Fatigue etter hjerneslag er et vanlig problem

<p>Med fatigue har du kanskje bare halvparten så mye energi som du hadde før og den må fordeles utover et døgn som er like langt som før. – Da er det viktig å bruke energien på det som er bra for deg, råder slagsykepleier.<b><br></b></p>
Med fatigue har du kanskje bare halvparten så mye energi som du hadde før og den må fordeles utover et døgn som er like langt som før. – Da er det viktig å bruke energien på det som er bra for deg, råder slagsykepleier.
Foto: fizkes / Shutterstock / NTB scanpix

Ofte skjønner ikke slagrammede som sliter med ekstrem utmattelse hva de lider av. – Ingen har snakket med dem om at det kan være fatigue, sier slagsykepleier og LHL-rådgiver.

Hvert år rammes cirka 12.000 personer i Norge av hjerneslag. Det tilsvarer rundt 40 nye tilfeller hver dag. Stadig færre dør av hjerneslag, men mange som overlever sliter med ulike senskader etter slaget.

Fatigue, som er vedvarende utmattelse, er en senskade etter slag som det lenge var lite oppmerksomhet rundt.

– I lang tid har man visst at pasienter med kreft som har vært gjennom for eksempel cellegiftbehandling, pasienter med MS, revmatisme og flere andre lidelser kan få fatigue, men det er først de senere årene at det har vært fokusert på at dette også er et problem for slagrammede, sier rådgiver i LHL, Marita Lysstad Bjerke, til ABC Nyheter.

Hun er slagsykepleier og har truffet mange slagpasienter i akuttfasen gjennom jobben i akutt slagenhet. Som helsefaglig rådgiver i LHL får Lysstad Bjerke mange spørsmål om fatigue.

– Mange beskriver at de føler seg ekstremt slitne, utmattet, energiløse, men så er det ingen som har snakket med dem om at det kan være fatigue. Da vet de ikke selv at det kan være fatigue de lider av, sier hun og fortsetter.

– Mange får dessverre ikke god nok informasjon etter at de har hatt et hjerneslag.

Hilde Magelssen (48) ble rammet av slag da hun var 44 år og en av hennes senskader er fatigue. Hun forteller til ABC Nyheter at hun først skjønte at hennes plager, som minnet om en kraftig influensa, som varte og varte og varte, skyldtes fatigue da hun deltok på et seminar om for unge slagrammede om nettopp fatigue.

Les hele saken: – Det er fatigue som er årsaken til at jeg er ufør nå

Opptil syv av ti rammes av fatigue

Fatigue er en usynlig senskade. Derfor er det svært viktig å beskrive og forklare plagene for de menneskene man har rundt seg. Selv om det kan være vanskelig, er det er svært viktig å få aksept fra omgivelsene, understreker slagsykepleier og LHL-rådgiver Marita Lysstad Bjerke. Foto: LHL
Fatigue er en usynlig senskade. Derfor er det svært viktig å beskrive og forklare plagene for de menneskene man har rundt seg. Selv om det kan være vanskelig, er det er svært viktig å få aksept fra omgivelsene, understreker slagsykepleier og LHL-rådgiver Marita Lysstad Bjerke. Foto: LHL

Det er vanskelig å si sikkert hvor mange slagpasienter som har fatigue. I en oversiktsartikkel som ble publisert i Tidsskriftet for Den norske legeforening i 2015, viser forfatterne til at det er et «bemerkelsesverdig sprik i tallene».

De viser til ulike studier der det er beskrevet forekomst helt ned i 23 prosent, mens den i de fleste undersøkelsene varierer mellom 51 prosent og 72 prosent.

– Selv om tallene spriker, ser vi at det et vanlig problem, sier Lysstad Bjerke.

Hun forklarer at mange etter et akutt hjerneslag vil kjenne seg utmattet på grunn av hjerneskaden som oppstår etter slaget.

– Men for noen vedvarer det i tid, i måneder og år, og da forstår man at det ikke er akuttsituasjonen som forårsaker utmattelsessymptomene, men at det er fatigue.

Spesielt for yngre slagrammede, er fatigue en vanlig årsak til at de ikke kommer seg tilbake i jobb, men blir uføre.

– Utmattelsen gjør at de ikke klarer ikke å håndtere jobbhverdagen, sier slagsykepleieren.

Hun forklarer at det kan en mulighet å tilrettelegge slik at en med fatigue kan ta pauser da de kan hvile eller sove i løpet av dagen.

– Den pausen er nødvendig for at den med fatigue skal orke å bidra.

Les også: Hjerneslag rammer tusenvis og koster milliarder: – Må ha økt fokus

Mental utmattelse, fysisk utmattelse eller begge deler

– Er opplevelsen av fatigue individuell eller er det de samme beskrivelsene som går igjen?

– Det kan oppleves som ganske forskjellig. Noen opplever mental fatigue, at de er veldig slitne i hodet. De kan oppleve normale synsinntrykk og normale hørselsinntrykk som veldig forstyrrende og anstrengende. De blir mentalt utmattet. Noen har fatigue som påvirker fysisk, og kan føle seg så utmattet i kroppen at de ikke klarer å stå på beina, svarer Lysstad Bjerke.

Hun legger til at noen studier skiller mellom mental og fysisk fatigue, og noen har begge deler.

For dem som sliter med fatigue etter hjerneslag er det vanlig at plagene går opp og ned i perioder.

– Det varierer med hvordan belastning du har i livet ditt. Det kan også gå opp og ned, sier slagsykepleieren.

Hun forteller at mange gleder seg til for eksempel å få besøk av barnebarn, men så blir de forferdelig sliten og nesten irritable når de har besøk fordi de tåler det så dårlig.

– Likevel kan det være lurt å prioritere å være sosial og for eksempel være besteforelder, fordi det gir så mye igjen i ettertid. Det gjør godt og oppleves å gi øket mental styrke.

– Aksepter det selv og få aksept fra omgivelsene

Slagsykepleieren har flere råd til dem som har problemer med ekstrem utmattelse etter hjerneslag.

Først og fremst er det viktig at de selv forstår og aksepterer at fatigue er en lidelse som er relativt vanlig å få etter hjerneslag, og aksepterer at dette er noe de kanskje må leve med for resten av livet, forklarer hun.

– Vi råder dem som tar kontakt til å prøve å lære kroppens signaler å kjenne, og legge til rette for at de skal klare å håndtere hverdagen på best mulig måte med et annet energinivå enn de hadde før.

Fatigue er en usynlig senskade. Derfor er det svært viktig å beskrive og forklare plagene for de menneskene man har rundt seg. Selv om det kan være vanskelig, er det er svært viktig å få aksept fra omgivelsene, understreker Lysstad Bjerke.

– Hvordan kan barn forstå hvorfor mamma eller pappa må ligge og hvile i stedet for følge deg på trening? Hvor lenge skal ektefellen oppleve at du «er lat» og ikke bidrar i familien? Mange med fatigue sier det er vanskelig å forklare for andre når de nesten ikke klarer å forstå det selv.

– En sorg, et tap og et nederlag

Det er også helt nødvendig å tilpasse hverdagen til et helt annet energinivå enn det man hadde før hjerneslaget.

– Mange beskriver energien de har som et batteri, og det er halvert i størrelse. Du har bare halvparten så mye energi som må fordeles utover et døgn som er like langt som før. Da er det viktig å bruke energien på det som er bra for deg.

Det innebærer at du kanskje må velge bort noen ting som ikke lenger er viktig for deg.

– Kanskje har du før vært et ja-menneske og så kommer det spørsmål om du kan være med på dugnad. Før ville du stilt opp, men nå har du bare en mulighet og det er å si «nei, jeg klarer ikke å være med på det».

– Du opplever at du svikter deg selv, for du har både vilje og lyst til å delta, men energien er ikke til stede i kroppen. Det kan være en sorg, et tap og et nederlag å innse at man ikke kan bidra som før.

Selv om det kan være vanskelig, er det viktig å prioritere bort aktiviteter som man ikke har nok energi til.

– Hvis du velger å kjøre på og kjøre på, kan resultatet bli at du har null energi og blir liggende til sengs. Det vil påvirke psyken din også. Noen blir deprimert fordi de ikke klarer det de ønsker.

Les også: Norge på verdenstopp i behandling av hjerneslag

– Trening kan hjelpe deg å tåle fatiguen bedre

Det kan høres motsstridende ut, men et annet godt råd, ifølge slagsykepleieren, er å prøve med fysisk trening.

– Den fysiske treningen øker blodsirkulasjonen og oksygentilførselen både til hjerne og til muskulatur. På sikt kan det hende man tåler fatiguen bedre. Men man må tilpasse treningen og starte på et veldig lavt nivå og bygge seg sakte opp.

– Mange opplever faktisk at de får mer energi av å trene. Men man må kanskje også jobbe med den mentale biten og si til seg selv: «Kroppen min har godt av å trene, og det gjør godt etterpå.»

Mange med fatigue har redusert søvnkvalitet, også her kan den fysiske aktiviteten ha en positiv effekt.

– Man tror at de sover så mye, men fordi søvnen er dårlig føler de seg likevel utmattet når de våkner om morgenen. Om du trener blir du fysisk sliten og det kan gjøre at du lettere sovner og får bedre søvn, sier Lysstad Bjerke.

Slagsykepleieren sier det er en god idé å starte med trening i en god periode, men at det også er viktig for selvfølelsen å klare å gjennomføre en rolig økt på de dagene man har det veldig tøft.

– Tilpassing til dagsformen er viktig. Det vil også være lurt å tilrettelegge et treningsopplegg sammen med noen som har kompetanse på slag, fatigue og utfordringer knyttet til det, sier Marita Lysstad Bjerke til ABC Nyheter.

Les også: – Hvert sekund teller ved hjerneslag - ring 113

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:16 Amerikansk soldat pågrepet for angrepsplaner19:54 Solberg talte om hav på klimatoppmøte18:47 Harald Stanghelle overtar som leder av Arendalsuka18:31 ACER-saken: – Ga bort norsk suverenitet i strid med Grunnloven17:51 Märtha Louise vil ha bedre trafikksikkerhet for hester17:49 Russland forblir utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet17:42 Hareide tilbake etter sykdom: – Det har vært skikkelig tøft17:40 FN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje17:16 Bakken raste sammen på Helsfyr i Oslo17:12 Reiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene16:46 Russland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata16:35 Sjøvegan-drapet: Deler av TV-program skal spilles av i retten16:22 Ving advarer kunder mot svindelforsøk16:18 FN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15 Fortsatt isolasjon for Manshaus16:13 Apotekraner i Kristiansand fortsatt på frifot16:05 I retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00 Fire EU-land enige om fordeling av asylsøkere15:54 Raja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:49 Rasende Greta Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!15:42 Priors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST vil tiltale Waras samboer for angrep mot statsmakten11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten
Siste nytt
20:16VerdenAmerikansk soldat pågrepet for angrepsplaner19:54VerdenSolberg talte om hav på klimatoppmøte18:47PengerHarald Stanghelle overtar som leder av Arendalsuka18:31PolitikkACER-saken: – Ga bort norsk suverenitet i strid med Grunnloven17:51SportMärtha Louise vil ha bedre trafikksikkerhet for hester17:49SportRussland forblir utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet17:42Helse og livsstilHareide tilbake etter sykdom: – Det har vært skikkelig tøft17:40VerdenFN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje17:16NorgeBakken raste sammen på Helsfyr i Oslo17:12PengerReiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene16:46SportRussland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata16:35NorgeSjøvegan-drapet: Deler av TV-program skal spilles av i retten16:22PengerVing advarer kunder mot svindelforsøk16:18VerdenFN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15NorgeFortsatt isolasjon for Manshaus16:13NorgeApotekraner i Kristiansand fortsatt på frifot16:05PengerI retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00VerdenFire EU-land enige om fordeling av asylsøkere15:54PolitikkRaja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:49NorgeRasende Greta Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!15:42PengerPriors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST vil tiltale Waras samboer for angrep mot statsmakten11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten
Populært