Forteller om livet med psoriasis: – Huden min er som en gammel gummistrikk

– Jeg tror noe av det mest slitsomme med å ha psoriasis, er søvnmangelen. Søvnmangelen tar livet av meg, sier Jassem Ahmed (28).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psoriasis er en kronisk hudsykdom. Karakteristisk for sykdommen er røde, skjellende utslett. Både intensitet og utbredelse på kroppen varierer mye fra person til person.

En av dem som er svært hardt rammet, er Jassem Ahmed (28) fra London.

– Jeg tror noe av det mest slitsomme med å ha psoriasis, er søvnmangelen. Søvnmangelen tar livet av meg, sier han i videoen øverst i artikkelen.

Han forteller at det klør voldsomt. Hele tiden.

Ahmed oppdaget flassende flekker bak ørene da han var 19 år. Nå har sykdommen psoriasis spredd seg til hele kroppen og påvirker livet hans i svært stor grad, sier han til Daily Mail.

Han har utslett på føttene som gjør det vondt å gå og store utslett på kroppen, som gjør det vondt å ha på klær. Så nå oppholder han seg mest hjemme, kledd bare i boxershorts. Han avstår fra å ha sex med kjæresten, fordi det også fører til smerter, forteller han til avisa.

– Smertene er ikke til å holde ut

Mer om psoriasis:

Psoriasis er en «familie» av en gruppe forskjellige sykdommer. Tilstanden oppfattes i økende grad som «autoimmun», noe som vil si at immunforsvaret angriper kroppens eget vev.

Psoriasis er en svært vanlig forandring av huden som i mange tilfeller er lite påfallende og enkel og behandle. Det er mange som ikke vet at hudforandringer på albuer eller knær, kanskje i hodebunnen eller på neglene, har noe med «sykdom» å gjøre.

Psoriasis er ikke smittsomt.

Psoriasis forekommer over hele verden, noen steder hyppigere enn andre.

Cirka to prosent av befolkningen i Nord-Europa er rammet, med lik fordeling mellom kjønnene.

Rundt 120.000 nordmenn har sykdommen psoriasis.

Kilde: Hudportalen.no

Han sammenligner de delene av huden som er rammet, med en gammel gummistrikk.

– En gammel gummistrikk er veldig tørr og full av sprekker, og hvis du prøver å strekke den er det ingen elastikk. Prøver du å strekke den, ryker den. Den sprekker med et smell. Sånn er huden min, sier han i videoen.
– Jeg har ingen elastisitet i huden min fordi disse enorme skorpene er her.
Hver gang jeg beveger meg, åpnes sårene under. Og når de åpnes, blør de. Og smerten er ikke til å holde ut, fortsetter 28-åringen.

Les også: – Mange opplever livet med psoriasis som tungt og sliter psykisk

– En sykdom mange lever ganske ensomt med

Generalsekretær Terje Nordengen i Psoriasis- og eksemforbundet mener det er bra med mer åpenhet rundt en sykdom som psoriasis.

– Det er en sykdom som mange unge lever ganske ensomt med, og er ikke en sykdom du snakker om i sosiale sammenhenger, sier Nordengen til ABC Nyheter.

Han forteller at mange velger å dekke til utslett fordi de ikke vil vise det frem.

– I en slik sammenheng er åpenhet bra, dels fordi allmennhetene blir mer klar over at dette ikke bare er noen flekker på huden, men en alvorlig sykdom som påvirker mange sider av livet for både gammel og ung. I tillegg opplever unge med psoriasis at de ikke er alene om denne sykdommen, sier generalsekretæren.

Leder av ungdomsorganisasjonen til Psoriasis- og eksemforbundet, PEF-ung, Gudbjørg Dahl fortalte i fjor at hun møter mange som føler seg usikre som følge av sykdommen sin.

– Det er også mange uvitende som synes flekkene er ekle eller ubehagelige. Da blir det jo ubehagelig for de rammede også. Det gjør at mange føler at det beste de kan gjøre er å skjule hudsykdommen sin. Det er synd at det er tabu å snakke om, sa Dahl.

Les mer: – Psoriasis er ikke noe folk snakker om

– Vil bidra til økt bevissthet rundt psoriasis

Også Jassem Ahmed pleide å skjule utslettet sitt under dekkende klær. Lenge fortalte han ikke til vennene sine at han hadde psoriasis. Når han nå går ut med historien sin, er det for å bidra til økt bevissthet, ved å vise hvordan det kan være å leve med sykdommen, skriver han på Facebook.

28-åringen sier responsen har vært fantastisk.

– Folk sier de har tenkt at de var de eneste som slet med psoriasis. Selv om jeg har det ille fysisk, er jeg positiv og føler meg mentalt bra, sier Ahmed til Daily Mail.

– Oppsøk hjelp

Årsaken til psoriasis er ikke kjent, men sykdommen kan skyldes arvelige faktorer i familien. Den kan utløses av ytre faktorer som for eksempel stress, infeksjoner og enkelte legemidler, ifølge Helsenorge.no.

Det finnes ingen kur, men en rekke ulike behandlinger som tar sikte på å holde psoriasissykdommen mest mulig under kontroll.

– I 2019 har verktøykassa som heter behandling, blitt større. Det er flere gode behandlinger tilgjengelig og det er veldig viktig at ungdom ikke blir gående med aggressiv psoriasis uten å oppsøke hjelp. Ta kontakt med fastlegen som kan henvise videre til hudspesialist, råder Nordengen.

Han sier at det også for dem som ikke er bekvemme med å gå offentlig ut som Jassem Ahmed, er svært viktig å ha noen å dele sine erfaringer med.

– Da kan det hjelpe å komme i kontakt med andre med sykdommen. Særlig er dette viktig for unge som har psoriasis, sier generalsekretæren og viser til forbundets ungdomsorganisasjon PEF-ung som en mulig arena for å dele tanker og erfaringer.

Les også: – Fastlegene vet for lite om psoriasisartritt

Personvernpolicy