Helseministeren taus om Listhaugs utspill om røyking, drikking og rødt kjøtt

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke svare på spørsmål om uttalelsene folkehelseminister Sylvi Listhaug kom med i helgen og kritikk som har kommet i etterkant. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) vil ikke svare på spørsmål om uttalelsene folkehelseminister Sylvi Listhaug kom med i helgen og kritikk som har kommet i etterkant. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bent Høie (H) vil ikke kommentere utspillene fra sin nye ministerkollega i helsedepartementet. Helsepolitikere fra Ap og Sp er derimot ikke nådige i sin dom.

I helgen uttalte Norges nye eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) at hun som folkehelseminister ikke vil være noe moralpoliti:

– Jeg mener folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil. Myndighetene kan gjerne informere, men folk vet stort sett hva som er sunt og hva som ikke er sunt, tror jeg. Det er ingen politisk oppgave å fortelle folk hva de skal og ikke skal, sa Listhaug til NRK.

Uttalelsene setter folkehelsearbeidet mange tiår tilbake, mener Kreftforeningen. Mandag uttalte de til ABC Nyheter at folkehelsearbeidet bør flyttes vekk fra Listhaugs bord og gjerne igjen bli helseministerens ansvar.

Listhaug sier hensikten med det omdiskuterte utspillet om røyking, drikking og rødt kjøtt er å legge til rette for at folk skal ta informerte valg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Listhaug sier hensikten med det omdiskuterte utspillet om røyking, drikking og rødt kjøtt er å legge til rette for at folk skal ta informerte valg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Listhaug har forsvart uttalelsene med at de ikke er en oppfordring til å røyke mer eller begynne å røyke, men at hun ikke vil være moralpoliti og er opptatt av at folk skal få bestemme over eget liv.

Les saken: – Rollen bør flyttes til noen som forstår viktigheten av folkehelsearbeid

ABC Nyheter ville vite hva Listhaugs ministerkollega i Helse- og omsorgsdepartementet, Bent Høie (H) mente om folkehelseministerens uttalelser. Da Høie i 2013 lanserte kampanjen «Åpenbart påvirket» , uttalte han at «det økende alkoholkonsumet i Norge de senere årene er en folkehelseutfordring». Det var også han som foreslo og fikk innført nøytral merking av røykpakker og snusbokser. Men helseministeren vil ikke svare på ABC Nyheters spørsmål (se listen nederst i saken).

– Ministeren kan bli oppfattet som en trussel mot folkehelsen

Helsepolitikere fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet er ikke nådige i sin dom.

Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Uttalelsene er ikke en folkehelseminister verdig. De viser at hun totalt mangler forståelse for hva folkehelsepolitikk er, sier helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe, til ABC Nyheter.

Toppe forklarer at hun lenge har ment at Norge trenger en folkehelseminister og ivret for å få en på plass.

– Nå er jeg usikker. Det kan fort ende med at folkehelseministeren selv blir oppfattet som en trussel mot folkehelsen i Norge. Uansett er det en uklok uttalelse som folkehelseminister, sier Toppe.

– Slår bena under 40 års systematisk arbeid

Ingvild Kjerkol som er helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet kaller uttalelsene til Listhaug «et sørgelig budskap første dag på jobben».

Helsepolitiker Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet synes det virker som Listhaug ikke har tatt inn over seg hva folkehelsearbeid er. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Helsepolitiker Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet synes det virker som Listhaug ikke har tatt inn over seg hva folkehelsearbeid er. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er selvsagt ingen som liker moralister, og det er heller ikke vår oppgave som politikere å være moralister med lang pekefinger, sier hun og fortsetter:

– Men å slå bena under 40 år med systematisk arbeid mot røyking, dårlig kosthold og fysisk inaktivitet er ikke en folkehelseministers oppgave.

Ap-politikeren synes det virker som Listhaug ikke har tatt inn over seg hva folkehelsearbeid er.

– Det handler om å holde friske folk friske. Konsekvensen av hennes uttalelser er en politikk som forsterker sosiale forskjeller, nemlig fordi bakgrunn og ressurser vil avgjøre om ungene som vokser opp får et godt og friskt liv eller et kortere liv med dårlig helse og utfordringer, sier Kjerkol.

Hun nevner et sunt skolemåltid til alle barn og mer fysisk aktivitet i skolen som eksempler på det Ap mener er viktige folkehelsetiltak.

Folkehelsemeldinga — Gode liv i eit trygt samfunn

«Å kunne gjere gode helseval er ein føresetnad for god helse hos den enkelte. Regjeringa vil vidareføre arbeidet med å leggje til rette for helsevennlege val ved framleis å satse på auka fysisk aktivitet, betre kosthald og mindre bruk av tobakk og rusmiddel. Samfunnet skal leggje til rette for at sunne val blir enkle val. Ein skal leggje meir vekt på korleis informasjon om helsevennlege val skal nå alle. Det er viktig for at den enkelte kan ta informerte val.

Regjeringa lanserer i denne meldinga ein ny nasjonal tobakksstrategi. Meldinga presenterer òg overordna mål, strategiar og hovudinnsatsområde for fysisk aktivitet, som grunnlag for ein ny handlingsplan for auka fysisk aktivitet.

Regjeringa skal leggje fram ein nasjonal alkoholstrategi. Samarbeidet med næringslivet om sunnare kosthald skal vidareførast», heter det i meldingen.

Kilde: Folkehelsemeldingen

– Samfunnets ansvar

I april leverte regjeringen folkehelsemeldingen «Gode liv i et trygt samfunn». Kjerkol sier hun forventer at Listhaug står ved den.

– Der sier man at det er samfunnets ansvar å legge til rette for god helse gjennom gode folkehelsetiltak som har dokumentert effekt. Det handler om å treffe tiltak som utjevner forskjeller og fremmer god helse for alle, sier Ap-politikeren og fortsetter:

– Hvis Listhaug ikke er motivert for oppgaven, burde hun takket nei til å bli minister.

Les også: Folkehelse for barn og unge, mot ensomhet og ulikhet

– Ikke tillit til at folkehelseministeren vil gjøre jobben

Generalsekretær Anne Lise Ryel reagerer på at Listhaug, med folkehelseministerhatten på, peker på ting som man vet øker risiko for en rekke alvorlige sykdommer, og sier at det er greit.

– Sylvi Listhaug er retorisk god, så det at hun sier dette vil få effekt, sa Ryel til ABC Nyheter mandag.

Toppe i Sp er enig:

– Det er klart at det Listhaug sier som folkehelseminister er mye mer alvorlig enn det hun sier som nestleder og stortingsrepresentant. Det er jo hun som skal dra folkehelsearbeidet fram i regjering og i Norge som sådan. Jeg har ikke tillit til at folkehelseministeren vil gjøre det.

Også Kjerkol i Ap forstår at Kreftforeningen reagerer:

– De er en pasientforening for folk som har blitt veldig syke. Det å høre en statsråd være så lite opptatt av forebygging må være tung for de som lever med alvorlig sykdom. En rekke sykdommer kan forebygges med riktig innsats og at fellesskapet gjør tiltak for hver og ens egen helse.

– Fremstår som en unødvendig statsrådpost

Etter at Frp i mange år hadde ønsket seg en eldreminister, fikk Norge i januar 2018 sin første eldre- og folkehelseminister, Listhaugs Frp-kollega Åse Michaelsen.

Michaelsen forklarte den kombinerte rollen slik til Dagens Medisin:

Norges første eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Norges første eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Forebygging, holdninger og hvordan man lever sine liv får konsekvenser. I mange tilfeller kommer ikke disse konsekvensene før en blir litt eldre.

– Jo mer jeg leverer på denne biten, jo mer kan jeg avlaste det som helseministeren sliter med, som for eksempel sykehusene, sa den da ferske ministeren, som i forrige uke måtte gå til fordel for Listhaug.

Med Listhaugs utnevnelse mener Toppe i Sp at folkehelseministerposten fremstår som en unødvendig statsrådpost.

– Det fremstår som en statsrådpost som er opprettet for å gi Frp og Listhaug en politisk plattform – ikke en statsrådpost for å utvikle regjeringens folkehelsepolitikk, sier Sp-politikeren og fortsetter:

– Jeg kan ikke forstå at KrF, som sto bak røykelov og vil ha restriktiv alkoholpolitikk, kan godta Listhaug som folkehelseminister.

Her er spørsmålene fra ABC Nyheter som Bent Høie takket nei til å svare på:

  • Stiller helseminister Bent Høie seg bak folkehelseminister Sylvi Listhaugs uttalelser om at «folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil»?
  • Høie har i sin rolle som helseminister, lagt ned betydelig arbeid med å gjøre røyking mindre attraktivt, blant annet gjennom innføring av nøytrale røykpakker. Er han enig med Kreftforeningen i at Listhaugs uttalelser kan motvirke det man har oppnådd gjennom flere tiår?
  • Har Høie forståelse for at Kreftforeningen og andre reagerer på Listhaugs uttalelser?
  • Forstår Høie at noen mener det er unaturlig at folkehelse tas ut av helseministerens ansvarsområde?
  • Mener Høie Listhaug er rette person til å fylle rollen som folkehelseminister?

Les også: Når du tipper 50 bør alarmklokkene ringe

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:52 Oslo-byrådet legger frem plattform – og nye byråder?10:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
10:52NorgeOslo-byrådet legger frem plattform – og nye byråder?10:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag
Populært