Meny

Slik kan du få bukt med insektstikk og feriemage

Det å ha diaré innebærer mer enn hyppige dobesøk. Foto: Colourbox
Noen av de vanligste sommerplagene er ifølge lege Thorleif Jansen mageproblemer, solbrenthet og insektbitt. Da kan gode råd være gode å kjenne til.

For mange av oss er sommeren synonymt med sol og bading, smaken av jordbær, vinden som rusker en i håret under fjelltur eller frodige blomsterenger med surrende bier og vakre farger. For andre kan årstiden bety feriemage, solbrent hud og irriterende insektbitt.

Men finnes råd for hvordan du kan unngå oppblåst mage og diaré, eller hva du skal gjøre dersom du blir stukket av et eksotisk insekt.

Feriemage

Atferdsmønsteret vårt er noe av det første som endrer seg når vi er ute på reise – måltidene inntas på andre tider av døgnet, maten likner ikke nødvendigvis den vi er vant til å spise til vanlig, og vi utsetter oss selv for en helt annen bakteriekultur på reise kontra når vi er hjemme. Et viktig stikkord er derfor god håndhygiene.

– Vask hendene godt etter toalettbesøk og før du spiser. Ett alternativ om du ikke har tilgang på såpe og vann er alkoholbasert hånddesinfeksjonsgelé, forteller Thorleif Jansen i en pressemelding. Jansen er lege på videolegetjenesten KRY.

– Har du en sart mage, kan det imidlertid være lurt å spise syrnede melkeprodukter med probiotika, eller ta melkesyrebakterier i tablettform, for eksempel Idoform. Begynn litt før du reiser, og fortsett ferien gjennom, lyder legerådet, fortsetter Jansen.

Det er verdt å legge til at nylaget, kokt eller stekt mat som serveres skikkelig varm er trygt å spise. Det samme gjelder frukt og grønnsaker som du skreller selv.

Les også:   Tegnene på at du får i deg for lite væske

Insektstikk og -bitt.

Spesialist i allmennmedisin Thorleif Jansen. Foto: KRY

Insekter kan være en pest og en plage om sommeren, og insekter som blir hisset opp, kan fort komme til å stikke fra seg. De fleste som blir stukket får milde reaksjoner, for eksempel hevelse, smerte og rød hud rundt stikket som med tid ofte begynner å klø.

For de som er friske og raske, beroliger Jansen med at bittene er ufarlige i de fleste tilfeller.

– Fjern brodden så raskt som mulig dersom den sitter igjen i huden. Avkjøl stikket med kaldt vann, is eller en våt klut. Og ved kløe, svie eller smerter kan du smøre på en kløestillende eller lokalbedøvende krem, sier Jansen.

Les også:   Slik håndterer du giftige insektstikk

Solbrenthet

Nordmenn ligger høyt på listen over nye tilfeller av føflekkref. Overdreven soling og solforbrenning øker risikoen for føflekkreft og annen hudkreft.

– Det viktigste man gjør, er å bruke god solbeskyttelse for å unngå å bli brent. Men, er uhellet først ute så start med å fjerne deg fra sola straks du oppdager tegn på solbrenthet, lyder rådet fra legen før han avslutter:

– Smør deg inn med en rik fuktighetskrem flere ganger daglig. Aloe vera kan virke lindrende og har en kjølende effekt på huden. Ibux eller Paracet kan også lindre ubehaget. Men, først og fremst er rådet fra legen å huske solkrem med høy faktor.

Les også:

Pigmentflekkene kommer der du har vært solbrent

Overvektige med føflekkreft har farligere svulster Norge på dødelighetstoppen for føflekkreft: – Ingen brunfarge er verdt å dø for

Forskere: Smør deg inn med solkrem – to ganger!

Helse og livsstil
Reise
Populært