Ny rapport: Ikke skadelig å drikke litt energidrikk

<p>Koffeinnivået i energidrikker kan være skadelig for barn og unge, konkluderer en ny rapport.</p>
Koffeinnivået i energidrikker kan være skadelig for barn og unge, konkluderer en ny rapport. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er koffeinet i energidrikkene som er skadelig og hovedmålgruppen, ungdommer i 16-18-årsalderen, bør ikke opp i mer enn to små bokser daglig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På oppdrag for Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) gjennomført en risikovurdering av energidrikker for barn og unge.

Resultatet er i grove trekk at det er koffeinen som gir negative helseeffekter og at hvis man drikker mye energidrikk kan det gå utover søvnkvaliteten, samt gi angst, uro og hjerteklapp.

«Et inntak av koffein på over 1,4 milligram (mg) per kilo kroppsvekt per dag, kan gi risiko for søvnproblemer. Dersom inntaket er over 3 mg per kilo kroppsvekt per dag, er det risiko for generelle negative helseeffekter på hjerte- og karsystemet og sentralnervesystemet,» heter det i rapporten som ble publisert fredag.

– Det går greit å drikke litt, men store mengder kan være uheldig. Hvor uheldig er avhengig av kroppsvekt - de som veier mindre tåler også mindre koffein enn de som er tyngre, forteller Ellen Bruzell til ABC Nyheter, faglig leder ved VKM.

Det er Mattilsynets oppgave å sende sine anbefalinger for tiltak til Helse- og omsorgsdepartementet. Det skal gjøres innen 15.februar.

Barn bør bare drikke en halv boks

Flere energidrikker inneholder 32 mg koffein per desiliter energidrikk, og i en halvliters boks tilsvarer det 160 mg koffein. Barn som veier rundt 30 kg tåler av den grunn bare en halv boks per dag for at koffeininntaket ikke skal påvirke søvnkvaliteten.

Ellen Bruzell, faglig leder for VKM. Foto: Vitenskapskomiteen for mat og miljø
Ellen Bruzell, faglig leder for VKM. Foto: Vitenskapskomiteen for mat og miljø

En undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte i 2018 viste at antall ungdommer som drikker energidrikker er i en stadig økning.

I alderen 10–12 år var det en økning fra 8 prosent til 19 prosent på tre år, og i aldersgruppen 13–15 år hadde antallet økt fra 32 prosent til 53 prosent.

Hovedmålgruppen hadde lavest økning, men den største prosentandelen totalt med 70 prosent - en økning på 8 prosent fra 2015.

– Hovedmålgruppen, ungdommer i 16-18-årsalderen, bør ikke opp i mer enn to små bokser daglig, forteller Bruzell.

Overrasket over alle kildene til koffein

Hun er ikke overrasket over funnene om energidrikk, men hun er overrasket over hvor mange andre kilder barn og unge får koffein fra.

Rapporten konkluderte med at barn og ungdom som drikker energidrikk har en tendens til å spise og drikke mer av annen mat som inneholder koffein.

– De får i seg en god del fra koffeinholdig drikke som Cola og, overraskende nok, sjokolademelk, noe kanskje ikke alle vet at inneholder koffein. Det er også koffein i produkter laget med sjokolade - som for eksempel kake laget med kakao, sier Bruzell.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden