Spør psykologen: Jeg føler at jeg blir valgt bort på grunn av høyden. Hva kan jeg gjøre?

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / Shutterstock
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix / Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mann føler han blir valgt bort på sjekkemarkedet på grunn av høyden sin. Han spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg føler ofte at jeg ikke lykkes som med dating på grunn av høyden min. Jeg er 32 år, 170 cm og anser meg selv for å ha et normalt godt utseende. I tillegg trener jeg ofte. På sjekkeapper opplyser mange damer om at menn under 180 kan sveipe til venstre. Jeg møter den samme holdningen når jeg prøver å komme i kontakt med damer på byen. Dette oppleves faktisk som diskriminering. Selv damer som er ti cm lavere enn meg synes jeg er for lav!

Har du noen råd? Hvorfor er det slik at damer foretrekker høyere menn?

Mann (30-39)

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Å oppleve at man blir valgt bort utelukkende på bakgrunn av høyden din forstår jeg godt at føles sårt og frustrerende. Forskning støtter faktisk (dessverre) at høye menn har det lettere, både med tanke på dating, men på andre domener i livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du spør hvorfor det er slik at kvinner foretrekker høye menn. For å svare på det er det mest nærliggende å se til evolusjonsperspektivet. Når vi har valgt oss partnere har vi som art godt etter hva som gir best sjans for overlevelse, og kvinner har derfor søkt etter tilsynelatende robuste og høye menn. På samme måte har menn søkt kvinner med timeglassfigur med hofter som kan bære frem barn.

Selv om vi ikke lenger bevisst tenker over dette og kan bli tiltrukket av helt andre trekk nå, kan disse idealene sies å ha satt seg i samfunnet som en slags «gullstandard».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Når vi i tillegg befinner oss i en «swipe-kultur» hvor vi fritt kan sette kriterier for «drømmemannen» kan høyde bli et kriterium du har opplevd at kvinner setter på sin profil.

Send ditt spørsmål til psykologen nå. Helt anonymt

Dette er synd for både deg og de som setter et slikt kriterium. Tenk så mange bra mennesker man går glipp av å bli kjent med på bakgrunn av så bastante preferanser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du spør meg om hva du kan gjøre. Jeg er sikker på at du har mange flotte kvaliteter, og jeg håper du ikke mister troen på viktigheten av disse. Det er flere trekk som kan pirre selv den mest evolusjonspåvirkede kvinne, eksempelvis selvtillit og tilfredshet. En mann som er trygg i seg selv vil være i stand til å kunne få en kvinne til å føle seg trygg. På en app som i stor grad styres av bilder og utseende ville jeg fokusert på trekk ved deg selv du er fornøyd med og et varmt og åpent blikk som kan symbolisere tillit.

Les alle svarene i spalten her

Avslutningsvis vil jeg gjerne trekke inn et perspektiv som handler om egen tolkning. De fleste av oss har ting ved eget utseende vi ikke er fornøyde med, og blir vi avvist har vi en tendens til å tenke at det handler om akkurat det vi ikke liker ved oss selv. I realiteten er det ofte ikke slik, og det er dermed langt fra sikkert at andre tenker over høyden din så mye som du tror.

Jeg ønsker deg lykke til videre.

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.