Greg fikk beskjed om at han hadde ett år igjen å leve - nå har det gått 14 år

Amerikanske Greg Cantwell fikk beskjed om at han hadde ett år igjen å leve da han fikk diagnosen glioblastom.
Amerikanske Greg Cantwell fikk beskjed om at han hadde ett år igjen å leve da han fikk diagnosen glioblastom. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som 30-åring fikk amerikaneren påvist en ondartet hjernesvulst, og legene ga ham lite håp om å overleve. I dag hjelper han andre i samme situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 23.15 den 28. oktober 2014 våknet Greg Cantwell opp på et hotellrom i Minneapolis av at han ikke kunne puste og ikke kunne snakke. Han var bevisst, men veldig forvirret.

– Jeg ble fraktet til akutten hvor legene stilte meg alle mulige slags spørsmål. Spørsmålene var «enkle», og jeg visste jeg kunne svarene, men jeg klarte ikke komme på dem. Det gjorde meg redd, forteller Cantwell til ABC Nyheter.

Fakta om glioblastom:

  • Også kalt glioblastoma multiforme.
  • Er en meget aggressiv form for kreft som dannes fra gliaceller i hjernen.
  • Det er den vanligste av de primære ondartede hjernesvulstene hos voksne.
  • Det registreres rundt 300 nye tilfeller i Norge hvert år.
  • Behandles med nevrokirurgi der svulstvevet forsøkes fjernet, etterfulgt av strålebehandling mot svulsten og cellegiftbehandling.
  • Kun 25 prosent av glioblastom-pasienter lever lenger enn 2 år etter diagnosen ble stilt. Gjennomsnittlig overlevelsestid er 19 måneder.
  • Globlastom viser økende hyppighet og forverret prognose med stigende alder.
Kilder: Store norske leksikon, Hjernesvulstforeningen.

På sykehuset tok legen CT-scan og MR av den amerikanske 30-åringen, som var i god fysisk og psykisk form før den skremmende episoden. En nevrolog ble kalt inn for å gi sin mening.

«Hvorfor? Det kan da ikke være så alvorlig», tenkte Greg.

Dessverre tok Cantwell feil. Nevrologen kom med en av de verste beskjedene vi mennesker kan tenke oss å få:

– Greg, du har en hjernesvulst.

Fem prosent sjanse

Noen dager senere ble det klart at den unge amerikaneren hadde kreftformen glioblastom, en svært aggressiv form for ondartet hjernesvulst med lav overlevelsesrate. En kreftlege fortalte Greg at han hadde fem prosent sjanse for å leve i mer enn ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg prøvde å tenke positivt og visste at jeg ville prøve å overleve dette uavhengig av hva statistikken og legene sa. Sønnen min Joseph var åtte måneder gammel da jeg fikk diagnosen, og jeg ville ikke la ham vokse opp uten faren sin. Jeg var nødt til å være der for ham.

Legene presenterte tre alternativer til behandling for Greg. Han valgte å gå for det mest aggressive behandligsalternativet, som ville gi ham mest smerter og plager, men også de beste sjansene til å overleve lengre enn tolv måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternativet innebar en operasjon, en kraniotomi, hvor kirurgene forsøkte å fjerne så mye av kreftvevet som mulig. Etter operasjonen skulle Cantwell gå gjennom strålebehandling og ett år med cellegiftbehandling. Cellegiften bestod av en «cocktail» av tre ulike preparater, som potensielt kunne få Greg til å føle seg veldig uvel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mange frykter hjernesvulst, men det er ganske sjelden

Fikk omdiskutert behandling

Greg Cantwell på sykehuset under behandling. Han har beholdt håret kort helt siden han ble ferdig med cellegiftbehandlingen. Foto: Privat
Greg Cantwell på sykehuset under behandling. Han har beholdt håret kort helt siden han ble ferdig med cellegiftbehandlingen. Foto: Privat

To uker etter at Greg fikk diagnosen var han klar til operasjon.

– Vennene og familien min sa de skulle være der når jeg var ferdig med operasjonen. Redd og med tårer i øynene ble jeg trillet nedover korridoren. Jeg husker ikke at jeg kom til operasjonssalen en gang, forteller han.

Operasjonen var vellykket. Svulsten ble fjernet, samtidig som kirurgene satte inn fem implantater kalt Gliadel Wafers i området der svulsten hadde vært. Disse var på størrelse med 50-øringer, og var designet for å lede cellegift direkte til kreftstedet. Etter to uker løste implantatene seg opp av seg selv, og Cantwell fortsatte behandlingen med cellegift i blodbanen og strålebehandling.

Les også: – Flere krefttilfeller enn i dag kan oppdages tidlig av fastlegen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omstridt metode

Bruken av slike implantater skal være en omstridt behandlingsmetode blant nevrologer. Det har blitt gjort noe forskning på resultatene av slik behandling. Ifølge en oversiktstudie fra 2015 gir behandling med Gliadel Wafers eller lignende implantater økt sjanse for langtidsoverlevelse hos pasienter som har fått glioblastom-diagnosen på et tidlig stadium. Studien ble publisert i tidsskriftet Dove Medical Press.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandlingen har ikke vært brukt i Norge.

– Vi tror at denne sykdommen brer seg mer utover i hjernevevet. Vi tror derfor at cellegift i blodbanen kombinert med strålebehandling kan ha bedre effekt enn lokal cellegiftbehandling, sier kreftlege Tom Børge Johannesen ved Kreftregisteret til ABC Nyheter.

Les også: Thea var 15 då ho mista mor si i kreft. Kort tid etter døydde ei ung jente på naboøya. Det har gjort noko med Hitra og Frøya

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av de verste diagnosene du kan få

I februar 2006 ble Greg Cantwell erklært stabil, og han kunne reise hjem fra sykehuset.

– Det finnes ingen kur mot hjernekreft. Responsen fra legene er som regel at man er «stabil». Tror jeg at jeg kommer til å få tilbakefall? Nei, det tror jeg ikke. Jeg kan ikke leve livet mitt hvis jeg bare tenker «hva hvis», sier Greg til ABC Nyheter.

14 år som stabil gir ham god grunn til å være optimist. Det går lenger og lenger tid mellom hver gang legene kaller ham inn til MR-kontroll.

Dessverre er Gregs historie unntaket heller enn regelen blant glioblastom-pasienter.

– Det er en av de verste diagnosene du kan få, sier generalsekretær i Hjernesvulstforeningen, Rolf Ledal, til ABC Nyheter.

Det er 14 år siden Greg fikk den alvorlige diagnosen. Han er en av svært få som lever så lenge etter stilt diagnose. Foto: Privat
Det er 14 år siden Greg fikk den alvorlige diagnosen. Han er en av svært få som lever så lenge etter stilt diagnose. Foto: Privat

Han kjenner til noen få andre langtidsoverlevende som det går bra med, og noen som lever i 4-5 år etter diagnose, men de er i et betydelig mindretall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I snitt lever pasienter med glioblastom i 19 måneder etter diagnose. Da har man gjerne fått operasjon, strålebehandling og cellegiftbehandling, som er den normale behandlingsprotokollen for sykdommen, forklarer Ledal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretæren mener at Greg Cantwell har hatt en enorm dose flaks som har overlevd, og sier at han kan ha hatt noen biologiske fordeler som har gjort at kroppen hans har respondert så godt på behandling. Per i dag finnes det ingen medisin som kurerer glioblastom.

– Det er en veldig vanskelig diagnose å få. Det er en av de vanligste hjernesvulstdiagnosene, men den er også en av de farligste. Kreftformen skaper avleggere i form av små svulster flere steder i hodet, og det gjør glioblastom vanskelig å behandle. Det er svært aggressiv form for kreft som utvikler seg raskt.

Les også: Linn Therese måtte velge om hun ville fjerne bryster og eggstokker

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En velsignelse i forkledning

I år 2018 er det 14 år siden Greg Cantwell fikk nyheten om at livet hans hang i en svært tynn tråd. Kreften har aldri kommet tilbake, men amerikaneren måtte slutte i jobben som flygeleder etter at han fikk et anfall mens han kjørte bil i 2008.

– Å miste jobben min var en velsignelse i forkledning da det ga meg muligheten til å jobbe frivillig over hele USA med å gi én-til-én-støtte til andre som ble diagnostisert med hjernekreft.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Greg elsker å tilbringe tid med sønnen sin og kona si Lisa, som han giftet seg med i 2008. Foto: Privat
Greg elsker å tilbringe tid med sønnen sin og kona si Lisa, som han giftet seg med i 2008. Foto: Privat

I 2012 startet Cantwell sin egen ideelle organisasjon der han er i kontakt med mennesker verden over for å hjelpe andre med glioblastom.

– Jeg bestemte meg for å starte opp «Greg's Mission» fordi jeg visste hva jeg manglet da jeg fikk diagnosen, og det var en annen overlevende å snakke med. Noen som hadde hatt hjerneoperasjon, fått strålebehandling og cellegift, og kunne fortelle meg hvordan det hadde vært for dem, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glioblastom-overleveren tror det er vanskelig å forstå hva pasienter som ham går gjennom under behandling med mindre man har opplevd det selv.

– Så jeg bestemte meg for at jeg skulle være den personen for pasienter, familie og pårørende verden over. Jeg vil hjelpe dem med å bli i stand til å stille de rette spørsmålene til legene, og med å forstå sine rettigheter.

Les også: Kaja døde to dager etter bryllupet

Drømmer om Norge

Nå snakker Greg daglig med pasienter fra hele verden via telefon, Skype, e-post og på personlige besøk. Han stiller seg til disposisjon døgnet rundt, han sier at han bestandig har tid.

– De kan alltid ringe meg. Jeg er på deres lag. Jeg blir til og med pasienter på legeavtaler om de ønsker det. Og jeg tar ikke betalt en krone for det jeg gjør.

Dette er et av Gregs favorittbilder fra den tiden han var under behandling. – Jeg fikk alltid legene og sykepleierne til å le. Det var terapeutisk for meg, så vel som for dem. Foto: Privat
Dette er et av Gregs favorittbilder fra den tiden han var under behandling. – Jeg fikk alltid legene og sykepleierne til å le. Det var terapeutisk for meg, så vel som for dem. Foto: Privat

Nå drømmer Cantwell om å få donasjoner nok til å ha råd til en tur til Norge for å møte pasienter, familier og helsepersonell èn-til-èn og hjelpe dem så godt han kan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ønsker at andre glioblastom-pasienter skal kjenne til hans historie, og at de skal vite at de ikke er alene.

Rolf Ledal i Hjernesvulstforeningen tror imidlertid at behovet for hjelp og støtte blant glioblastom-pasienter er dekket i Norge, som nok skiller seg fra USA på det området.

– Hjernesvulstforeningen har en likepersontjeneste som skal gi støtte og informasjon til de som blir rammet av hjernesvulst og deres pårørende. Vi har en mentorordning hvor vi kobler nye pasienter med glioblastom sammen med pasienter som allerede har levd med sykdommen en stund slik at de skal få den støtten de trenger, sier han til ABC Nyheter.

Les mer:

Stadig flere overlever kreft på verdensbasis - men det er stor forskjell mellom land

Nytt håp til pasienter med uvanlige kreftsvulster

– De fleste klumper i brystene er ikke kreft