Den norske veterinærforening advarer mot å gi bein til hunder

Du bør ikke gi hunden din beinrester fra andre dyr. Hvis du er uheldig kan det gjøre hunden din alvorlig syk. Se video!

– Vi veterinærer ser alle hundene det ikke går bra med, og dem det går svært dårlig med, sier president i Den norske veterinærforening Torill Moseng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vet at det å gi bein til hunder kan gjøre skade. Derfor vil vi i utgangspunktet ikke anbefale å gi bein til hunder. Skader kan oppstå ved at bein splintres opp og setter seg fast i fordøyelsessystemet, noe som kan være svært alvorlig og i verste fall dødelig, sier Moseng til ABC Nyheter.

I tillegg til at fordøyelsessystemet kan bli alvorlig skadd kan beina også gi skader på tennene til dyra.

– Tannskader kan også være svært smertefulle, og mange hunder som brekker tenner eller får andre skader på tennene må inn i narkose og opereres, sier Moseng, som selv er utdannet veterinær.

Les også: Politiet ber hundeeiere skjerpe seg

– Ikke verdt risikoen

Veterinær Torill Moseng er president i Den norske veterinærforening, og advarer hundeeiere mot å gi bein til hunder. Foto: Den norske veterinærforening
Veterinær Torill Moseng er president i Den norske veterinærforening, og advarer hundeeiere mot å gi bein til hunder. Foto: Den norske veterinærforening

I september 2016 gikk britiske veterinærorganisasjoner ut og advarte mot å gi bein til hunder. Den gangen ville Den norske veterinærforeningen avvente en prinsipputtalelse om saken. Organisasjonen ønsket at Smådyrpraktiserende veterinærers forening skulle vurdere spørsmålet.

Nesten to år senere er beskjeden fra Den norske veterinærforening klar: Du bør ikke gi bein til hunden din.

– Man kan jo også tenke seg at mange sier at «jeg har gitt hunden min ben i alle år og det har gått helt fint». Og det kan det gjøre. Men vi veterinærer ser alle de hundene det ikke går bra med, og dem det går svært dårlig med, forteller Moseng.

Les også: – Flere sykdommer kan være dødelige for katt og hund

Gi hunden din noe annet å tygge på

Dyr som har spist bein og fått skadet tarm eller tenner er et problem smådyrpraktiserende veterinærer ofte møter, ifølge foreningen. Moseng anbefaler hundeeiere å gi dyrene andre ting å tygge på.

– Det finnes tyggebein tilpasset hund som ikke er så harde, og det finnes også leker de kan gnage på. Som eier må du passe på hva du kjøper, slik at du vet at lekene ikke går i oppløsing og kan sette seg fast om de svelges.

– Tyggebein av oksehud eller griseøre kan gis, men aldri til en hund som ikke er under oppsyn. Disse kan være mildere for tennene og også være bra for tyggemuskler og munnhygiene, forklarer presidenten i Norsk veterinærforening.

Les også: Engelsk bulldogg kåret til verdens styggeste hund

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy