Meny

Vil kutte i cøliakistønad: – Folk er mer eller mindre sjokkerte og fortvila

– KUTTER PÅ FEIL GRUNNLAG: – Når de for eksempel tar et rundstykke med gluten og sammenligner med en glutenfri brødskive blir det helt feil. Det er store prisforskjeller på rundstykkene vi kan spise og vanlige rundstykker. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Norsk cøliakiforening mener regjeringens kuttforslag er «overraskende useriøst».

Cøliaki er en kronisk betennelsessykdom hvor immunforsvaret reagerer ved inntak av gluten som finnes i hvete, rug og bygg. Glutenfritt kosthold er i dag eneste behandling mot sykdommen.

I Statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen å kutte i stønaden til personer med cøliaki. I 2016 fikk 26.600 stønad på grunnlag av denne diagnosen, ifølge Nav.

Kuttet begrunnes med at prisene på glutenfrie produkter har falt siden nivået på satsen ble satt for nesten 20 år siden.

Mens stønaden for øyeblikket er nesten 2000 kroner i måneden (sats 4), foreslår regjeringen å kutte den til 686 kroner i måneden (sats 1).

Dette har fått mange av dem som vil rammes av kuttet, til å reagere.

«De må gjerne komme hjem til meg å følge meg og mine med cøliaki dagen gjennom så kan de se både hva som blir spist og hva det faktisk koster. Kutt prisene på glutenfri mat til et nivå så det tilsvarer kilopris på glutenholdig mat så må de gjerne kutte stønader også », skriver en mor på Facebook-sidene til Norsk cøliakiforening.

«Glutenfri mat er vår sønns medisin – så han kan holde seg frisk. Det bør ikke koste han mer enn våre andre barn med andre sykdommer som henter medisinene «gratis» på apoteket», skriver en annen.

«Kun 22,5 kr i stønad per dag?! Det koster over 50 spenn for en pakke med 4 tacolefser, så da skal man liksom måtte velge bort å kjøpe noe glutenfritt en dag for å få råd til lefser til fredagstacoen», skriver en tredje.

– Folk er mer eller mindre sjokkerte og fortvila. Og det er fordi det regnestykket som departementet har fått utarbeidet av SIFO er rart og mangelfullt, sier generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening (NCF) til ABC Nyheter.

– Vi er enige i at man kan redusere stønaden noe, men det som de legger frem nå er foreslått på feil grunnlag, fortsetter han.

Les også: Kutter støtten til glutenfritt kosthold

– Overraskende useriøst fra politikerne

«Nye beregninger viser at den årlige ekstrakostnaden til glutenfritt kosthold i snitt er på 7860 kroner», heter det i en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet.

Og det er denne ekstrakostnaden som er hentet fra en kartlegging Forbruksforskningsinstitutet SIFO har gjennomført på oppdrag fra departementet, som utgjør stridens kjerne.

I SIFO-rapporten konkluderes det med at ekstrakostnaden for henholdsvis kvinner og menn i alderen 18-30 år ved å spise glutenfritt er 565 kroner for kvinner og 745 kroner for menn. I gjennomsnitt blir det 655 kroner per måned, altså 7860 kroner per år.

Allerede i august spilte Cøliakiforeningen inn at det er flere problemer med SIFOs regnestykke i en rapport som ble sendt til Arbeids- og sosialdepartementet.

– Der påpeker vi at det er direkte feil i rapporten fra SIFO. Vi hadde håpet på at politikeren ville ta våre innspill til seg, men når regeringen legger dette frem uten å ta hensyn til feil og mangler vi har påpekt blir det overraskende useriøst.

– De har fått innspill og har valgt å se bort ifra dem. Det er svært uheldig hvis det er dette nivået politikerne skal ta sine beslutninger på.

Les også: Slutter heller å spise gluten enn å sjekke seg for kreft

– Sammenligninger som ikke er reelle

Peterson viser til at SIFO selv presiserer at det hefter usikkerhet ved deres beregninger.

