Meny

Norsk studie: – 5:2-dietten er like effektiv som å spise litt mindre hver dag

Å innta færre kalorier enn du forbrenner er nøkkelen til å gå ned i vekt. Men er det best å spise litt mindre hver dag, eller ha to dager der du bare spiser 400-600 kalorier? Foto: Jan Haas / NTB scanpix
Vektreduksjon og helseeffekt var like god hos deltakere som gikk på 5:2-dietten som hos deltakere som slanket seg ved jevn energireduksjon.

– Hovedresultatet var at det å gå på 5:2-dietten var like effektivt som en jevn energireduksjon. I snitt gikk begge gruppene ned cirka 10 prosent i vekt. De to diettene ga tilsvarende effekt på risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2, sier klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradstipendiat Tine Mejlbo Sundfør til ABC Nyheter.

Sammen med kolleger ved Oslo universitetssykehus har hun forsøkt å finne ut av hvor effektiv og god den populære 5:2-dietten egentlig er.

– Et viktig verktøy

I ett år har forskerne fulgt 112 personer mellom 21 og 70 år med gjennomsnittlig BMI tilsvarende «fedme grad 2», halvparten menn og halvparten kvinner.

Deltakerne ble delt inn i to grupper. Den ene gruppen fulgte 5:2-dietten, hvor deltakerne spiste som normalt fem dager i uka, men kun 400-600 kalorier to dager i uka.

Den andre gruppen gjennomførte en jevn energireduksjon ved å innta færre kalorier enn de forbrenner på daglig basis.

De to gruppene inntok den samme totalmengden av kalorier i løpet av en uke, og begge gruppene fikk den samme veiledningen, med 11 timer hos ernæringsfysiolog i løpet av året.

– Det vi konkluderer med er at 5:2-dietten ikke er noen hokus-pokus-diett som gir mye bedre effekter og resultater enn jevn energireduksjon, men at den er et nytt og viktig verktøy som kan brukes, både av enkeltpersoner og i veiledning og behandling, sier Sundfør.

Studien er publisert i tidsskriftet Nutrition, metabolism & cardiovascular diseases.

Les også: Undersøkelse: Nordmenn er lei diett, men opptatte av god helse

Menn trives bedre med 5:2-dietten

Klinisk Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør mener resultatene av studien viser at 5:2-dietten er et godt alternativ man kan benytte seg av når man forsøker å gå ned i vekt. Foto: Anita Sælø

Selv om begge gruppene totalt sett gjorde det like bra i studien, forteller Sundfør at de så noen interessante individuelle forskjeller.

– Det som overrasket meg var at noen av mennene trivdes bedre med 5:2-dietten, og håndterte den bedre, mens det var motsatt for kvinner. I snitt gikk kvinnene litt mer ned i vekt med jevn vektreduksjon mens mennene i snitt gikk litt mer ned i vekt på 5:2-dietten. Det var selvfølgelig unntak, men det var en interessant og tendens å se, sier ernæringsfysiologen.

Noen deltakere kunne også fortelle at de hadde prøvd å gjennomføre en jevn vektreduksjon flere ganger tidligere, men aldri fått det til å passe inn i hverdagen. Mens andre deltakere synes 5:2-dietten var tøff fordi de to faste-dagene ble for heftige og vanskelige å gjennomføre.

Tine Mejlbo Sundfør mener ulike dietter kan passe for ulike personer, og hun tror det er viktig med individuell tilrettelegging for kraftig overvektige som ønsker å gå ned i vekt. Da er kunnskap om 5:2-dietten nyttig.

Les også: Fett-kutt ikke den beste slankemetoden

Vektreduksjon over tid er krevende

Mange overvektige sliter med å gå ned i vekt. Sundfør understreker at det er helt normalt, og at det henger sammen med genetisk disposisjon og miljøfaktorer.

– Det å gå med i vekt er faktisk veldig vanskelig! Vi får ofte høre at «det er jo bare å spise mindre», men mannen i gata erfarer ofte at det er svært krevende å få til vektreduksjon over tid. Folk faller ofte tilbake på gamle vaner etter en periode med slanking, også går de opp i vekt igjen.

Derfor var Sundfør på forhånd svært spent på å se om deltakerne klarte å holde ut 5:2-dietten gjennom et helt år.

– Folk kan faktisk klare å få til dette. De som gikk på 5:2-dietten opplevde mest bivirkninger i starten, inkludert hodepine, svimmelhet og søvnmangel, men bivirkningene forsvant etter 3-4 uker. Kroppen vår er formidabel til å tilvenne seg nye ting. Vi opplevde til og med at folk ble vant til fasten, og taklet den bedre og bedre, sier forskeren.

Hun tror imidlertid den tette oppfølgingen av deltakerne var en av de viktigste årsakene til at resultatene i studien var så gode for deltakerne i begge gruppene, og at oppfølging og hjelp kan være helt nødvendig for at overvektige skal klare å gå ned i vekt over tid.

– Jeg vil understreke at i denne studien har vi så gode resultater fordi vi har så lavt frafall av deltakerne. Kun om lag fem prosent falt fra i begge gruppene. Vanligvis ligger det tallet på rundt 30 prosent i tilsvarende studier. Jeg tror det henger sammen med at deltakerne ble fulgt opp med individuelle konsultasjoner med fagpersonell med god kompetanse, sier Sundfør.

Det er ikke fordi vi har dårlig viljestyrke at vi trenger hjelp og oppfølging for å lykkes med å gå ned i vekt, påpeker hun.

– At du trenger hjelp betyr at du er normal.

Les også:

Unik norsk studie viser at kostholdsendringer påvirker kreftrisiko

Betydelig færre dør av hjerteinfarkt og hjerneslag

– Slik former du kroppen - uansett alder

Helse og livsstil
Populært