skadd i jordskjelv på Filippinene11:41 Westvold Hansen vant kontinentalcupåpningen i hopp11:06 Minst 27 døde etter skred og flom i Nepal11:01 Brann i rekkehus i Finnmark – beboere er evakuert10:50 Helvetet som slave på bordell i Bangladesh10:38 Minst 26 drept i hotellangrep i Somalia10:33 Y-blokka i regjeringskvartalet rives i oktober10:30 Kvinne fløyet bort i luftambulanse etter bilulykke i Telemark10:09 Gunnarssons klubb tvangsflyttes til Serie D10:00 Sitter på verdier for over 85 milliarder09:30 Blodig velt sender van Garderen hjem fra Tour de France09:17 Diomande ble dagens mann med to scoringer for Los Angeles FC09:00 Variert sommervær gir gode bær – men fjorårets tørke kan ha påvirket multene08:34 Tog forårsaket skogbranner langs Gjøvikbanen – delvis stengt hele lørdag08:21 17 år bak spakene, gjennom turbulens og lav marsjhøyde07:31 Norske, kvinnelige mosjonister løper raskere enn amerikanske menn07:27 Newzealendere leverer inn våpen mot penger06:50 Millionoverskudd for restemat-app06:17 Visepresident Pence besøkte overfylte migrantleirer06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt
Siste nytt
16:32NorgeKronprins Haakon måtte snu før Nansen-breddegrad15:32VerdenNi personer døde etter at småfly krasjlandet i Sverige15:21Norge12 år gammel jente døde etter drukningsulykke14:52VerdenTidligere Bangladesh-diktator er død14:51NorgePolitimann sparket i hodet under basketak på E614:22VerdenFlere skogbranner i Italia – én død13:35NorgeSørlandsbanen fortsatt stengt13:33NorgeEn død etter at brannbil kjørte av veien13:27NorgeGjøvik stasjon er gjenåpnet for trafikk13:20SportTidligere NBA-mester i kunstig koma etter bilulykke13:08NorgeFortsatt brexit-usikkerhet for norske studenter13:00NorgeLovende utsikt for årets epler12:51VerdenTv-profil død etter elsparkesykkelulykke12:49Norge50 år siden månelandingen – men sendingen fra NRK er slettet12:48NorgeSyklist til sykehus med alvorlig hodeskade11:58VerdenJordskjelv i Indonesia11:48VerdenMerkel, Stoltenberg og EU-ledere i Paris for å feire Frankrikes nasjonaldag11:46SportBirgit Skarstein vant verdenscupen i pararoing10:44NorgeUavklart for treåring etter fallulykke på Gardermoen10:21SportNorsk 17-åring vartet opp med ny seier i kontinentalcupen i hopp10:21Helse og livsstilFlere kvinner enn menn bruker sovemedisin10:15NorgePolitibetjentens råd for en trygg båtferie10:09SportNeymar: – Mitt beste fotballminne var å slå PSG10:00NorgeRekordmange dyr dumpes: MDG krever obligatorisk ID-merking09:55VerdenOver 35 døde i flom i India09:42SportTufte og Norge slo tilbake med seier i B-finalen i verdenscupen09:13Helse og livsstilDe hjemløse som forsvinner fra systemet08:59NorgeAdvarer mot ulovlige sparkesykler08:38VerdenJordskjelv i havet nordvest for Australia07:59VerdenDødstallet øker etter flom og jordskred i Nepal07:26NorgeHøyre-representant vil ha bedre nattogtilbud – men vil ikke detaljstyre07:00VerdenStoltenberg om kjekling i NATO og TV-kvelder med EU-toppene06:19VerdenTitusenvis ble rammet av stort strømbrudd i New York05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenSkepsis i fagmiljøet til Facebooks kryptovaluta05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMirakelpredikant hevder politiet ba om forbønn04:36NorgeMann truet politiet med kniv i Tromsø03:51NorgeTromsø-ordfører foreslår tog nordover fra Narvik03:24VerdenBarry har nådd land som en tropisk storm02:51NorgeMann slått ned i Arendal – kjørt