«... og det kan være nødvendig å ha et (sic.) litt distansert holdning til beregningenes presisjonsnivå», heter det i rapporten.

– Da måtte vi på banen og sørge for riktige beregninger. Flere steder bruker de sammenligninger som ikke er reelle. Det burde være hensikten og et krav når man utarbeider et slikt regnestykke, at det sammenlignes likt mot likt, sier generalsekretæren.

Han nevner to konkrete eksempler som illustrerer dette problemet:

– Når de for eksempel tar et rundstykke med gluten og sammenligner med en glutenfri brødskive blir det helt feil. Det er store prisforskjeller på rundstykkene vi kan spise og vanlige rundstykker.

– Og når de sammenligner pølse i lompe med bare pølse så tror jeg ikke det er et uhell. Glutenfrie lomper er veldig mye dyrere enn andre lomper, sier Peterson.

Les også: Forskere motbeviste sine egne resultater: – Glutenintoleranse uten cøliaki eksisterer kanskje ikke likevel

– For lite mat til aktive, unge mennesker

Foreningens beregninger basert på SIFOs referansebudsjett, viser en merkostnad som er nesten 400 kroner høyere enn i SIFOs regnestykke.

– Vi har påpekt feil og gjort grundige beregninger, så i stedet for 655 kroner merkostnad som SIFO har regnet seg frem til, så har vi komme frem til at merkostnaden er minimum 1050 kroner per måned. Men dette baserer seg blant annet på at folk skal lage all mat fra bunnen av og leve nøkternt. Så her er det smalhans i utgangspunktet, sier Peterson.

Han legger til at de som er moderat til veldig aktive trenger mye mer mat enn det som er tatt med i SIFOs beregninger. NCF har beregnet at aktive mennesker opp til 30 år må ha minimum 1400 kroner i grunnstønad.

– På toppen av det hele, fra SIFOs tall har kvinner en merkostnad på 565 kroner, mens menn har en merkostnad på 745 kroner og da går de for en snittpris. Jeg som mann, får ikke nok til min kost fordi det er brukt en snittpris. De burde i det minste lagt seg på det høyeste nivået, sier Peterson og fortsetter:

– Det er våre innspill. Nå håper vi at vi skal få frem at dette forslaget kommer på feil beregningsgrunnlag.

Les også: – Gluten kan være feilutnevnt syndebukk

– Ikke enig i det Cøliakiforeningen kommer med

Høyres Henrik Asheim forsvarer regjeringens kuttforslag med at tilbudet av og prisene på glutenfritt er så mye bedre i dag enn da nivået på satsene ble bestemt på 90-tallet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Henrik Asheim, som er leder av finanskomiteen på Stortinget, mener det nivået regjeringen har lagt seg på er riktig.

– Tilbudet og prisene tilsier at vi må ta ned støtten for å gi pengene til andre grupper som trenger dem mer, sier Høyre-politikeren til ABC Nyheter.

– SIFO selv mener det kan være nødvendig å ha en «distansert holdning til beregningenes presisjonsnivå», i tillegg har Cøliakiforeningen påpekt feil i beregningene. Men den foreslåtte nye satsen ligger likevel tett opptil det SIFO har kommet frem til. Er dette riktig?

– Jeg er ikke enig i det Cøliakiforeningen kommer med. Man ligger dessuten litt høyere enn beregningene til SIFO (red.anm. 1 krone om dagen). Og SIFO sier dette om mange ting de beregner, nettopp fordi det er komplisert å beregne, svarer Asheim.

Han viser til at stønaden som gis i dag er om lag tre ganger høyere enn det SIFO antar at er behovet.

– Og det er åpenbart at prisene på og tilbudet av glutenfrie varer er langt bedre enn da man på 90-tallet satte nivået på stønaden.

– Som anvarlige politikere må man da omprioritere disse pengene heller enn å opprettholde dette nivået, selv om det kan være ubehagelig å stå i et slikt kutt, sier Asheim til ABC Nyheter.

Les også: – Ikke kutt ut gluten på egenhånd

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært