Amerikansk studie:Menn med urininkontinens venter i snitt over to år før de oppsøker lege

Urininkontinens, også kjent som ufrivillig vannlating eller urinlekkasje, er et plagsomt problem som rammer mange nordmenn. Blant menn er det særlig eldre som rammes, og de kvier seg for å gå til legen.
Urininkontinens, også kjent som ufrivillig vannlating eller urinlekkasje, er et plagsomt problem som rammer mange nordmenn. Blant menn er det særlig eldre som rammes, og de kvier seg for å gå til legen. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske menn venter i flere år med å oppsøke lege om urininkontinens. – Jeg kjenner meg igjen i det som blir beskrevet, sier norsk urolog. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Urininkontinens hos menn:

Inkontinens betyr ufrivillig urinlekkasje. Tilstanden forekommer i flere ulike former avhengig av årsak:

  • Stressinkontinens: Små mengder urin kommer ved latter, hosting, nysing, løfting eller plutselig bevegelse
  • Urgeinkontinens: Behovet for vannlating oppstår brått og uten foranledning
  • Overflowinkontinens: Blæren er overfylt (tømmes ikke skikkelig) og dette fører til små og hyppige urinavganger, og lekkasje utenom vannlating
  • Refleksinkontinens: Urin begynner automatisk å dryppe når blæren blir full
Inkontinens forekommer sjelden hos yngre menn. Fra 60-65 års alderen øker antallet tilfeller på grunn av prostataplager. Hos de eldste mennene er forekomsten omtrent like høy som blant kvinner.

Inkontinens er svært vanlig både blant kvinner og menn. Tilstanden vil allikevel for mange oppleves som plagsom, og kan føre til isolasjon fordi man er redd for luktplager eller at andre skal oppdage det.

Mange opplever imidlertid at konsekvensene av plagene begrenses betraktelig når man benytter seg av gode hjelpemidler, og lever med åpenhet omkring plagene.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

De undersøkte pasientene hadde i ventet i snitt 32 måneder, altså 2,5 år, før de gikk til legen med plagene sine. I underkant av en tredjedel av mennene hadde ventet i over fem år før de oppsøkte medisinsk hjelp.

Pasientene som var i 80-årene ventet i snitt syv år før de gikk til legen.

– Målet vårt er å spre ordet om at effektiv og trygg behandling finnes for menn med stressinkontinens, sier Joceline Fuchs i en pressemelding.

Hun er en av forfatterne av en amerikansk studie som har kartlagt hvor lang tid det tar før menn som har problemer med urininkontinens oppsøker medisinsk hjelp.

Forskerne så på 572 pasientbesøk i Dallas, USA mellom 2007 og 2017, hvor det ble vurdert om pasienten skulle få en anti-inkontinens-operasjon.

Samme problem i Norge

Marthe Foshaug Jenssen er urolog og overlege ved kirurgisk avdeling ved universitetssykehuset i Narvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På generelt grunnlag kan jeg si at jeg kjenner meg igjen i det som blir presentert i denne studien, sier Jenssen til ABC Nyheter.

Hun opererer pasienter med urininkontinens.

– Jeg har ingen tall på dette, men jeg har hatt pasienter som har vært plaget i ti år før de kommer til kirurgi. Det er ikke nødvendigvis fordi det er lange ventelister, men fordi det er lite kunnskap i fagmiljøet om at det eksisterer gode tilbud for behandling, sier Jenssen.

Selv har kirurgen vært med å bygge opp en nevrourologisk avdeling ved Universitetet i Nord-Norge, som tilbyr kirurgisk behandling mot urininkontinens på sykehuset i Narvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg finnes det tilbud for inkontinenskirurgi i Oslo, Trondheim og Bergen.

– Det er en fantastisk takknemlig pasientgruppe å ha. De blir veldig glade når kirurgi gjør at de kan slippe å gå med bleie. De får seg et nytt liv, rett og slett, forteller Jenssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En av tre menn opplever urinlekkasje

Ulik inkontinens - ulik behandling

Urinkontinens kalles også ufrivillig vannlating eller urinlekkasje, og kan ramme både kvinner og menn.

I Norge har 5 prosent av menn mellom 19-44 år urininkontinens, ifølge Lommelegen. Blant den mannlige befolkningen over 65 år, har 21 prosent urininkontinens.

Anne Marthe Foshaug Jenssen tror at også norske menn med urininkontinens venter i lang tid før de oppsøker medisinsk hjelp. Foto: Privat
Anne Marthe Foshaug Jenssen tror at også norske menn med urininkontinens venter i lang tid før de oppsøker medisinsk hjelp. Foto: Privat

Universitetssykehuset i Narvik tilbyr kirurgisk avdeling behandling mot både stressinkontinens og overaktiv blære/urgeinkontinens.

Stressinkontinens kjennetegnes av ufrivillig tap av urin under fysisk anstrengelse. Det oppstår gjerne når du hoster eller ler, eller ved for eksempel hopp eller tunge løft.

Hos menn oppstår tilstanden ofte etter operasjon på prostatakjertelen.

– Spesielt de som er operert for prostatakreft og har fjernet hele prostatakjertelen kan ha en høy terskel for å ta opp inkontinens med legen, hvis ingen spør dem konkret om det når de kommer til kontroll eller helsesjekk, sier Jenssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overaktiv blære, også kjent som urgeinkontinens, kjennetegnes av plutselig, sterk trang til vannlating.

– Det er en voldsom trang til å tisse som er nærmest umulig å fortrenge, og det kommer som lyn fra klar himmel. Stressinkontinens fungerer litt annerledes, og er også lettere å forebygge ved trening av bekkenmuskulaturen. Det er viktig å skille de to typene for da vet man hvilken behandling som skal til, sier Jenssen.

Stressinkontinens kan behandles ved å operere inn en slynge, eller en protese som fungerer som en kunstig lukkemuskel.

– Da styrer pasienten selv når han vil gå på do ved å trykke på en pumpe som ligger i pungen.

Overaktiv blære kan behandles ved å operere inn en pacemaker i ryggen som kontrollerer blærefunksjonen eller ved å injisere botox i blæren.

Les også: Derfor bør du snakke med din lege om urininkontinens

Den amerikanske studien ble gjennomført ved University of Texas Southwestern Medical Center, og er publisert i tidsskriftet Urology.