– Å begynne med middelhavsdiett i alderdommen kan gi lengre liv

– Hvis du begynner med en sunn livsstil når du er ung, vil fordelene antagelig være enda større. Men selv om du som gammel legger om til en sunn livsstil, kan du leve lenger, sier forsker bak ny studie. Foto: gorillaimages / Shutterstock / NTB scanpix
– Hvis du begynner med en sunn livsstil når du er ung, vil fordelene antagelig være enda større. Men selv om du som gammel legger om til en sunn livsstil, kan du leve lenger, sier forsker bak ny studie. Foto: gorillaimages / Shutterstock / NTB scanpix

Middelhavskost med mye fisk, nøtter og grønnsaker kan hjelpe eldre mennesker med å bedre sjansene sine for å få et lengre liv, mener forskere bak ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Middelhavsdietten har allerede blitt trukket frem som oppskriften på et sunt liv, som forebygger alle slags mulige sykdommer. Nå sier forskere at dietten gir helsefordeler også inn i alderdommen, og kan gi lengre liv.

Om den spesifikke sammensetningen av middelhavsdietten er noe uklar, kjennetegnes den gjerne av mye fisk, nøtter, grønnsaker, olivenolje og frukt.

– Fordi befolkning verden over blir stadig eldre, og særlig i Europa, er det viktig å se hvilke verktøy vi har i dag for å møte denne utviklingen, sier Marialaura Bonaccio, som er epidemiolog ved IRCCS Neuromed og førsteforfatter av studien.

– Vi vet at middelhavsdietten er bra for helsen, men det finnes få studier som fokuserer på de eldre, legger hun til.

Tidligere studier har antydet at dietten kan være både med tanke på hjerte- og karsykdom og kreft.

Les også: Forskning: – Middelhavskost gir mer variert tarmflora enn vestlig kost

Studerte 5200 over 65 år

Studien, som er publisert i British Journal of Nutrition, har tatt for seg helsen og kostholdet til 5200 mennesker som er 65 år eller eldre i regionen Molise i Italia. Som del av en større studie, ble deltagerne rekruttert i årene 2005 til 2010 og fulgt frem til 2015. I løpet av denne perioden var det 900 som døde.

Deltagerne fylte ut et spørreskjema som tok for seg kostholdet de hadde hatt i året før de ble med i studien. Hver deltager fikk en poengsum fra 0 til 9 basert på hvor lik kostholdet deres hadde vært middelhavsdietten.

Resultatene viser at de som hadde et kosthold som minnet mest om middelhavskost, også gjerne var mer fysisk aktive på fritiden.

Da faktorer som alder, kjønn, aktivitetsnivå, sosioøkonomisk status, røyking og BMI (kroppsmasseindeks) ble tatt med i betraktningen, viste det seg at deltagerne som hadde et kosthold som var likt middelhavsdietten (score på 7-9), hadde en 25 prosent lavere risiko for død i perioden studien varte (uansett årsak), sammenlignet med dem som hadde en score på 0-3.

En ett poeng høyere score kunne knyttes til en om lag seks prosent lavere risiko for død (uansett årsak).

Les også: – Slik spiser du for leddene, hjertet og kroppsvekten

Mer mettet fett gjorde dietten mindre gunstig

Forskerne fant ingen klare sammenhenger når det kom til bestemte dødsårsaker, som kreft eller hjerte- og karsykdom, men det var noen tegn til redusert risiko for koronar hjertesykdom (som hjerteinfarkt) og cerebrovaskulære sykdommer (som hjerneslag), og dødelighet som skyldtes «andre årsaker».

Forskerne så også på hvorvidt spesielle bestanddeler i middelhavsdietten hadde en sterkere kobling til redusert dødelighet enn andre. Resultatene viser at selv når enkelte matvarer fjernes, fortsetter dietten nesten alltid å være gunstig. Men det å øke inntaket av mettet fett, å kutte ut fisk eller et moderat alkoholinntak eller få i seg færre typer korn, ser ut til å være noe av det som i størst grad reduserer hvor gunstig middelhavsdietten er.

Les også: Syv måter å forbedre hukommelsen

– Bedre livsstil i alderdommen kan gi lengre liv

Forskerne understreker at studien ikke kan bevise at det er middelhavsdietten som er årsaken til at deltagerne som fulgte hadde lavere risiko for død i perioden studien varte, kun at det er en sammenheng. I tillegg er det en svakhet ved studien at folk selv rapporterte om kostholdet sitt, og at de kun ble spurt om kosthold og livsstil en gang.

Uansett mener forskerne at funnene tyder på at middelhavskost kan hjelpe eldre mennesker med å bedre sjansene sine for å få et lengre liv.

Forskerne legger til at funnene fra den ferske studien blir underbygget av en analyse som inkluderte seks andre studier, som også fokuserte på eldre mennesker. Sett sammen antyder de syv studiene en fem prosent lavere risiko for død (uansett årsak) i et slikt tidsromfor hvert poeng høyere score, altså jo nærmere middelhavsdietten deltagernes kosthold var.

– Hvis du begynner med en sunn livsstil når du er ung, vil fordelene antagelig være enda større. Men selv om du er gammel og du begynner å ha en sunn livsstil, inkludert et sunt kosthold, kan du leve lenger, sier Bonaccio.

– Mye viktigere hva du gjør tidlig i livet

Naveed Sattar, professor i medisin ved University of Glasgow, som ikke har vært involvert i studien, er mer forsiktig.

– Studien bare antyder at middelhavsdietten kan være bra i alderdommen, men den beviser ikke noe i og med at alle dataene kommer fra observasjoner og ikke kliniske forsøk, sier han og fortsetter.

– Det kan hende at folk som holder seg friske har bedre kosthold, fordi appetitten kan endres ved sykdom.

– Jeg vil påstå at det å innarbeide og opprettholde sunne kostholdsvaner er mye viktigere tidligere i livet, i og med at når vaner er innarbeidet så holder man seg ofte til dem, sier Sattar.

Oversatt av Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited.

Les også: