– Allergikere bør følge med på pollenvarselet nå

Se video: Hva er pollenallergi? Norges Astma- og Allergiforbund forklarer. 

Renner øynene? Begynner nesa å bli sår? Da er du trolig én av en million andre allergikere i Norge. Her er ekspertens beste tips til hvordan man kan håndtere pollensesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pollensesongen er i gang. Or og hassel er først i rekken av pollenspredere mange av oss ikke har lyst til å forholde oss til. For én måned siden begynte disse to å sende ut pollen. Først på Vestlandet, deretter på Østlandet og Sørlandet, og så begynner blomstringen lenger nord.

Stenger seg inne: – Jeg har snakket med allergikere som ikke tør å gå ute

Når or og hassel er godt i gang, kommer Salix inn. Og om litt under en måned, slår verstingen, bjørka, til.

Og bjørka bry seg ikke om været er fint eller ei, ifølgeAnna Bistrup, seniorrådgiver helsefag og samfunnskontakt ved Astma- og allergiforbundet

Ikke lett: Pollenallergi forårsaker ikke bare plager for nese og øyne

– Allergikere bør følge med på pollenvarselet og kalenderen nå, for det er lurt å starte med allergitabletter en uke før estimert spredning. Det er lett å ha oversikt på med bjørk. Og så bør medisinen tas hver dag hele sesongen gjennom. Selv om du føler at alt er fint en dag, sier hun.

Bistrup advarer mot å bruke kortison:

– Altså, kortsiktig bruk er ikke farlig, det er viktig, men med langsiktig kan det påvirke funksjonene i binyrene. Men akutt er det en løsning som fungerer.

For godt vær

Tilbake til den plagsomme bjørka:

– Bjørka er ikke så temperaturregulert som or og hassel er. Den er mer pålitelig sånn, forklarer Bistrup til ABC Nyheter.

Auda : – Ubehandlet allergi øker muligheten for å utvikle astma

Det været faktisk avgjør, er spredningen av pollen.

Denne uken har båret preg av finfint vær i hovedstaden, dermed har enkelte av oss, undertegnende inkludert, kjent snørra renne, nesa tørke inn og øynene være gjenklistret om morgenen.

Pollen kjenner ingen grenser. Hverken intimgrenser, eller landegrenser. Bistrup forklarer at bjørkepollen liker å se seg om, og i Nord-Norge kan de få pollen fra Russland.

Sjekk når pollensesongen starter:

Kilde: Astma og allergiforbundet
Kilde: Astma og allergiforbundet

Kan det være forkjølelse?: Slik kan du skille mellom allergi og forkjølelse

Men langsiktig, sier hun, bør man se på bedre løsninger. Som forskjellige symptombehandlende medikamenter. Tabletter, nesespray og øyedråper. De mest typiske.

Stadig flere allergikere

Ifølge reseptregisteret henter over én million nordmenn ut antihistaminer hvert år. Så personen ved siden av deg på bussen kan være forkjølet, men sannsynligheten er stor for at vedkommende er pollenallergiker. Og antall allergikere øker hvert eneste år.

Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon vil halvparten av befolkningen i den vestlige verden ha en eller annen form for allergi i 2030. Allergi vil da kunne kategoriseres som en folkesykdom.

I Norge koster astma og allergi 10 milliarder kroner årlig, opplyser Bistrup.

I tvil?: Allergi: Slik tester du deg

– Hva kjennetegner allergi?

– Det vanligste er å oppleve tett nese og rennende nese. Symptomer i øyne og nese, altså. Og så tretthet, noen kan bli veldig slitne og føle seg skikkelig syke. Av og til får de også hodepine.

Drømmevær i Trøndelag

Håpefullt ringer journalisten til vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt. Regn de neste to månedene hadde vært fint for oss allergikere. Regn trekker støvet til bakken, mens opphold og vind bidrar til å spre det lettere.

Meteorolog Mette Skjerdal har ikke særlig godt nytt. I hvert fall ikke for Oslo.

– I Trøndelag hvor spredningen av Or er moderat er det ventet regn de neste tre dagene. Og de får dermed en gunstig værtype, sier hun til ABC Nyheter.

På Østlandet er det derimot høye temperaturer og mildt med opphold og litt vind fra vest.

– Det er egentlig gode forhold for spredning. Kanskje kommer det bittelitt nedbør på søndag, men det er nok altfor lite.

Snufs.

Personvernpolicy