Hawaii vurderer 100-årsgrense for kjøp av røyk

<p>Snart er det bare folk over 100 år som får lov til å røyke på Hawaii, dersom et nytt lovforslag blir vedtatt. Foto: Anna Lurye / Shutterstock / NTB scanpix.</p>
Snart er det bare folk over 100 år som får lov til å røyke på Hawaii, dersom et nytt lovforslag blir vedtatt. Foto: Anna Lurye / Shutterstock / NTB scanpix.

Hawaii vurderer et nytt lovforslag som vil gjøre det ulovlig for alle under 100 år å kjøpe røyk. Målet er å gjøre staten røykfri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er knapt 15 år siden Norge som det andre landet i verden innførte røykeloven, en lov som gjorde det forbudt å røyke inne på serveringssteder. Siden den gang har mange land fulgt etter, og røykelovene skjerpes stadig.

Nå kan Hawaii bli USAs første delstat som forbyr salg av røyk.

Det er den demokratiske representanten og legen Richard Creagan som varsler sterkere skyts i kampen mot røyking og tobakk, fordi skatter, avgifter og helseadvarsler har vist seg ikke å være effektive nok, skriver avisen Independent.

Les også: Borettslag kan forby røyking på balkonger

Trinnvis aldersgrense

I dag må du være 21 år for å kunne kjøpe røyk på Hawaii. Får Creagan det som han vil, vil aldersgrensen øke til 30 år i 2020, 40 i 2021, 50 i 2022, 60 i 2023 - før den hopper til 100 år i 2024.

– Vi har mennesker som er sterkt avhengige og gjort til slaver av en helt latterlig dårlig industri. De har gjort dem avhengige ved å lage en sigarett som er svært vanedannende, til tross for at de vet hvor farlig den er, uttaler Creagan til lokalavisen Hawaii Tribune-Herald.

Lovforslaget vil ikke gjelde for sigarer, tyggetobakk eller elektroniske sigaretter, skriver avisen.

Les også: – Røyk og alkohol kan få deg til å se eldre ut

Største enkeltårsak til tidlig død

I 2018 beregnet det internasjonale forskningssamarbeidet Global Burden of Disease antall dødsfall som skyldes tobakk. Beregningen viste at røyk alene årlig tok livet av 6,3 millioner mennesker, og at passiv røyking var ansvarlig for nesten 900 000 dødsfall. Det gjør at røyking er den største enkeltårsaken til sykdom og tidlig død i den vestlige verden.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet dør det hvert år omlag 5100 personer av røyking i Norge. I tillegg anslår forskerne at det er 700 som dør fordi de har blitt utsatt for passiv røyking.

Les også: Du kan få ti års fengsel om du gjør dette i Thailand

Personvernpolicy