Melder om utbrudd av mage-tarmbakterie

Yersiniabakterier smitter i hovedsak via mat, vanligvis via infiserte svinekjøttprodukter, forurensede grønnsaker eller salat og bruk av ikke-desinfisert drikkevann. Foto: Colourbox.com
Yersiniabakterier smitter i hovedsak via mat, vanligvis via infiserte svinekjøttprodukter, forurensede grønnsaker eller salat og bruk av ikke-desinfisert drikkevann. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er igangsatt utbruddsetterforskning etter at Folkehelseinstituttet har oppdaget utbrudd av mage-tarmbakterien Yersinia enterocolitica O:9 i flere fylker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til nå har ti personer, bosatt i flere fylker, fått påvist bakterien. Pasientene er mellom 16 og 60 år og de fleste er kvinner. Folkehelseinstituttet forteller at det er påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de ti personene som er bosatt i Troms, Oslo, Akershus, Trøndelag, Vestfold, Rogaland, Nordland og Hordaland.

– Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde. Det gjennomføres intervjuer med pasientene, og tas prøver fra hjemmene for om mulig å finne smittekilden, sier seniorrådgiver Solveig Jore.

– Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde.

Hvert år meldes det mellom 40–80 tilfeller til Folkehelseinstituttet av yersiniose som skyldes en infeksjon med bakterien Yersinia enterocolitica. Symptomene som går igjen er diaré, feber og magesmerter, og varigheten ligger vanligvis på én til tre uker.

Bakterien smitter i hovedsak via mat – vanligvis infiserte svinekjøttprodukter, forurensede grønnsaker eller salat og bruk av ikke-desinfisert drikkevann.

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

Andre generelle forebyggende tiltak for å unngå smitte med yersiniabakterien er:

  • gjennomsteke eller gjennomkoke farsemat som inneholder svinekjøtt
  • hele stykker av svinekjøtt (koteletter, steker, fileter o.l.) bør være godt stekt på overflaten
  • unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • vask hender, kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før disse brukes til tilberedning av annen mat.
  • grønnsaker og salat som skal spises rå, bør skylles godt.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les også:

Ingefær - er det virkelig en vidundermedisin?

Salmonella blant hester øker i omfang

– Virus kan bidra til å bekjempe antibiotikaresistens