Syv måter å forbedre hukommelsen

Meditasjon hjelper mot stress og kan forbedre hukommelsen.
Meditasjon hjelper mot stress og kan forbedre hukommelsen. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det å få nok søvn, lære seg nye, avanserte ferdigheter og holde seg sosialt aktiv kan bidra til å holde hukommelsen skjerpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er noen av ekspertenes råd:

1. Nok søvn

Dersom man sover godt, forsterker man de episodiske minnene – de som er assosiert med tid og sted. Det finnes også tungtveiende bevis for at REM-søvn spiller en viktig rolle i å styrke minner knyttet til motoriske ferdigheter, som for eksempel å spille et instrument eller lære å sykle. En god natts søvn etter at man har lært noe, styrker prosessene som gjør at man senere kan utføre handlingen på «autopilot».

Les også: Du trenger ikke bli glemsk selv om du blir eldre

2. Slapp av

Stress påvirker hukommelsen på forskjellige måter, avhengig av når den stressende hendelsen oppstår. Den raske tilførselen av adrenalin som er en del av «fight-flight» responsen vår, kan gjøre oss mer oppmerksomme. Kortisol kan på den andre siden forstyrre prosessen som gjør at minner dannes. En stressende hendelse som finner sted en god stund før hjernen forsøker å danne nye minner, kan virke negativt inn. Samtidig kan en slik hendelse som oppstår rett før eller etter at vi lærer ny informasjon, virke positivt. Dersom du blir stresset rett før hjernen forsøker å hente fram igjen minner, vil det være negativt. Yoga, meditasjon eller andre teknikker for å slappe av kan være til hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Muskler har hukommelse

3. «Videreutdanning»

Eldre mennesker får ofte høre at de må vedlikeholde ferdighetene sine, dersom de ønsker å beholde dem. Når det gjelder hukommelse, tyder forskning på at det bare er enkelte former for mentale aktiviteter som hjelper. I en studie fra 2013 der deltakere mellom 60-90 år brukte 15 timer hver uke i tre måneder på å lære seg en komplisert ny ferdighet, for eksempel digitalfoto, oppnådde deltakerne kraftige forbedring i testing av det episodiske minnet. De som gjorde mer velkjente og mindre krevende oppgaver, som kryssord, oppnådde ikke samme forbedring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Syv måter å forebygge hjerneslag

4. Selvtillit hjelper hukommelsen

Positiv tenkning ser ut til å gi hukommelsen en boost. Forskere ved Harvard University oppdaget at de kunne påvirke prestasjonene til mennesker fra 60 år eller eldre i hukommelsestester. Dette gjorde de ved å lure positive ord forbundet med alder inn i testene, slik som «vis», «vismann» og «klok». Andre, som fikk underbevisstheten utsatt for negativt ladede ord som «Alzheimers», «glemsk» og «forvirret» gjorde det dårligere på testene. Hjernescanning har vist at testsubjektets tro på sin egen hukommelse, påvirker aktivitetsnivået i deler av hjernen mens minner formes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskning: – God hukommelse kan læres og trenes opp

5. Ta en pause

Minner kan svekkes dersom hjernen ikke får «nedetid» nok til å bearbeide dem. For mer enn hundre år siden fant tyske forskere bevis for at folk presterte nesten dobbelt så bra i hukommelsestester, dersom de tok pauser underveis. I nyere tid har nevroforskere påvist at både personer som lider av hukommelsestap og friske personer, har lettere for å huske lister av ord, dersom de får en stund i fred og ro etter å ha memorert ordene.

Les også: Forskning: – Kvinner husker bedre enn menn midt i livet

6. Vær sosial

Hukommelsen svekkes med alderen, men et aktivt sosialt liv kan bremse utviklingen. Forskere i USA ba folk mellom 50 og 70 år om å gjøre hukommelsestester hvert annet år mellom 1998 og 2004, og fant at de med minst sosialt nettverk hadde dobbelt så stor svekkelse av hukommelsen, som de med størst sosialt nettverk. Det å jobbe med frivillig arbeid, ha gode venner, og andre former for sosial omgang, virker gunstig inn på hukommelsen vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

7. Minnemeny

Påstander om de helsemessige fordelene ved mange typer «supermat» må tas med en klype salt. Likevel er det slik at maten vi spiser påvirker kognitive funksjoner, altså « mentale funksjoner som har betydning for erkjennelse, tenkning og kunnskapservervelse ». En undersøkelse fra 2016 viste at kosthold basert på middelhavsdietten kunne bremse svekkelsen av kognitive funksjoner, motvirke Alzheimers og forbedre langtidsminnet. Derfor bør du kutte ned på rødt kjøtt og melkeprodukter, spise mye plantebasert kost, og bruke olivenolje som hovedkilde til fett.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited