Norsk forsker mener det ikke er helseskadelig å være overvektig

OVERVEKT OG HELSE: Ferske tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viser at mellom 60 og 70 prosent av den voksne befolkningen (fra 20 år og oppover) er overvektige.
OVERVEKT OG HELSE: Ferske tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viser at mellom 60 og 70 prosent av den voksne befolkningen (fra 20 år og oppover) er overvektige. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overvekt er den nye normalen og helseproblemene kommer først når man har fedme, mener leder av helseundersøkelsen HUNT. Ikke alle er enige i det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kroppsmasseindeks (BMI) måler vekt i forhold til høyde og skalaen har grenser for hva som er undervekt, normalvekt, overvekt, sykelig overvekt (fedme).

Etter dagens BMI-skala er sju av ti nordmenn i dag overvektige. Det betyr at man har en BMI på mellom 25 og 30. Har man over 30, betegnes det som et fedmeproblem.

– Dette er den standarden vi er vant til, men i dag er det mest normalt å være overvektig, så det spørs i grunn om vi må endre standarden, sier Steinar Krogstad til NRK.

Han er leder av den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) som er gjennomført siden 1984. HUNT 4 kom i gang høsten 2017 og varer til januar 2019.

– Man sier jo ofte at det som er gjennomsnittlig er normalt, men når det som er normalt har endret seg såpass mye, så er vi i en spesiell situasjon, sier forskeren til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Krokstad så er det ikke et helsemessig problem å være overvektig. Problemene kommer når man har fedme, fordi man da er man mer utsatt for diabetes type 2, slitasjegikt og andre kroppssmerter.

Ikke alle er enige med Krokstad på dette punktet.

Stor studie: – Overvektige får hjertesykdom tidligere i livet

De senere årene har det kommet en rekke studier som overraskende nok, har funnet at overvekt ikke er negativt for helsa. Det har sågar vært antydet at man kan leve lengre med noen kilo ekstra på kroppen, noe som har blitt kalt «fedmeparadokset». Men tidligere i år kom en amerikansk analyse av data fra ti store studier, og resultatene viste at normal kroppsvekt er best for helsa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre data viser at du lever lengre og er friskere med en normal kroppsvekt, uttalte hovedforfatter av studien hjertespesialist Sadiya Khan.

I studien som ble publisert i tidsskriftet JAMA Cardiology, fant de at:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Overvekt er knyttet til høyere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom tidligere i livet sammenlignet med normal kroppsvekt.
  • Fedme er i tillegg knyttet til risiko for kortere liv.
  • Å holde en normal vekt kan redusere risiko for hjerte- og karsykdom og utsette når slik sykdom rammer, altså gi flere friske leveår.

Jøran Hjelmesæth, professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, uttalte til ABC Nyheter at studien er god og viktig, og at den taler fedmeparadokset sterkt imot.

– Resultatene viser klart at det er ingen fordel å være overvektig, det er en ulempe når det gjelder det vi kaller helsetap, sa Hjelmesæth.

Han mener studier som viser noe annet, er av dårligere kvalitet.

– I befolkningssammenheng har det aldri vært noe tvil om at økt overvekt gir økt risiko for sykdommer. Men her vises det på elegant vis, sa Hjelmesæth om den amerikanske studien.

Les artikkelen: – Du lever lengre og er friskere med en normal kroppsvekt

– En myte

Også professor Bård Eirik Kulseng ved Institutt for klinisk og molekylær medisin, NTNU, og leder for Senter for fedmeforskning og innovasjon ved St. Olavs Hospital, har vært kritisk til å gi folk inntrykk av at det er kan være bra for helsa med noen kilo ekstra på kroppen.

Han kaller fedmeparadokset en myte, som er blitt tilbakevist av mange.

– Jeg tror fedmeparadokset skyldes måten man bruker data og statistikk på, sa han til forskningsmagasinet Gemini tidligere i år.

Les mer: – Fedmeparadokset er en myte