til sykehus02:08NorgeRekordtidlig sesongslutt ved Folgefonna01:23VerdenDet britiske politiet har identifisert mistenkt bak dokumentlekkasje01:08VerdenCuba gjeninnfører statsministerordningen00:09SportHovland et stykke bak, men kan avansere23:30SportBodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:56SportBodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:20NorgeFellingstillatelse på bjørn i Finnmark22:19VerdenSpania reddet 141 migranter i Middelhavet21:54SportLampard tok sin første seier som Chelsea-manager21:30SportBologna-treneren lider av leukemi21:27PolitikkNå er det alvor mellom USA og Iran20:47NorgeGutt alvorlig skadd etter fallulykke på Gardermoen20:27SportØdegaard med målgivende i Sociedad-debuten20:26VerdenFrankrike oppretter militær romkommando19:55SportTøff motstander for Ruud i Båstad19:23NorgeForsinkelser på Sørlandsbanen som følge av manglende strømtilførsel19:18SportMol og Sørum vant storturnering i Sveits for andre år på rad18:49VerdenStorbritannia krever garantier for å løslate iransk oljetanker18:42Helse og livsstilFryktens sommer18:38SportSolskjær roste 18-åring etter seier i sommerens første treningskamp18:25VerdenMinst tolv døde i flom og jordskred i India17:51SportBelgisk seier i Tour de France, Alaphilippe tok tilbake ledelsen17:37VerdenEkstremværet Barry har nådd land som en tropisk storm17:34SportRosenborg med årsbeste og utklassing av Viking17:10Helse og livsstilKan teknologi løse sædkrisen i vestlige land?16:43NorgeKvinne fikk bruddskader etter ulykke i «vikingskip» på Nøtterøy16:01PolitikkDe fleste tyskere mener Merkels helse er en privatsak15:30VerdenNordmann hardt skadd på Malta14:58NorgeMann tiltalt for drap i Drammen14:55VerdenTusenvis i demonstrasjon mot kinesiske forretningsfolk i Hongkong14:38NorgeHer gir politiet flest «tissebøter»13:29SportBorch, Strandli og Brun til A-finale i verdenscupen i roing13:28VerdenTre vakter drept i hotellangrep i Afghanistan13:21NorgeBrann ved sporet på Rørosbanen12:49VerdenSOHR: Tolv drept i luftangrep i Syria12:49Norge18-åring skadd i motorsykkelulykke i Sarpsborg11:56PengerJohnsrud Sundby i hyttekonflikt på Sjusjøen11:52SportHovland videre etter andre runde i Illinois11:50VerdenOver 50 skadd i jordskjelv på Filippinene11:41SportWestvold Hansen vant kontinentalcupåpningen i hopp11:06VerdenMinst 27 døde etter skred og flom i Nepal11:01NorgeBrann i rekkehus i Finnmark – beboere er evakuert10:50VerdenHelvetet som slave på bordell i Bangladesh10:38VerdenMinst 26 drept i hotellangrep i Somalia10:33NorgeY-blokka i regjeringskvartalet rives i oktober10:30NorgeKvinne fløyet bort i luftambulanse etter bilulykke i Telemark10:09SportGunnarssons klubb tvangsflyttes til Serie D10:00PengerSitter på verdier for over 85 milliarder09:30SportBlodig velt sender van Garderen hjem fra Tour de France09:17SportDiomande ble dagens mann med to scoringer for Los Angeles FC09:00NorgeVariert sommervær gir gode bær – men fjorårets tørke kan ha påvirket multene08:34NorgeTog forårsaket skogbranner langs Gjøvikbanen – delvis stengt hele lørdag08:21Penger17 år bak spakene, gjennom turbulens og lav marsjhøyde07:31Helse og livsstilNorske, kvinnelige mosjonister løper raskere enn amerikanske menn07:27VerdenNewzealendere leverer inn våpen mot penger06:50PengerMillionoverskudd for restemat-app06:17VerdenVisepresident Pence besøkte overfylte migrantleirer06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt
Populært