Vil kutte i cøliakistønad: – Folk er mer eller mindre sjokkerte og fortvila

<p>– KUTTER PÅ FEIL GRUNNLAG: – Når de for eksempel tar et rundstykke med gluten og sammenligner med en glutenfri brødskive blir det helt feil. Det er store prisforskjeller på rundstykkene vi kan spise og vanlige rundstykker. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
– KUTTER PÅ FEIL GRUNNLAG: – Når de for eksempel tar et rundstykke med gluten og sammenligner med en glutenfri brødskive blir det helt feil. Det er store prisforskjeller på rundstykkene vi kan spise og vanlige rundstykker. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Norsk cøliakiforening mener regjeringens kuttforslag er «overraskende useriøst».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cøliaki er en kronisk betennelsessykdom hvor immunforsvaret reagerer ved inntak av gluten som finnes i hvete, rug og bygg. Glutenfritt kosthold er i dag eneste behandling mot sykdommen.

I Statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen å kutte i stønaden til personer med cøliaki. I 2016 fikk 26.600 stønad på grunnlag av denne diagnosen, ifølge Nav.

Kuttet begrunnes med at prisene på glutenfrie produkter har falt siden nivået på satsen ble satt for nesten 20 år siden.

Mens stønaden for øyeblikket er nesten 2000 kroner i måneden (sats 4), foreslår regjeringen å kutte den til 686 kroner i måneden (sats 1).

Dette har fått mange av dem som vil rammes av kuttet, til å reagere.

«De må gjerne komme hjem til meg å følge meg og mine med cøliaki dagen gjennom så kan de se både hva som blir spist og hva det faktisk koster. Kutt prisene på glutenfri mat til et nivå så det tilsvarer kilopris på glutenholdig mat så må de gjerne kutte stønader også », skriver en mor på Facebook-sidene til Norsk cøliakiforening.

«Glutenfri mat er vår sønns medisin – så han kan holde seg frisk. Det bør ikke koste han mer enn våre andre barn med andre sykdommer som henter medisinene «gratis» på apoteket», skriver en annen.

«Kun 22,5 kr i stønad per dag?! Det koster over 50 spenn for en pakke med 4 tacolefser, så da skal man liksom måtte velge bort å kjøpe noe glutenfritt en dag for å få råd til lefser til fredagstacoen», skriver en tredje.

– Folk er mer eller mindre sjokkerte og fortvila. Og det er fordi det regnestykket som departementet har fått utarbeidet av SIFO er rart og mangelfullt, sier generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening (NCF) til ABC Nyheter.

– Vi er enige i at man kan redusere stønaden noe, men det som de legger frem nå er foreslått på feil grunnlag, fortsetter han.

Les også: Kutter støtten til glutenfritt kosthold

– Overraskende useriøst fra politikerne

«Nye beregninger viser at den årlige ekstrakostnaden til glutenfritt kosthold i snitt er på 7860 kroner», heter det i en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet.

Og det er denne ekstrakostnaden som er hentet fra en kartlegging Forbruksforskningsinstitutet SIFO har gjennomført på oppdrag fra departementet, som utgjør stridens kjerne.

I SIFO-rapporten konkluderes det med at ekstrakostnaden for henholdsvis kvinner og menn i alderen 18-30 år ved å spise glutenfritt er 565 kroner for kvinner og 745 kroner for menn. I gjennomsnitt blir det 655 kroner per måned, altså 7860 kroner per år.

Allerede i august spilte Cøliakiforeningen inn at det er flere problemer med SIFOs regnestykke i en rapport som ble sendt til Arbeids- og sosialdepartementet.

– Der påpeker vi at det er direkte feil i rapporten fra SIFO. Vi hadde håpet på at politikeren ville ta våre innspill til seg, men når regeringen legger dette frem uten å ta hensyn til feil og mangler vi har påpekt blir det overraskende useriøst.

– De har fått innspill og har valgt å se bort ifra dem. Det er svært uheldig hvis det er dette nivået politikerne skal ta sine beslutninger på.

Les også: Slutter heller å spise gluten enn å sjekke seg for kreft

– Sammenligninger som ikke er reelle

Peterson viser til at SIFO selv presiserer at det hefter usikkerhet ved deres beregninger.

«... og det kan være nødvendig å ha et (sic.) litt distansert holdning til beregningenes presisjonsnivå», heter det i rapporten.

– Da måtte vi på banen og sørge for riktige beregninger. Flere steder bruker de sammenligninger som ikke er reelle. Det burde være hensikten og et krav når man utarbeider et slikt regnestykke, at det sammenlignes likt mot likt, sier generalsekretæren.

Han nevner to konkrete eksempler som illustrerer dette problemet:

– Når de for eksempel tar et rundstykke med gluten og sammenligner med en glutenfri brødskive blir det helt feil. Det er store prisforskjeller på rundstykkene vi kan spise og vanlige rundstykker.

– Og når de sammenligner pølse i lompe med bare pølse så tror jeg ikke det er et uhell. Glutenfrie lomper er veldig mye dyrere enn andre lomper, sier Peterson.

Les også: Forskere motbeviste sine egne resultater: – Glutenintoleranse uten cøliaki eksisterer kanskje ikke likevel

– For lite mat til aktive, unge mennesker

Foreningens beregninger basert på SIFOs referansebudsjett, viser en merkostnad som er nesten 400 kroner høyere enn i SIFOs regnestykke.

– Vi har påpekt feil og gjort grundige beregninger, så i stedet for 655 kroner merkostnad som SIFO har regnet seg frem til, så har vi komme frem til at merkostnaden er minimum 1050 kroner per måned. Men dette baserer seg blant annet på at folk skal lage all mat fra bunnen av og leve nøkternt. Så her er det smalhans i utgangspunktet, sier Peterson.

Han legger til at de som er moderat til veldig aktive trenger mye mer mat enn det som er tatt med i SIFOs beregninger. NCF har beregnet at aktive mennesker opp til 30 år må ha minimum 1400 kroner i grunnstønad.

– På toppen av det hele, fra SIFOs tall har kvinner en merkostnad på 565 kroner, mens menn har en merkostnad på 745 kroner og da går de for en snittpris. Jeg som mann, får ikke nok til min kost fordi det er brukt en snittpris. De burde i det minste lagt seg på det høyeste nivået, sier Peterson og fortsetter:

– Det er våre innspill. Nå håper vi at vi skal få frem at dette forslaget kommer på feil beregningsgrunnlag.

Les også: – Gluten kan være feilutnevnt syndebukk

– Ikke enig i det Cøliakiforeningen kommer med

Høyres Henrik Asheim forsvarer regjeringens kuttforslag med at tilbudet av og prisene på glutenfritt er så mye bedre i dag enn da nivået på satsene ble bestemt på 90-tallet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Høyres Henrik Asheim forsvarer regjeringens kuttforslag med at tilbudet av og prisene på glutenfritt er så mye bedre i dag enn da nivået på satsene ble bestemt på 90-tallet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Henrik Asheim, som er leder av finanskomiteen på Stortinget, mener det nivået regjeringen har lagt seg på er riktig.

– Tilbudet og prisene tilsier at vi må ta ned støtten for å gi pengene til andre grupper som trenger dem mer, sier Høyre-politikeren til ABC Nyheter.

– SIFO selv mener det kan være nødvendig å ha en «distansert holdning til beregningenes presisjonsnivå», i tillegg har Cøliakiforeningen påpekt feil i beregningene. Men den foreslåtte nye satsen ligger likevel tett opptil det SIFO har kommet frem til. Er dette riktig?

– Jeg er ikke enig i det Cøliakiforeningen kommer med. Man ligger dessuten litt høyere enn beregningene til SIFO (red.anm. 1 krone om dagen). Og SIFO sier dette om mange ting de beregner, nettopp fordi det er komplisert å beregne, svarer Asheim.

Han viser til at stønaden som gis i dag er om lag tre ganger høyere enn det SIFO antar at er behovet.

– Og det er åpenbart at prisene på og tilbudet av glutenfrie varer er langt bedre enn da man på 90-tallet satte nivået på stønaden.

– Som anvarlige politikere må man da omprioritere disse pengene heller enn å opprettholde dette nivået, selv om det kan være ubehagelig å stå i et slikt kutt, sier Asheim til ABC Nyheter.

Les også: – Ikke kutt ut gluten på egenhånd

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Toppolitikere møtes om Oslo-vold11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea
Siste nytt
13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeToppolitikere møtes om Oslo-vold11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea
Populært