Legelisten.no vant i striden mot mer enn 1000 leger som ville reservere seg

<p>Legelisten har vunnet siste runde, så leger får likevel ikke rett til å reservere seg mot oppføring og vurdering på nettsiden. Foto: Skjermdump fra Legelisten.no</p>
Legelisten har vunnet siste runde, så leger får likevel ikke rett til å reservere seg mot oppføring og vurdering på nettsiden. Foto: Skjermdump fra Legelisten.no

Legene ville reservere seg mot anmeldelser fra pasienter, men tapte i siste runde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legelisten.no som ble lansert i 2012, er en nettside der nordmenn inviteres til anonymt å legge ut kommentarer om sine erfaringer med landets leger.

I 2017 bestemte Datatilsynet å pålegge nettstedet å la leger reservere seg mot slike vurderinger, men Legelisten.no nektet å gi seg og klaget på vedtaket.

Det skjedde etter at over 1000 leger hadde søkt om å reservere seg fra oppføring på nettsiden.

Nå er saken avgjort av Personvernnemnda, som er klageorgan for vedtak i Datatilsynet. Og Legelisten har vunnet siste runde, melder NRK.

– Vi er godt fornøyd med avgjørelsen, sier daglig leder Lasr Haakon Søraas i Legelisten.no til ABC Nyheter.

– Det har vært en avveining mellom to hensyn, helsepersonells personvern på den ene siden og pasienters rett til å ytre seg og dele informasjon på andre siden. Vi har hele tiden ment at pasientenes rettighet må veie tyngst. Vi er veldig fornøyde med at Personvernnemnda har kommet frem til det samme, fortsetter han.

Søraas mener nettstedet også kan være en gode for legene selv, som kan ha nytte av tilbakemeldinger på hvordan de gjør jobben sin.

Bakgrunn: Datatilsynet vil la leger reservere seg mot kritikk på nettet

– Meget skuffet over vedtaket

Leder i Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, sier til NRK at de mener Datatilsynet hadde gjort en god og grundig vurdering, og at de er meget skuffet over vedtaket i Personvernnemnda.

Han forteller om kolleger som føler seg uthengt og opplever det som svært belastende å ha en anonym ratingside de ikke kan forsvare seg mot.

– Dette betyr ikke at vi leger ikke ønsker å bli vurdert, for det gjør vi, men ikke anonymt slik Legelisten.no legger opp til. Gode og konstruktive tilbakemeldinger gjør oss bedre, sier Øren til NRK.

Les også: Folk snakker pent om leger på nettsted

– Vanskelig for pasienter å orientere seg

Søraas i Legelisten.no, mener nettsiden han driver hjelper folk med å orientere seg om leger og annet helsepersonell.

– Skal man ha et fritt valg av leger og annet helsepersonell må man også kunne dele informasjon og orientere seg om de ulike tilbyderne. Uten en tjeneste som Legelisten.no blir det vanskelig, sier han til ABC Nyheter.

– Hvis dere ikke hadde vunnet frem, ville det blitt vanskelig å drive nettsiden videre?

– Ja, det var veldig mange leger som hadde signalisert at de ville reservere seg. Og med det store antallet så ville nok grunnlaget for å drive siden vært vesentlig svekket. Det er ikke noe gullgruve i dag og med ytterligere svekkelse, ville det vært veldig vanskelig, svarer Søraas.

Les også: Fastleger: – Nærmest som mobbing

Personvernpolicy