Ny oversiktsstudie:

De fleste kosttilskudd har overhodet ingen effekt

Det er lite vits i å proppe i seg kosttilskudd hver eneste dag, bare for sikkerhets skyld. Illustrasjonsfoto.
Det er lite vits i å proppe i seg kosttilskudd hver eneste dag, bare for sikkerhets skyld. Illustrasjonsfoto. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Å ta kosttilskudd med vitaminer og mineraler «bare for sikkerhets skyld» er helt unødvendig, og gir ingen beviselig helseeffekt, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om studien:

Forskere ved University of Toronto i Canada har gått gjennom og analysert alle studier publisert på engelsk mellom januar 2012 og oktober 2017 som omhandler kosttilskudd.

Kosttilskuddene som ble undersøkt inkluderer vitamin A, B1, B2, B3 (niacin), B9 (folat), C, D og E, i tillegg til betakaroten, kalsium, sink, jern, magnesium og selenium.

De fant at det ikke er noen risiko knyttet til å ta de vanligste typene for kosttilskuddene, men at det heller ikke ga noen positiv helseeffekt.

De fant en svak negativ effekt av å ta tilskudd av antioksidanter og vitamin B3. Samtidig fant forskerne en svak positiv effekt ved å ta tilskudd av folat sammen med B-vitaminer.

Kilde: Medical Express

Klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, Tine Mejlbo Sundfør, mener mange tar kosttilskudd «for sikkerhets skyld» fordi de tror de får bedre helse av det, eller for å prøve å erstatte et sunt og variert kosthold.

– Det er helt unødvendig. Her synes jeg heller man bør ha et føre-var-prinsipp og la være, sier hun til ABC Nyheter.

Det viser også en ny oversiktsstudie publisert i Journal of the American College of Cardiology.

Forskerne bak studien konkluderte med at de fire mest brukte kosttilskuddene multivitamin, vitamin D, kalsium og vitamin C ikke har noen beviselig effekt på helsa vår, og de forebygger ikke hjerte- og karsykdommer, slag eller tidlig død.

– Dette har vi sett tidligere også. Kosttilskudd ser ikke ut til å ha noen effekt for å minske risiko for sykdommer eller tidlig død, sånn totalt sett, sier Sundfør.

Spesielt skeptisk bør man være til kosttilskudd med høye doser av enkeltstoffer, ifølge ernæringsfysiologen.

B-vitamin og C-vitamin er vannløselige stoffer. Det vil si at om du tar for mye av disse stoffene, så skilles de ut i urinen din. Vitaminene A, D, E og K er derimot fettløselige, og kan hope seg opp i kroppen dersom du får for mye av dem.

– Det kan gi negative konsekvenser. Selv om vitaminer og mineraler er livsnødvendige, så er det ikke bra med dobbelt så mye som man trenger.

Les også: Avliver myter om kosthold og kreft

Det finnes unntak

Klinisk Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør sier det er viktig å skille mellom det å ta kosttilskudd når man har fått påvist mangerl, og det å ta det til daglig «for sikkerhets skyld». Foto: Anita Sælø
Klinisk Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør sier det er viktig å skille mellom det å ta kosttilskudd når man har fått påvist mangerl, og det å ta det til daglig «for sikkerhets skyld». Foto: Anita Sælø

Ernæringsfysiologen understreker at til tross for dette, så finnes det flere tilfeller der kosttilskudd kan være helt nødvendig.

– Det er viktig å skille mellom dette å ta kosttilskudd bare for å gjøre det, og å ta tilskudd når du faktisk har fått påvist mangler. Har du jernmangel for eksempel, så gir det en positiv effekt å ta tilskudd av jern, sier Sundfør.

I tillegg kan det være aktuelt å ta kosttilskudd dersom du har matallergier, enkelte sykdommer eller er underernært.

Det finnes også et annet unntak.

– D-vitamin. Fordi så mange nordmenn har for lite av dette, så anbefaler Helsedirektoratet nordmenn å ta tran eller andre former for D-vitamintilskudd i vinterhalvåret. Dette vet vi at har en effekt, sier Sundfør.

Les også: Mattilsynet med urovekkende funn i kosttilskudd

Unngå antioksidanter i tilskuddsform

Forfatterne av oversiktstudien fant at tilskudd av antioksidanter og vitamin B3 (niacin) kan være direkte skadelig, og øke risikoen for tidlig død.

– Blant annet så har man sett i tidligere studier at betakaroten, som er en type antioksidant, i tilskuddform er påvist å øke risikoen for lungekreft blant røykere, sier Sundfør.

– Mange, særlig unge, propper det i seg fordi de har sett reklame for at man blir brun ved å ta tilskudd av betakaroten, og vet ikke at det kan være skadelig, legger hun til.

Rune Blomhoff, professor og leder for avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Rune Blomhoff, professor og leder for avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Rune Blomhoff, professor og leder for avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, har tidligere advart mot antioksidanter i tablettform.

– Antioksidanter er bra når man spiser de i vanlige doser i frukt og grønnsaker, men i tablettform kan de være skadelige. Alle næringsstoffer kan være giftige i høye doser fordi kroppen søker balanse, noe man oppnår ved å spise variert, sa han til ABC Nyheter i fjor høst.

I tillegg til å se en negativ virkning av antioksidanter, så forfatterne av studien at tilskudd av folat, alene eller sammen med vitamin B6 og B12, ser ut til å redusere risikoen for slag.

De understreker imidlertid at det trengs mer forskning før man kan gå ut og anbefale disse tilskuddene som slagforebyggende.

Les også: For mye D-vitamintilskudd kan føre til forgiftning

Fokuser på kosthold fremfor tilskudd

Helsedirektoratets kostråd:

 1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
 2. Ha en g​od balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
 3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
 4. Spis grove kornprodukter hver dag.
 5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
 6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
 7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
 8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
 9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
 10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
 11. Velg vann som tørstedrikk
Kilde: Helsedirektoratet

Hovedforfatter av studien, David Jenkins, mener studien viser at kosttilskudd ikke er noen snarvei til et sunnere liv.

– Det er mest gunstig å basere seg på et sunt kosthold for å få i deg de vitaminene og mineralene du trenger. Så langt er det ingen forskning på kosttilskudd som har vist oss noen bedre alternativer enn plantebasert mat, inkludert frukt, grønnsaker og nøtter, sier Jenkins i en pressemelding.

Han får full støtte av klinisk ernæringsfysiolog Sundfør.

– Det som er viktig i hovedsak er å følge kostholdsrådene fra Helsedirektoratet. For det vet vi gir store helsegevinster. I tillegg til det er det gunstig å ta tran.

Bak kostholdsrådene fra myndighetene ligger det vurderinger av et stort omfang studier til grunn.

Les også:

Disse medisinene bør du ikke ta sammen med kosttilskudd

Spiser du for mye proteiner? Enkelte kilder er ikke like sunne som du tror

Mattilsynet: Bloggere gir ulovlige medisinske råd

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse
Siste nytt
16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse
Populært