Meny

Høyesterettsdom om karensregel:

MS-syk får ikke uførepensjon fra Statens pensjonskasse på grunn av karensregel

<p>Symptomer fra et øye i 2011, som gikk over, men som senere viste seg å være ledd i MS-diagnosen hun fikk tre år senere, var avgjørende for at hun fikk avslag på uførepensjon fra Statens pensjonskasse.</p>
Symptomer fra et øye i 2011, som gikk over, men som senere viste seg å være ledd i MS-diagnosen hun fikk tre år senere, var avgjørende for at hun fikk avslag på uførepensjon fra Statens pensjonskasse. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

En kvinne som fikk MS kort tid etter at hun ble medlem i Statens pensjonskasse, har ikke krav på uførepensjon fra pensjonskassen, slår Høyesterett fast.

Kvinnen – som fikk MS kort tid etter at hun ble medlem av Statens pensjonskasse – tapte kampen om uførepensjon i Høyesterett tirsdag.

Dommen slår fast at en kvinnen ikke har rett til uførepensjon fra pensjonskassen.

Lov om Statens pensjonskasse har en såkalt karensregel om at den som blir ufør før det har gått to år fra vedkommende ble medlem av pensjonskassen, ikke har rett til uførepensjon dersom uførheten skyldes «en sykdom eller et lyte som medlemmet led av eller hadde symptomer på ved tiltredelsen, og som det må antas at han eller hun da kjente til».

I Høyesterett argumenterte kvinnens advokat med at karens bare gjelder dersom det er aktive symptomer ved tiltredelsen i ny jobb.

I dette tilfellet var kvinnen frisk fra en synsnervebetennelse hun fikk i 2011, da hun begynte i ny jobb i 2013 og ble medlem av Statens pensjonskasse. Hun visste heller ikke at MR-undersøkelser viste at betennelsen kunne være et tegn på MS.

Statens pensjonskasse mente på sin side at loven må tolkes slik at «medlemmet må ha hatt kjennskap til symptomet, men behøver ikke å ha forstått hvilken sykdom det dreier seg om ‒ bare at det gjelder en sykdom som går utover dagliglivets plager».

Kvinnen tapte tirsdag saken da Høyesterett, under dissens 4-1, kom til at Statens pensjonskasse ikke trenger å betale ut uførepensjon.

Avgjørelsen påvirker ikke hennes rett til uføretrygd fra Folketrygden, men uførepensjon fra Statens pensjonskasse ville ha gitt henne en høyere samlet ytelse.

Utredet i 2011, men plagene forsvant

Kvinnen ble i 2011 utredet ved øyeavdelingen ved Oslo universitetssykehus på grunn av en betennelse på synsnerven. En MR-undersøkelse viste tegn til demyeliniserende lidelse, som vil si ødeleggelse av den isolerende hylsen som finnes omkring mange nervefibre.

Det ble anbefalt å foreta ny MR-kontroll etter tre måneder, men fordi kvinnen ble gravid ble det ikke fulgt opp med flere undersøkelser. Og øyeplagene hennes forsvant.

1. september 2013 ble kvinnen ansatt i en ny jobb som gjorde at hun automatisk ble medlem i Statens pensjonskasse.

Fikk MS-diagnose i 2014

I 2014 oppsøkte hun lege på grunn av plutselig nummenhet i armen, smerter i hender og føtter med mer. Det ble foretatt en ny MR-undersøkelse som viste økte demyeliniserende forandringer. Nevrologen uttalte at tilstanden kunne være forenlig med multippel sklerose (MS), selv om det ikke var et entydig tegn.

Kvinnen ble sykemeldt 5. mai samme år. Den endelige MS-diagnosen ble stilt i august/september.

Hun søkte Statens pensjonskasse om hel uførepensjon fra 1. juli 2015, men hun valgte senere isteden å redusere stillingen til 40 prosent.

Les også: Kvinne fikk ME etter Pandemrix-vaksine – saksøkte staten og vant

Avslag på grunn av symptomer fra 2011

Søknaden om uførepensjon ble avslått 12. juni 2015. Avslaget var begrunnet med at uførheten skyldtes en sykdom hun hadde hatt symptomer på siden 2011, og at hun måtte antas å ha visst om sykdommen eller symptomene ved tiltredelse i stillingen. Karensbestemmelsen i lov om Statens pensjonskasse ble dermed lagt til grunn for at hun ikke hadde rett til uførepensjon fra pensjonskassen.

Etter anke ble avslaget opprettholdt av Statens pensjonskasse 14. august 2015. Saken ble så behandlet i Trygderetten, som i kjennelse fra 11. november 2016 stadfestet pensjonskassens vedtak.

Kvinnen fikk innvilget 60 prosent uførepensjon fra Folketrygden fra 1. desember 2017, men har en lavere ytelse enn om hun også hadde fått uførepensjon fra Statens pensjonskasse.

Hun prøvde saken for Borgarting lagmannsrett, som frifant Statens pensjonskasse og dermed opprettholdt avslaget.

Les også: 4.200 flere uføretrygdede i Norge

Dissens i symptom-spørsmål

Kvinnen anket lagmannsrettens dom til Høyesterett blant annet fordi hun mente lagmannsretten hadde tolket pensjonskasseloven feil da den «la til grunn at karens inntrer dersom medlemmet på et tidligere tidspunkt enn ved tiltredelsen hadde symptom på den sykdommen som fører til uførhet».

Statens pensjonskasse mente på sin side at pensjonskasseloven var riktig tolket og la ned påstand om at anken skulle forkastes.

Høyesterett kom enstemmig til at det ikke var et vilkår at symptomet var aktivt akkurat ved tiltredelsen, men delte seg 4‒1 med hensyn til om det var tilstrekkelig at symptomet ble opplevd som en sykdom utover dagliglivets plager (flertallets syn), eller om symptomet måtte oppleves som tegn på en fremtidig sykdomstilstand utover den sykdommen hun den gang ble behandlet for.

– Helt klart utenfor dagliglivets plager

Førstevoterende dommer Henrik Bull legger i sitt syn på saken vekt på tidligere rettspraksis som konkluderer med at «karensregelen gjelder for sykdommer og lyter som man led av før man tiltrådte tjenesten, men derimot ikke sykdommer og lyter som oppstod etter tiltredelsen. Ordene «ved tiltredelsen» er i et slikt perspektiv bare ment å markere skjæringspunktet».

Videre viser han til at henvisningen til symptom er tilføyd i lovteksten for å klargjøre at det avgjørende er at sykdommen eller lytet rent faktisk har oppstått før tiltredelsen, ikke at man allerede før tiltredelsen hadde rukket å stille riktig diagnose.

Bull viser også til at det «kan være svært varierende hvilken kunnskap folk har om sykdommer og deres symptomer» og mener det vil være uheldig om karensreglene skulle slå ulikt ut på bakgrunn av dette.

Han viser også til at kvinnen ble henvist til Oslo universitetssykehus for øyeblikkelig hjelp da hun fikk en synsnervebetennelse.

«Det ble foretatt MR-undersøkelse, hun ble sykmeldt i én måned, og hun ble oppfordret til ny MR-undersøkelse etter tre måneder. Vi er klart utenfor dagliglivets plager. At A ikke ble informert om at synsnervebetennelsen fagmedisinsk sett kunne være et varsel om begynnende MS, eller om at MR-undersøkelsen viste tegn til demyeliniserende lidelse – det siste er partene noe uenige om ‒ kan da, slik jeg ser det, ikke være avgjørende.»

Les også: Historisk dom for samehets blir stående

– En bortfortolkning av kunnskapskravet

Tre andre dommere stemte med Bull, mens dommer Clement Endresen tok dissens fordi han mente de øvrige gikk for langt i å frata kunnskapskravet selvstendig betydning.

«Etter mitt syn innebærer det en bortfortolking av kunnskapskravet å forstå dette slik at det avgjørende er om medlemmet var kjent med den tilstand som objektivt sett kan anses som et symptom på en senere sykdom. Dette er noe medlemmet nærmest med nødvendighet vil måtte være kjent med».

Høyesterettsavgjørelsen gir veiledning om forståelsen av karensregelen i Statens pensjonskasse.

Les også: Høyesterettsdom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:56 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38 «Hvaldimir» er funnet igjen15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Dette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Hudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg
Siste nytt
21:56SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38Norge«Hvaldimir» er funnet igjen15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerDette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeHudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg
Populært