Meny

Fatigue etter hjerneslag er et vanlig problem

Med fatigue har du kanskje bare halvparten så mye energi som du hadde før og den må fordeles utover et døgn som er like langt som før. – Da er det viktig å bruke energien på det som er bra for deg, råder slagsykepleier.
Foto: fizkes / Shutterstock / NTB scanpix

Ofte skjønner ikke slagrammede som sliter med ekstrem utmattelse hva de lider av. – Ingen har snakket med dem om at det kan være fatigue, sier slagsykepleier og LHL-rådgiver.

Hvert år rammes cirka 12.000 personer i Norge av hjerneslag. Det tilsvarer rundt 40 nye tilfeller hver dag. Stadig færre dør av hjerneslag, men mange som overlever sliter med ulike senskader etter slaget.

Fatigue, som er vedvarende utmattelse, er en senskade etter slag som det lenge var lite oppmerksomhet rundt.

– I lang tid har man visst at pasienter med kreft som har vært gjennom for eksempel cellegiftbehandling, pasienter med MS, revmatisme og flere andre lidelser kan få fatigue, men det er først de senere årene at det har vært fokusert på at dette også er et problem for slagrammede, sier rådgiver i LHL, Marita Lysstad Bjerke, til ABC Nyheter.

Hun er slagsykepleier og har truffet mange slagpasienter i akuttfasen gjennom jobben i akutt slagenhet. Som helsefaglig rådgiver i LHL får Lysstad Bjerke mange spørsmål om fatigue.

– Mange beskriver at de føler seg ekstremt slitne, utmattet, energiløse, men så er det ingen som har snakket med dem om at det kan være fatigue. Da vet de ikke selv at det kan være fatigue de lider av, sier hun og fortsetter.

– Mange får dessverre ikke god nok informasjon etter at de har hatt et hjerneslag.

Hilde Magelssen (48) ble rammet av slag da hun var 44 år og en av hennes senskader er fatigue. Hun forteller til ABC Nyheter at hun først skjønte at hennes plager, som minnet om en kraftig influensa, som varte og varte og varte, skyldtes fatigue da hun deltok på et seminar om for unge slagrammede om nettopp fatigue.

Les hele saken: – Det er fatigue som er årsaken til at jeg er ufør nå

Opptil syv av ti rammes av fatigue

Fatigue er en usynlig senskade. Derfor er det svært viktig å beskrive og forklare plagene for de menneskene man har rundt seg. Selv om det kan være vanskelig, er det er svært viktig å få aksept fra omgivelsene, understreker slagsykepleier og LHL-rådgiver Marita Lysstad Bjerke. Foto: LHL

Det er vanskelig å si sikkert hvor mange slagpasienter som har fatigue. I en oversiktsartikkel som ble publisert i Tidsskriftet for Den norske legeforening i 2015, viser forfatterne til at det er et «bemerkelsesverdig sprik i tallene».

De viser til ulike studier der det er beskrevet forekomst helt ned i 23 prosent, mens den i de fleste undersøkelsene varierer mellom 51 prosent og 72 prosent.

– Selv om tallene spriker, ser vi at det et vanlig problem, sier Lysstad Bjerke.

Hun forklarer at mange etter et akutt hjerneslag vil kjenne seg utmattet på grunn av hjerneskaden som oppstår etter slaget.

– Men for noen vedvarer det i tid, i måneder og år, og da forstår man at det ikke er akuttsituasjonen som forårsaker utmattelsessymptomene, men at det er fatigue.

Spesielt for yngre slagrammede, er fatigue en vanlig årsak til at de ikke kommer seg tilbake i jobb, men blir uføre.

– Utmattelsen gjør at de ikke klarer ikke å håndtere jobbhverdagen, sier slagsykepleieren.

Hun forklarer at det kan en mulighet å tilrettelegge slik at en med fatigue kan ta pauser da de kan hvile eller sove i løpet av dagen.

– Den pausen er nødvendig for at den med fatigue skal orke å bidra.

Les også: Hjerneslag rammer tusenvis og koster milliarder: – Må ha økt fokus

Mental utmattelse, fysisk utmattelse eller begge deler

– Er opplevelsen av fatigue individuell eller er det de samme beskrivelsene som går igjen?

– Det kan oppleves som ganske forskjellig. Noen opplever mental fatigue, at de er veldig slitne i hodet. De kan oppleve normale synsinntrykk og normale hørselsinntrykk som veldig forstyrrende og anstrengende. De blir mentalt utmattet. Noen har fatigue som påvirker fysisk, og kan føle seg så utmattet i kroppen at de ikke klarer å stå på beina, svarer Lysstad Bjerke.

Hun legger til at noen studier skiller mellom mental og fysisk fatigue, og noen har begge deler.

For dem som sliter med fatigue etter hjerneslag er det vanlig at plagene går opp og ned i perioder.

– Det varierer med hvordan belastning du har i livet ditt. Det kan også gå opp og ned, sier slagsykepleieren.

Hun forteller at mange gleder seg til for eksempel å få besøk av barnebarn, men så blir de forferdelig sliten og nesten irritable når de har besøk fordi de tåler det så dårlig.

– Likevel kan det være lurt å prioritere å være sosial og for eksempel være besteforelder, fordi det gir så mye igjen i ettertid. Det gjør godt og oppleves å gi øket mental styrke.

– Aksepter det selv og få aksept fra omgivelsene

Slagsykepleieren har flere råd til dem som har problemer med ekstrem utmattelse etter hjerneslag.

Først og fremst er det viktig at de selv forstår og aksepterer at fatigue er en lidelse som er relativt vanlig å få etter hjerneslag, og aksepterer at dette er noe de kanskje må leve med for resten av livet, forklarer hun.

– Vi råder dem som tar kontakt til å prøve å lære kroppens signaler å kjenne, og legge til rette for at de skal klare å håndtere hverdagen på best mulig måte med et annet energinivå enn de hadde før.

Fatigue er en usynlig senskade. Derfor er det svært viktig å beskrive og forklare plagene for de menneskene man har rundt seg. Selv om det kan være vanskelig, er det er svært viktig å få aksept fra omgivelsene, understreker Lysstad Bjerke.

– Hvordan kan barn forstå hvorfor mamma eller pappa må ligge og hvile i stedet for følge deg på trening? Hvor lenge skal ektefellen oppleve at du «er lat» og ikke bidrar i familien? Mange med fatigue sier det er vanskelig å forklare for andre når de nesten ikke klarer å forstå det selv.

– En sorg, et tap og et nederlag

Det er også helt nødvendig å tilpasse hverdagen til et helt annet energinivå enn det man hadde før hjerneslaget.

– Mange beskriver energien de har som et batteri, og det er halvert i størrelse. Du har bare halvparten så mye energi som må fordeles utover et døgn som er like langt som før. Da er det viktig å bruke energien på det som er bra for deg.

Det innebærer at du kanskje må velge bort noen ting som ikke lenger er viktig for deg.

– Kanskje har du før vært et ja-menneske og så kommer det spørsmål om du kan være med på dugnad. Før ville du stilt opp, men nå har du bare en mulighet og det er å si «nei, jeg klarer ikke å være med på det».

– Du opplever at du svikter deg selv, for du har både vilje og lyst til å delta, men energien er ikke til stede i kroppen. Det kan være en sorg, et tap og et nederlag å innse at man ikke kan bidra som før.

Selv om det kan være vanskelig, er det viktig å prioritere bort aktiviteter som man ikke har nok energi til.

– Hvis du velger å kjøre på og kjøre på, kan resultatet bli at du har null energi og blir liggende til sengs. Det vil påvirke psyken din også. Noen blir deprimert fordi de ikke klarer det de ønsker.

Les også: Norge på verdenstopp i behandling av hjerneslag

– Trening kan hjelpe deg å tåle fatiguen bedre

Det kan høres motsstridende ut, men et annet godt råd, ifølge slagsykepleieren, er å prøve med fysisk trening.

– Den fysiske treningen øker blodsirkulasjonen og oksygentilførselen både til hjerne og til muskulatur. På sikt kan det hende man tåler fatiguen bedre. Men man må tilpasse treningen og starte på et veldig lavt nivå og bygge seg sakte opp.

– Mange opplever faktisk at de får mer energi av å trene. Men man må kanskje også jobbe med den mentale biten og si til seg selv: «Kroppen min har godt av å trene, og det gjør godt etterpå.»

Mange med fatigue har redusert søvnkvalitet, også her kan den fysiske aktiviteten ha en positiv effekt.

– Man tror at de sover så mye, men fordi søvnen er dårlig føler de seg likevel utmattet når de våkner om morgenen. Om du trener blir du fysisk sliten og det kan gjøre at du lettere sovner og får bedre søvn, sier Lysstad Bjerke.

Slagsykepleieren sier det er en god idé å starte med trening i en god periode, men at det også er viktig for selvfølelsen å klare å gjennomføre en rolig økt på de dagene man har det veldig tøft.

– Tilpassing til dagsformen er viktig. Det vil også være lurt å tilrettelegge et treningsopplegg sammen med noen som har kompetanse på slag, fatigue og utfordringer knyttet til det, sier Marita Lysstad Bjerke til ABC Nyheter.

Les også: – Hvert sekund teller ved hjerneslag - ring 113

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 Bare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02 Enighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02 Petter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33 Her er barndomshjemmet til sjaman Dureks norske oldemor – midt i Oslo17:25 Mannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Enorm atomgrav har begynt å sprekke – advarer mot miljøkatastrofe16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 Professor: – Folk vet at det ikke vil forandre noe uansett hva de stemmer14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Kina får skylden for mystisk gassutslipp11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»
Siste nytt
14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45NorgeBare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39MotorBompengetopper avviser Støres løsning02:15ReiseUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05PengerTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02NorgeEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02SportPetter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33NorgeHer er barndomshjemmet til sjaman Dureks norske oldemor – midt i Oslo17:25SportMannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenEnorm atomgrav har begynt å sprekke – advarer mot miljøkatastrofe16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09PolitikkProfessor: – Folk vet at det ikke vil forandre noe uansett hva de stemmer14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenKina får skylden for mystisk gassutslipp11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»
Populært