Genforskning på kreftsvulster: – Det viktigste som skjer innen kreftforskning

En test av den genetiske oppbyggingen til brystkreftsvulst gjør det mulig å skille mellom pasienter som trenger cellegift etter operasjon, og de som ikke gjør det. Det viser en studie som ble presentert på kreftkonferansen ASCO 2018.
En test av den genetiske oppbyggingen til brystkreftsvulst gjør det mulig å skille mellom pasienter som trenger cellegift etter operasjon, og de som ikke gjør det. Det viser en studie som ble presentert på kreftkonferansen ASCO 2018. Foto: Colourbox.com

Persontilpasset behandling kan effektiviseres og optimaliseres ved hjelp av kartlegging av kreftsvulsters genetiske oppbygging. – Vi trenger en storstilt satsing på dette feltet, sier norsk kreftforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under verdens største kreftkonferanse i Chicago, ASCO, 2018, ble over 6000 nye forskningsstudier presentert.

En viktig studie flere norske kreftleger bet seg merke i, var en stor undersøkelse som viser hvordan man kan bruke genene i selve kreftsvulsten til å avgjøre hva slags behandling pasienten bør få ved hjelp av en test.

Fant ut hvem som trengte cellegift og ikke

Arne Stenrud Berg er kreftlege ved Drammen sykehus og nestleder i Norsk onkologisk forening. Han deltok på den store kreftkonferansen i Chicago i begynnelsen av juni, og forklarer funnene.

– Analyser av kreftsvulstens gener hos pasienter som er operert for brystkreft kan skille pasientene som ikke trenger cellegift etter operasjonen fra de som bør få det. Det betyr at flere kan unngå en unødvendig cellegiftbehandling, forklarer Berg til ABC Nyheter.

Testen som ble brukt i behandlingen av brystkreftpasienter er bare kommersielt tilgjengelig i USA. Det er dyrt å sende norske svulstprøver dit for å få dem testet.

– Politikere har ikke vært så opptatt av dette foreløpig, så jeg vil oppfordre myndighetene til å jobbe for å innføre slik gentesting av brystkreftsvulster i Norge. Det vil spare mange kvinner for unødvendig behandling og ekstra bivirkninger, og spare samfunnet for penger.

Foreløpig finnes det minst to andre tilsvarende tester på markedet.

Les også: Kreftsvulsten er mer komplisert enn forskere tidligere har trodd

Vil kartlegge gener i kreftsvulster

Per Eystein Lønning er professor i onkologi ved Universitetet i Bergen og Haukeland sykehus. Han mener testen presentert på ASCO ikke representerer et så stort gjennombrudd som mange hevder.

Per Eystein Lønning er professor i onkologi, og mener kartlegging av kreftsvulsters gener er en viktig brikke i fremtidens kreftbehandling. Foto: Universitetet i Bergen
Per Eystein Lønning er professor i onkologi, og mener kartlegging av kreftsvulsters gener er en viktig brikke i fremtidens kreftbehandling. Foto: Universitetet i Bergen

– Testen viser ting vi egentlig allerede visste, men på en mer sofistikert måte. Denne typen tester er dessuten meget kostbare, og vi må kritisk vurdere kostnaden sett opp mot nytte. Det er flere alternativer, og vi skal ha et kritisk øye på de sterke kommersielle kreftene som jobber med dette, sier Lønning til ABC Nyheter.

Andre nye muligheter er genpaneler som tester for spesifikke genfeil i svulstvevet, som i neste omgang kan gi opphav til individuell behandling av pasienter.

Lønning påpeker at svært få pasienter vil nytte av slike genpaneler i dag, da vi kun kjenner til et begrenset antall genmutasjoner som kan gi opphav til behandling.

– I de fleste tilfeller der en kreftsvulst er blitt ufølsom mot behandling vet vi helt enkelt ikke årsaken og heller ikke hva vi skal teste på. Skal vi komme videre må vi satse på genforskning opp mot kreftbehandling på en helt annen måte enn det som gjøres for eksempel i Norge i dag, sier professoren.

– Vi må kartlegge mekanismene i alle kreftsvulster. Det er et enormt arbeid, men jeg mener det er nødvendig, og at dette er det viktigste som skjer innen kreftbehandling om dagen.

Les også: Norsk firma har utviklet pille mot aggressiv kreft

Et fåtall har nytte av dagens behandlingsformer

Overskriften på årets ASCO-konferanse var «Persontilpasset behandling».

– Det betyr at istedenfor å behandle store grupper med samme type kreft med den samme medisinen, behandles den pasienten man har foran seg basert på egenskaper i den individuelle kreftsykdommen, forklarer kreftlege Arne Berg.

Når det gis cellegift til pasienter med lungekreft i dag, så er det omtrent bare 20 prosent av pasientene som har nytte av det. Per i dag er det ingen fremgangsmåte legene kan benytte seg av for å vite sikkert hvilke av pasientene som har nytte av cellegiftbehandling, og hvilke som ikke har det. Det samme prinsippet gjelder for strålebehandling og immunterapi.

– Med persontilpasset behandling tar vi prøver av kreftsvulsten, og finner egenskaper ved den som sier noe om hva slags behandling som kan fungere mot akkurat denne svulsten, forklarer Berg.

Ifølge ham har tankegangen om persontilpasset behandling eksistert i mange år. Norske kreftleger benytter seg allerede av noen former for persontilpassede behandlinger. Det gjelder for eksempel undergrupper av pasienter med brystkreft, tykk- og endetarmskreft, lungekreft og melanom (ondartet føflekkreft).

– Vi finner flere og flere typer særegenheter ved kreftsvulster som gjør at vi kan plukke ut medisiner bedre. Det er et økende antall pasienter som kan behandles persontilpasset. Utviklingen innen dette feltet går likevel langsommere enn vi håpet for noen år siden, sier Berg.

Les også: PET - ett steg nærmere persontilpasset kreftbehandling?

Ikke helt skreddersydd enda

Per Eystein Lønning er en av de norske kreftforskere som har publisert mest på effektene av kreftbehandling hos pasienter. Han mener persontilpasset behandling er langt unna å oppnå sitt fulle potensiale.

– En ting er å gå til en skredder og få en dress som er tilpasset akkurat deg. En annen ting er å ta en dress som ikke passer, og så klipper vi buksebeina så de passer akkurat på lengden. Verden der den er i dag innen persontilpasset behandling minner mer om det siste enn det første. Vi må se realiteten i øynene og ikke være naive, mener Lønning.

Professoren sier at den eneste løsningen er videre studier. Da særlig innenfor den genetiske oppbyggingen til ulike kreftsvulster.

– Vi kommer dit hen at vi en dag kan skreddersy behandling til den enkelte, men vi har en stor jobb å gjøre. Vi trenger virkelig å forstå hva som styrer den enkelte behandling i den enkelte svulst.

Funn de siste årene viser at målrettet behandling i enkelte tilfeller kan rettes mot enkelte svulster.

– Men dette gjelder et lite antall av svulstene. Som regel snakker vi ikke om helbredelse, men om lenger overlevelse. Vi trenger en ordentlig kartlegging av genmekanismene dersom vi virkelig skal få fremskritt, mener Lønning.

En finansiell og strukturell utfordring

Kreftleger tar i bruk stadig flere hjelpemidler. For å få persontilpasset behandling til å fungere optimalt i Norge i fremtiden, er ifølge kreftlege Arne Berg noen store utfordringer som må takles.

Kreftlege Arne Berg mener Norge har en lang vei å gå før det er tilstrekkelig tilrettelagt for persontilpasset behandling for kreft. Foto: Privat
Kreftlege Arne Berg mener Norge har en lang vei å gå før det er tilstrekkelig tilrettelagt for persontilpasset behandling for kreft. Foto: Privat

– Det hender vi har et finansieringssystem som gjør persontilpasset behandling umulig. Beslutningsforum godkjenner bare medisiner basert på store studier. Hvis vi som kreftleger bestiller en analyse på en svulst som viser at pasient kan ha nytte av en spesiell medisin på apoteket, så er det ikke sikkert vi får lov til å bruke den, forteller Berg.

Det er på grunn av måten finansieringssystemet er satt opp på.

– Beslutningsforum bestemmer hva vi kan behandle pasienter meinnenfor det offentlige. I noen tilfeller finner vi egenskaper ved kreftsvulster som tilsier en viss sannsynlighet for effekt av et medikament, men kan likevel ikke foreskrive det til pasienten. Dette er fordi kreftmedisinene er kostbare og det offentlige finansieringssystemet ikke er tilpasset denne type persontilpasset medisin, sier kreftlegen.

Han mener dette går spesielt utover pasienter med sjeldne kreftformer som er lite gjenstand for systematisk forskning. Berg ønsker en endring av hele systemet for å tilrettelegge for persontilpasset behandling i Norge.

– Myndighetene sier de er for persontilpasset medisin. Men i praksis er det flere hindringer vi må komme over før vi virkelig kan ta det i bruk. Vi burde kunne søke om å bruke medikamenter i spesielle tilfeller, så burde noen finansielt ansvarlige kunne si ja eller nei. Men det er ikke en mulighet eller blitt satt i system i dag.

Professor Per Eystein Lønning deler ikke Bergs synspunkter.

– Selv om én genforandring gir grunnlag for behandling av én krefttype, er det ingen automatikk i at samme genforandring gir grunnlag for behandling av andre krefttyper, sier Lønning som viser til at han kjenner til mange eksempler på dette.

– Et system der enhver lege kan sette i gang testing og ukritisk nytte informasjonen uten at det foreligger reell dokumentasjon for effekt, er hverken helsevesenet, leger eller, framfor alt pasientene, tjent med, avslutter han.

Les også:

Kreft tar flere liv enn hjerte- og karsykdommer

Forskere tester ut blodprøve som kan avdekke åtte kreftformer

Nytt håp til pasienter med uvanlige kreftsvulster

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59 E16 i Nord-Aurdal stengt etter kollisjon mellom trailer og personbil18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø
Siste nytt
19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59NorgeE16 i Nord-Aurdal stengt etter kollisjon mellom trailer og personbil18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø
Populært