– Papirarmbånd varsler om du har vært for lenge i sola

<p>SIER IFRA NÅR DET ER NOK: Ny UV-sensorteknologi gjør det mulig å lage billige papirarmbånd som kan tilpasses hudtype og andre faktorer som påvirker hvor mye sol den enkelte tåler, ifølge australske forskere. Foto: RMIT</p>
SIER IFRA NÅR DET ER NOK: Ny UV-sensorteknologi gjør det mulig å lage billige papirarmbånd som kan tilpasses hudtype og andre faktorer som påvirker hvor mye sol den enkelte tåler, ifølge australske forskere. Foto: RMIT

Forskere i Australia har utviklet et nytt hjelpemiddel som kan varsle når det er på tide å komme seg ut av sola.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere ved RMIT University i Australia som har utviklet et UV-sensitivt blekk som kan trykkes på papir og papirlignende overflater.

Blekket skifter farge når det utsettes for UV-stråler, og forskerne har i første omgang trykket det på papirarmbånd som kan brukes når man er ute i sola.

Armbåndet kan tilpasses de ulike hudtypene, slik at for eksempel de med lys hud varsles etter kortere tid enn personer med mørk hud.

Det er også visse medisiner som gjør at brukeren tåler mindre UV-stråler, og armbånd kan tilpasses den enkelte på bakgrunn av slike faktorer.

– Vi er begeistret for at vår UV-sensorteknologi gjør det enkelt å produsere persontilpassede sensorer, sier professor Vipul Bansal, hovedforfatter av studien, i en pressemelding.

Les også: – Ingen brunfarge er verdt å dø for

Det spesielle blekket kan også trykkes på for eksempel pannebånd og klistremerker, og kan brukes for å øke bevisstheten rundt hva som er trygg soleksponering. Slike produkter vil også være billige å produsere, ifølge forskerne.

– Vi er alltid opptatt av om vi er for mye i sola, og om vi kan få hudkreft, grå stær, om huden aldres eller om vi risikerer andre hudsykdommer. Men om vi ikke utsetter oss for sol i det hele tatt, risikerer vi å få for lite D-vitamin, sier professor Vipul Bansal, hovedforfatter av studien, ved RMIT til The Guardian.

Den ferske studien er publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Les også: – 9 av 10 hudkrefttilfeller kunne vært unngått

Personvernpolicy