Meny

Fatigue etter hjerneslag er et vanlig problem

Med fatigue har du kanskje bare halvparten så mye energi som du hadde før og den må fordeles utover et døgn som er like langt som før. – Da er det viktig å bruke energien på det som er bra for deg, råder slagsykepleier.
Foto: fizkes / Shutterstock / NTB scanpix

Ofte skjønner ikke slagrammede som sliter med ekstrem utmattelse hva de lider av. – Ingen har snakket med dem om at det kan være fatigue, sier slagsykepleier og LHL-rådgiver.

Hvert år rammes cirka 12.000 personer i Norge av hjerneslag. Det tilsvarer rundt 40 nye tilfeller hver dag. Stadig færre dør av hjerneslag, men mange som overlever sliter med ulike senskader etter slaget.

Fatigue, som er vedvarende utmattelse, er en senskade etter slag som det lenge var lite oppmerksomhet rundt.

– I lang tid har man visst at pasienter med kreft som har vært gjennom for eksempel cellegiftbehandling, pasienter med MS, revmatisme og flere andre lidelser kan få fatigue, men det er først de senere årene at det har vært fokusert på at dette også er et problem for slagrammede, sier rådgiver i LHL, Marita Lysstad Bjerke, til ABC Nyheter.

Hun er slagsykepleier og har truffet mange slagpasienter i akuttfasen gjennom jobben i akutt slagenhet. Som helsefaglig rådgiver i LHL får Lysstad Bjerke mange spørsmål om fatigue.

– Mange beskriver at de føler seg ekstremt slitne, utmattet, energiløse, men så er det ingen som har snakket med dem om at det kan være fatigue. Da vet de ikke selv at det kan være fatigue de lider av, sier hun og fortsetter.

– Mange får dessverre ikke god nok informasjon etter at de har hatt et hjerneslag.

Hilde Magelssen (48) ble rammet av slag da hun var 44 år og en av hennes senskader er fatigue. Hun forteller til ABC Nyheter at hun først skjønte at hennes plager, som minnet om en kraftig influensa, som varte og varte og varte, skyldtes fatigue da hun deltok på et seminar om for unge slagrammede om nettopp fatigue.

Les hele saken: – Det er fatigue som er årsaken til at jeg er ufør nå

Opptil syv av ti rammes av fatigue

Fatigue er en usynlig senskade. Derfor er det svært viktig å beskrive og forklare plagene for de menneskene man har rundt seg. Selv om det kan være vanskelig, er det er svært viktig å få aksept fra omgivelsene, understreker slagsykepleier og LHL-rådgiver Marita Lysstad Bjerke. Foto: LHL

Det er vanskelig å si sikkert hvor mange slagpasienter som har fatigue. I en oversiktsartikkel som ble publisert i Tidsskriftet for Den norske legeforening i 2015, viser forfatterne til at det er et «bemerkelsesverdig sprik i tallene».

De viser til ulike studier der det er beskrevet forekomst helt ned i 23 prosent, mens den i de fleste undersøkelsene varierer mellom 51 prosent og 72 prosent.

– Selv om tallene spriker, ser vi at det et vanlig problem, sier Lysstad Bjerke.

Hun forklarer at mange etter et akutt hjerneslag vil kjenne seg utmattet på grunn av hjerneskaden som oppstår etter slaget.

– Men for noen vedvarer det i tid, i måneder og år, og da forstår man at det ikke er akuttsituasjonen som forårsaker utmattelsessymptomene, men at det er fatigue.

Spesielt for yngre slagrammede, er fatigue en vanlig årsak til at de ikke kommer seg tilbake i jobb, men blir uføre.

– Utmattelsen gjør at de ikke klarer ikke å håndtere jobbhverdagen, sier slagsykepleieren.

Hun forklarer at det kan en mulighet å tilrettelegge slik at en med fatigue kan ta pauser da de kan hvile eller sove i løpet av dagen.

– Den pausen er nødvendig for at den med fatigue skal orke å bidra.

Les også: Hjerneslag rammer tusenvis og koster milliarder: – Må ha økt fokus

Mental utmattelse, fysisk utmattelse eller begge deler

– Er opplevelsen av fatigue individuell eller er det de samme beskrivelsene som går igjen?

– Det kan oppleves som ganske forskjellig. Noen opplever mental fatigue, at de er veldig slitne i hodet. De kan oppleve normale synsinntrykk og normale hørselsinntrykk som veldig forstyrrende og anstrengende. De blir mentalt utmattet. Noen har fatigue som påvirker fysisk, og kan føle seg så utmattet i kroppen at de ikke klarer å stå på beina, svarer Lysstad Bjerke.

Hun legger til at noen studier skiller mellom mental og fysisk fatigue, og noen har begge deler.

For dem som sliter med fatigue etter hjerneslag er det vanlig at plagene går opp og ned i perioder.

– Det varierer med hvordan belastning du har i livet ditt. Det kan også gå opp og ned, sier slagsykepleieren.

Hun forteller at mange gleder seg til for eksempel å få besøk av barnebarn, men så blir de forferdelig sliten og nesten irritable når de har besøk fordi de tåler det så dårlig.

– Likevel kan det være lurt å prioritere å være sosial og for eksempel være besteforelder, fordi det gir så mye igjen i ettertid. Det gjør godt og oppleves å gi øket mental styrke.

– Aksepter det selv og få aksept fra omgivelsene

Slagsykepleieren har flere råd til dem som har problemer med ekstrem utmattelse etter hjerneslag.

Først og fremst er det viktig at de selv forstår og aksepterer at fatigue er en lidelse som er relativt vanlig å få etter hjerneslag, og aksepterer at dette er noe de kanskje må leve med for resten av livet, forklarer hun.

– Vi råder dem som tar kontakt til å prøve å lære kroppens signaler å kjenne, og legge til rette for at de skal klare å håndtere hverdagen på best mulig måte med et annet energinivå enn de hadde før.

Fatigue er en usynlig senskade. Derfor er det svært viktig å beskrive og forklare plagene for de menneskene man har rundt seg. Selv om det kan være vanskelig, er det er svært viktig å få aksept fra omgivelsene, understreker Lysstad Bjerke.

– Hvordan kan barn forstå hvorfor mamma eller pappa må ligge og hvile i stedet for følge deg på trening? Hvor lenge skal ektefellen oppleve at du «er lat» og ikke bidrar i familien? Mange med fatigue sier det er vanskelig å forklare for andre når de nesten ikke klarer å forstå det selv.

– En sorg, et tap og et nederlag

Det er også helt nødvendig å tilpasse hverdagen til et helt annet energinivå enn det man hadde før hjerneslaget.

– Mange beskriver energien de har som et batteri, og det er halvert i størrelse. Du har bare halvparten så mye energi som må fordeles utover et døgn som er like langt som før. Da er det viktig å bruke energien på det som er bra for deg.

Det innebærer at du kanskje må velge bort noen ting som ikke lenger er viktig for deg.

– Kanskje har du før vært et ja-menneske og så kommer det spørsmål om du kan være med på dugnad. Før ville du stilt opp, men nå har du bare en mulighet og det er å si «nei, jeg klarer ikke å være med på det».

– Du opplever at du svikter deg selv, for du har både vilje og lyst til å delta, men energien er ikke til stede i kroppen. Det kan være en sorg, et tap og et nederlag å innse at man ikke kan bidra som før.

Selv om det kan være vanskelig, er det viktig å prioritere bort aktiviteter som man ikke har nok energi til.

– Hvis du velger å kjøre på og kjøre på, kan resultatet bli at du har null energi og blir liggende til sengs. Det vil påvirke psyken din også. Noen blir deprimert fordi de ikke klarer det de ønsker.

Les også: Norge på verdenstopp i behandling av hjerneslag

– Trening kan hjelpe deg å tåle fatiguen bedre

Det kan høres motsstridende ut, men et annet godt råd, ifølge slagsykepleieren, er å prøve med fysisk trening.

– Den fysiske treningen øker blodsirkulasjonen og oksygentilførselen både til hjerne og til muskulatur. På sikt kan det hende man tåler fatiguen bedre. Men man må tilpasse treningen og starte på et veldig lavt nivå og bygge seg sakte opp.

– Mange opplever faktisk at de får mer energi av å trene. Men man må kanskje også jobbe med den mentale biten og si til seg selv: «Kroppen min har godt av å trene, og det gjør godt etterpå.»

Mange med fatigue har redusert søvnkvalitet, også her kan den fysiske aktiviteten ha en positiv effekt.

– Man tror at de sover så mye, men fordi søvnen er dårlig føler de seg likevel utmattet når de våkner om morgenen. Om du trener blir du fysisk sliten og det kan gjøre at du lettere sovner og får bedre søvn, sier Lysstad Bjerke.

Slagsykepleieren sier det er en god idé å starte med trening i en god periode, men at det også er viktig for selvfølelsen å klare å gjennomføre en rolig økt på de dagene man har det veldig tøft.

– Tilpassing til dagsformen er viktig. Det vil også være lurt å tilrettelegge et treningsopplegg sammen med noen som har kompetanse på slag, fatigue og utfordringer knyttet til det, sier Marita Lysstad Bjerke til ABC Nyheter.

Les også: – Hvert sekund teller ved hjerneslag - ring 113

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 – Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet
Siste nytt
10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen truet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47Verden– Britiske hysj-styrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet
Populært