WHO: – Meslinger tok livet av 72 barn og voksne i Europa i 2018

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner.Foto: phichet chaiyabin / Shutterstock / NTB scanpix
Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner. Foto: phichet chaiyabin / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall meslingsmittede i regionen var i fjor det høyeste dette tiåret, med tre ganger så mange tilfeller som i 2017, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at 82.596 mennesker i 47 av de 53 landene som utgjør WHOs Europa-region, ble smittet av meslinger i fjor. Det er tre ganger så mange som 2017 og 15 ganger så mange som i 2016.

Statistikken viser samtidig at det var et rekordhøyt antall meslingvaksinerte i Europa i fjor.

– Selv om statistikken indikerer at det var eksepsjonell høy vaksinedekning i regionen, viser den også et rekordhøyt antall som ble smittet og som døde av sykdommen, sier Zsuzsanna Jakab, som er direktør ved WHOs Europa-kontor, i en pressemelding.

Jakab kaller det en tragedie som kan forebygges, og mener statistikken viser at det er tydelig at arbeidet med å øke vaksinedekningen ikke går raskt nok.

Aktuelt: WHO: – Vaksinemotstand er en av verdens ti største helsetrusler i 2019

– Ekstremt smittsom

Vaksinering i Norge

Meslingvaksine ble introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969. Fra 1983 brukes kombinert vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) ved 15 måneders og 6. klasse (11-12 år). Vaksinasjonsdekningen for MMR-vaksine i 2016 var 96 prosent hos 2-åringer og 91 prosent hos 16-åringer.

Siste registrerte dødsfall forårsaket av meslingvirus i Norge var i 1989.

Kilde: Fhi.no

Årsaken til de rekordhøye tallene er dels et svært utbrudd av meslinger i Ukraina, samtidig som Øst- og Sør-Europa har vært hardt rammet, skriver Ekstrabladet.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forklaringen er at for få er vaksinert, sier avdelingslege Peter Henrik Andersen ved Statens Serum Institut til avisa.

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner. Det smitter gjennom luften og det skal nesten ingen ting til at det spres.

– Det kan være en som du veldig kortvarig har gått forbi, eller det kan være en som har sittet på t-banen og gått ut, og så kommer du inn og setter deg. Og så henger viruspartiklene fremdeles i luften, sier avdelingslegen til Ekstrabladet.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nok en studie avkrefter at MMR-vaksine kan gi autisme

Av og til mindre utbrudd i Norge

Selv om situasjonen i Europa ble dramatisk forbedret etter at vaksine mot meslinger ble introdusert på 1960-tallet, er meslinger i dag endemisk i flere land i WHOs Europa-region. Det vil si at det er en sykdom som til stadighet opptrer i disse landene, hyppigere enn andre steder.

Meslinger regnes ikke lenger å være endemisk i Norge, men kan unntaksvis opptre gjennom personer smittet i utlandet. Dette kan av og til føre til mindre utbrudd i lokalmiljøer med «lommer» av uvaksinerte barn, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Les også: Meslingutbrudd rammer 20.000 på Madagaskar