Meny

Helseministeren taus om Listhaugs utspill om røyking, drikking og rødt kjøtt

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke svare på spørsmål om uttalelsene folkehelseminister Sylvi Listhaug kom med i helgen og kritikk som har kommet i etterkant. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) vil ikke svare på spørsmål om uttalelsene folkehelseminister Sylvi Listhaug kom med i helgen og kritikk som har kommet i etterkant. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bent Høie (H) vil ikke kommentere utspillene fra sin nye ministerkollega i helsedepartementet. Helsepolitikere fra Ap og Sp er derimot ikke nådige i sin dom.

I helgen uttalte Norges nye eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) at hun som folkehelseminister ikke vil være noe moralpoliti:

– Jeg mener folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil. Myndighetene kan gjerne informere, men folk vet stort sett hva som er sunt og hva som ikke er sunt, tror jeg. Det er ingen politisk oppgave å fortelle folk hva de skal og ikke skal, sa Listhaug til NRK.

Uttalelsene setter folkehelsearbeidet mange tiår tilbake, mener Kreftforeningen. Mandag uttalte de til ABC Nyheter at folkehelsearbeidet bør flyttes vekk fra Listhaugs bord og gjerne igjen bli helseministerens ansvar.

Listhaug sier hensikten med det omdiskuterte utspillet om røyking, drikking og rødt kjøtt er å legge til rette for at folk skal ta informerte valg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Listhaug sier hensikten med det omdiskuterte utspillet om røyking, drikking og rødt kjøtt er å legge til rette for at folk skal ta informerte valg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Listhaug har forsvart uttalelsene med at de ikke er en oppfordring til å røyke mer eller begynne å røyke, men at hun ikke vil være moralpoliti og er opptatt av at folk skal få bestemme over eget liv.

Les saken: – Rollen bør flyttes til noen som forstår viktigheten av folkehelsearbeid

ABC Nyheter ville vite hva Listhaugs ministerkollega i Helse- og omsorgsdepartementet, Bent Høie (H) mente om folkehelseministerens uttalelser. Da Høie i 2013 lanserte kampanjen «Åpenbart påvirket» , uttalte han at «det økende alkoholkonsumet i Norge de senere årene er en folkehelseutfordring». Det var også han som foreslo og fikk innført nøytral merking av røykpakker og snusbokser. Men helseministeren vil ikke svare på ABC Nyheters spørsmål (se listen nederst i saken).

– Ministeren kan bli oppfattet som en trussel mot folkehelsen

Helsepolitikere fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet er ikke nådige i sin dom.

Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Uttalelsene er ikke en folkehelseminister verdig. De viser at hun totalt mangler forståelse for hva folkehelsepolitikk er, sier helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, Kjersti Toppe, til ABC Nyheter.

Toppe forklarer at hun lenge har ment at Norge trenger en folkehelseminister og ivret for å få en på plass.

– Nå er jeg usikker. Det kan fort ende med at folkehelseministeren selv blir oppfattet som en trussel mot folkehelsen i Norge. Uansett er det en uklok uttalelse som folkehelseminister, sier Toppe.

– Slår bena under 40 års systematisk arbeid

Ingvild Kjerkol som er helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet kaller uttalelsene til Listhaug «et sørgelig budskap første dag på jobben».

Helsepolitiker Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet synes det virker som Listhaug ikke har tatt inn over seg hva folkehelsearbeid er. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Helsepolitiker Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet synes det virker som Listhaug ikke har tatt inn over seg hva folkehelsearbeid er. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er selvsagt ingen som liker moralister, og det er heller ikke vår oppgave som politikere å være moralister med lang pekefinger, sier hun og fortsetter:

– Men å slå bena under 40 år med systematisk arbeid mot røyking, dårlig kosthold og fysisk inaktivitet er ikke en folkehelseministers oppgave.

Ap-politikeren synes det virker som Listhaug ikke har tatt inn over seg hva folkehelsearbeid er.

– Det handler om å holde friske folk friske. Konsekvensen av hennes uttalelser er en politikk som forsterker sosiale forskjeller, nemlig fordi bakgrunn og ressurser vil avgjøre om ungene som vokser opp får et godt og friskt liv eller et kortere liv med dårlig helse og utfordringer, sier Kjerkol.

Hun nevner et sunt skolemåltid til alle barn og mer fysisk aktivitet i skolen som eksempler på det Ap mener er viktige folkehelsetiltak.

Folkehelsemeldinga — Gode liv i eit trygt samfunn

«Å kunne gjere gode helseval er ein føresetnad for god helse hos den enkelte. Regjeringa vil vidareføre arbeidet med å leggje til rette for helsevennlege val ved framleis å satse på auka fysisk aktivitet, betre kosthald og mindre bruk av tobakk og rusmiddel. Samfunnet skal leggje til rette for at sunne val blir enkle val. Ein skal leggje meir vekt på korleis informasjon om helsevennlege val skal nå alle. Det er viktig for at den enkelte kan ta informerte val.

Regjeringa lanserer i denne meldinga ein ny nasjonal tobakksstrategi. Meldinga presenterer òg overordna mål, strategiar og hovudinnsatsområde for fysisk aktivitet, som grunnlag for ein ny handlingsplan for auka fysisk aktivitet.

Regjeringa skal leggje fram ein nasjonal alkoholstrategi. Samarbeidet med næringslivet om sunnare kosthald skal vidareførast», heter det i meldingen.

Kilde: Folkehelsemeldingen

– Samfunnets ansvar

I april leverte regjeringen folkehelsemeldingen «Gode liv i et trygt samfunn». Kjerkol sier hun forventer at Listhaug står ved den.

– Der sier man at det er samfunnets ansvar å legge til rette for god helse gjennom gode folkehelsetiltak som har dokumentert effekt. Det handler om å treffe tiltak som utjevner forskjeller og fremmer god helse for alle, sier Ap-politikeren og fortsetter:

– Hvis Listhaug ikke er motivert for oppgaven, burde hun takket nei til å bli minister.

Les også: Folkehelse for barn og unge, mot ensomhet og ulikhet

– Ikke tillit til at folkehelseministeren vil gjøre jobben

Generalsekretær Anne Lise Ryel reagerer på at Listhaug, med folkehelseministerhatten på, peker på ting som man vet øker risiko for en rekke alvorlige sykdommer, og sier at det er greit.

– Sylvi Listhaug er retorisk god, så det at hun sier dette vil få effekt, sa Ryel til ABC Nyheter mandag.

Toppe i Sp er enig:

– Det er klart at det Listhaug sier som folkehelseminister er mye mer alvorlig enn det hun sier som nestleder og stortingsrepresentant. Det er jo hun som skal dra folkehelsearbeidet fram i regjering og i Norge som sådan. Jeg har ikke tillit til at folkehelseministeren vil gjøre det.

Også Kjerkol i Ap forstår at Kreftforeningen reagerer:

– De er en pasientforening for folk som har blitt veldig syke. Det å høre en statsråd være så lite opptatt av forebygging må være tung for de som lever med alvorlig sykdom. En rekke sykdommer kan forebygges med riktig innsats og at fellesskapet gjør tiltak for hver og ens egen helse.

– Fremstår som en unødvendig statsrådpost

Etter at Frp i mange år hadde ønsket seg en eldreminister, fikk Norge i januar 2018 sin første eldre- og folkehelseminister, Listhaugs Frp-kollega Åse Michaelsen.

Michaelsen forklarte den kombinerte rollen slik til Dagens Medisin:

Norges første eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Norges første eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Forebygging, holdninger og hvordan man lever sine liv får konsekvenser. I mange tilfeller kommer ikke disse konsekvensene før en blir litt eldre.

– Jo mer jeg leverer på denne biten, jo mer kan jeg avlaste det som helseministeren sliter med, som for eksempel sykehusene, sa den da ferske ministeren, som i forrige uke måtte gå til fordel for Listhaug.

Med Listhaugs utnevnelse mener Toppe i Sp at folkehelseministerposten fremstår som en unødvendig statsrådpost.

– Det fremstår som en statsrådpost som er opprettet for å gi Frp og Listhaug en politisk plattform – ikke en statsrådpost for å utvikle regjeringens folkehelsepolitikk, sier Sp-politikeren og fortsetter:

– Jeg kan ikke forstå at KrF, som sto bak røykelov og vil ha restriktiv alkoholpolitikk, kan godta Listhaug som folkehelseminister.

Her er spørsmålene fra ABC Nyheter som Bent Høie takket nei til å svare på:

  • Stiller helseminister Bent Høie seg bak folkehelseminister Sylvi Listhaugs uttalelser om at «folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil»?
  • Høie har i sin rolle som helseminister, lagt ned betydelig arbeid med å gjøre røyking mindre attraktivt, blant annet gjennom innføring av nøytrale røykpakker. Er han enig med Kreftforeningen i at Listhaugs uttalelser kan motvirke det man har oppnådd gjennom flere tiår?
  • Har Høie forståelse for at Kreftforeningen og andre reagerer på Listhaugs uttalelser?
  • Forstår Høie at noen mener det er unaturlig at folkehelse tas ut av helseministerens ansvarsområde?
  • Mener Høie Listhaug er rette person til å fylle rollen som folkehelseminister?

Les også:

Når du tipper 50 bør alarmklokkene ringe


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:21 Bombe fra krigen lagde voldsomt krater10:18 Norske spillere i villrede om handsregelen10:07 Ytterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52 Horneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39 Norske næringslivstopper tiltalt i USA09:27 KrF oppsummerer sitt første halvår i regjering09:17 Huawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16 MC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15 Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14 Maduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14 Menn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13 Avslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12 FIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11 Ny tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23 Tusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04 Norske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44 30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42 Halvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41 Australsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35 Ny sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32 Saudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29 Nesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25 To døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21 Mann dømt for voldtekt av småjente07:19 Birgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17 Charlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52 – Kim er klar over dette, og spiller på Trumps forhandlingsvilje20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Nav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 – Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Kommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 – Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger
Siste nytt
10:21VerdenBombe fra krigen lagde voldsomt krater10:18SportNorske spillere i villrede om handsregelen10:07PolitikkYtterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52SportHorneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39PengerNorske næringslivstopper tiltalt i USA09:27PolitikkKrF oppsummerer sitt første halvår i regjering09:17VerdenHuawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16NorgeMC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15NorgeNorge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14VerdenMaduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14VerdenMenn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13SportAvslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12SportFIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11SportNy tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23VerdenTusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04NorgeNorske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44Politikk30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42NorgeHalvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41VerdenAustralsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35VerdenNy sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32ReiseSaudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29ReiseNesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25VerdenTo døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21NorgeMann dømt for voldtekt av småjente07:19NorgeBirgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17VerdenCharlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52Verden– Kim er klar over dette, og spiller på Trumps forhandlingsvilje20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25NorgeNav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42Norge– Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23Helse og livsstilHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeKommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15Verden– Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger
Populært