Vil kutte i cøliakistønad: – Folk er mer eller mindre sjokkerte og fortvila

<p>– KUTTER PÅ FEIL GRUNNLAG: – Når de for eksempel tar et rundstykke med gluten og sammenligner med en glutenfri brødskive blir det helt feil. Det er store prisforskjeller på rundstykkene vi kan spise og vanlige rundstykker. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
– KUTTER PÅ FEIL GRUNNLAG: – Når de for eksempel tar et rundstykke med gluten og sammenligner med en glutenfri brødskive blir det helt feil. Det er store prisforskjeller på rundstykkene vi kan spise og vanlige rundstykker. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Norsk cøliakiforening mener regjeringens kuttforslag er «overraskende useriøst».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cøliaki er en kronisk betennelsessykdom hvor immunforsvaret reagerer ved inntak av gluten som finnes i hvete, rug og bygg. Glutenfritt kosthold er i dag eneste behandling mot sykdommen.

I Statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen å kutte i stønaden til personer med cøliaki. I 2016 fikk 26.600 stønad på grunnlag av denne diagnosen, ifølge Nav.

Kuttet begrunnes med at prisene på glutenfrie produkter har falt siden nivået på satsen ble satt for nesten 20 år siden.

Mens stønaden for øyeblikket er nesten 2000 kroner i måneden (sats 4), foreslår regjeringen å kutte den til 686 kroner i måneden (sats 1).

Dette har fått mange av dem som vil rammes av kuttet, til å reagere.

«De må gjerne komme hjem til meg å følge meg og mine med cøliaki dagen gjennom så kan de se både hva som blir spist og hva det faktisk koster. Kutt prisene på glutenfri mat til et nivå så det tilsvarer kilopris på glutenholdig mat så må de gjerne kutte stønader også », skriver en mor på Facebook-sidene til Norsk cøliakiforening.

«Glutenfri mat er vår sønns medisin – så han kan holde seg frisk. Det bør ikke koste han mer enn våre andre barn med andre sykdommer som henter medisinene «gratis» på apoteket», skriver en annen.

«Kun 22,5 kr i stønad per dag?! Det koster over 50 spenn for en pakke med 4 tacolefser, så da skal man liksom måtte velge bort å kjøpe noe glutenfritt en dag for å få råd til lefser til fredagstacoen», skriver en tredje.

– Folk er mer eller mindre sjokkerte og fortvila. Og det er fordi det regnestykket som departementet har fått utarbeidet av SIFO er rart og mangelfullt, sier generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening (NCF) til ABC Nyheter.

– Vi er enige i at man kan redusere stønaden noe, men det som de legger frem nå er foreslått på feil grunnlag, fortsetter han.

Les også: Kutter støtten til glutenfritt kosthold

– Overraskende useriøst fra politikerne

«Nye beregninger viser at den årlige ekstrakostnaden til glutenfritt kosthold i snitt er på 7860 kroner», heter det i en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet.

Og det er denne ekstrakostnaden som er hentet fra en kartlegging Forbruksforskningsinstitutet SIFO har gjennomført på oppdrag fra departementet, som utgjør stridens kjerne.

I SIFO-rapporten konkluderes det med at ekstrakostnaden for henholdsvis kvinner og menn i alderen 18-30 år ved å spise glutenfritt er 565 kroner for kvinner og 745 kroner for menn. I gjennomsnitt blir det 655 kroner per måned, altså 7860 kroner per år.

Allerede i august spilte Cøliakiforeningen inn at det er flere problemer med SIFOs regnestykke i en rapport som ble sendt til Arbeids- og sosialdepartementet.

– Der påpeker vi at det er direkte feil i rapporten fra SIFO. Vi hadde håpet på at politikeren ville ta våre innspill til seg, men når regeringen legger dette frem uten å ta hensyn til feil og mangler vi har påpekt blir det overraskende useriøst.

– De har fått innspill og har valgt å se bort ifra dem. Det er svært uheldig hvis det er dette nivået politikerne skal ta sine beslutninger på.

Les også: Slutter heller å spise gluten enn å sjekke seg for kreft

– Sammenligninger som ikke er reelle

Peterson viser til at SIFO selv presiserer at det hefter usikkerhet ved deres beregninger.

«... og det kan være nødvendig å ha et (sic.) litt distansert holdning til beregningenes presisjonsnivå», heter det i rapporten.

– Da måtte vi på banen og sørge for riktige beregninger. Flere steder bruker de sammenligninger som ikke er reelle. Det burde være hensikten og et krav når man utarbeider et slikt regnestykke, at det sammenlignes likt mot likt, sier generalsekretæren.

Han nevner to konkrete eksempler som illustrerer dette problemet:

– Når de for eksempel tar et rundstykke med gluten og sammenligner med en glutenfri brødskive blir det helt feil. Det er store prisforskjeller på rundstykkene vi kan spise og vanlige rundstykker.

– Og når de sammenligner pølse i lompe med bare pølse så tror jeg ikke det er et uhell. Glutenfrie lomper er veldig mye dyrere enn andre lomper, sier Peterson.

Les også: Forskere motbeviste sine egne resultater: – Glutenintoleranse uten cøliaki eksisterer kanskje ikke likevel

– For lite mat til aktive, unge mennesker

Foreningens beregninger basert på SIFOs referansebudsjett, viser en merkostnad som er nesten 400 kroner høyere enn i SIFOs regnestykke.

– Vi har påpekt feil og gjort grundige beregninger, så i stedet for 655 kroner merkostnad som SIFO har regnet seg frem til, så har vi komme frem til at merkostnaden er minimum 1050 kroner per måned. Men dette baserer seg blant annet på at folk skal lage all mat fra bunnen av og leve nøkternt. Så her er det smalhans i utgangspunktet, sier Peterson.

Han legger til at de som er moderat til veldig aktive trenger mye mer mat enn det som er tatt med i SIFOs beregninger. NCF har beregnet at aktive mennesker opp til 30 år må ha minimum 1400 kroner i grunnstønad.

– På toppen av det hele, fra SIFOs tall har kvinner en merkostnad på 565 kroner, mens menn har en merkostnad på 745 kroner og da går de for en snittpris. Jeg som mann, får ikke nok til min kost fordi det er brukt en snittpris. De burde i det minste lagt seg på det høyeste nivået, sier Peterson og fortsetter:

– Det er våre innspill. Nå håper vi at vi skal få frem at dette forslaget kommer på feil beregningsgrunnlag.

Les også: – Gluten kan være feilutnevnt syndebukk

– Ikke enig i det Cøliakiforeningen kommer med

Høyres Henrik Asheim forsvarer regjeringens kuttforslag med at tilbudet av og prisene på glutenfritt er så mye bedre i dag enn da nivået på satsene ble bestemt på 90-tallet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Høyres Henrik Asheim forsvarer regjeringens kuttforslag med at tilbudet av og prisene på glutenfritt er så mye bedre i dag enn da nivået på satsene ble bestemt på 90-tallet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Henrik Asheim, som er leder av finanskomiteen på Stortinget, mener det nivået regjeringen har lagt seg på er riktig.

– Tilbudet og prisene tilsier at vi må ta ned støtten for å gi pengene til andre grupper som trenger dem mer, sier Høyre-politikeren til ABC Nyheter.

– SIFO selv mener det kan være nødvendig å ha en «distansert holdning til beregningenes presisjonsnivå», i tillegg har Cøliakiforeningen påpekt feil i beregningene. Men den foreslåtte nye satsen ligger likevel tett opptil det SIFO har kommet frem til. Er dette riktig?

– Jeg er ikke enig i det Cøliakiforeningen kommer med. Man ligger dessuten litt høyere enn beregningene til SIFO (red.anm. 1 krone om dagen). Og SIFO sier dette om mange ting de beregner, nettopp fordi det er komplisert å beregne, svarer Asheim.

Han viser til at stønaden som gis i dag er om lag tre ganger høyere enn det SIFO antar at er behovet.

– Og det er åpenbart at prisene på og tilbudet av glutenfrie varer er langt bedre enn da man på 90-tallet satte nivået på stønaden.

– Som anvarlige politikere må man da omprioritere disse pengene heller enn å opprettholde dette nivået, selv om det kan være ubehagelig å stå i et slikt kutt, sier Asheim til ABC Nyheter.

Les også: – Ikke kutt ut gluten på egenhånd

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:32 Ullevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54 Harry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24 Karl Sundby er død19:09 Pløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32 Poengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25 Finansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23 Carlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07 Poengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07 PST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55 Nytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54 Ny app gjør det mulig å søke på ansikter17:28 Drømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09 Terrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00 Brann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59 Seneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50 Død mann i Skien obduseres mandag16:50 Iran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50 Elvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46 Overstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34 Stor snøskredfare i ni regioner16:32 Norge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31 Tatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall
Siste nytt
20:32SportUllevålseter tapte til rivalen på nest siste etappe19:54VerdenHarry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24KulturKarl Sundby er død19:09Helse og livsstilPløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32SportPoengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25MakroøkonomiFinansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23SportCarlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07SportPoengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07NorgePST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55Helse og livsstilNytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54TeknologiNy app gjør det mulig å søke på ansikter17:28SportDrømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09NorgeTerrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00NorgeBrann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59SportSeneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50NorgeDød mann i Skien obduseres mandag16:50VerdenIran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50PolitikkElvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46NorgeOverstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34NorgeStor snøskredfare i ni regioner16:32SportNorge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31NorgeTatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall
Populært