Meny

– En katastrofe for de eldre i dag

Programleder og forfatter Ingrid Espelid Hovig på Oslo Bokfestival Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Frp-politikerne Aina Stenersen og Carl I. Hagen krever at flyttingen av Ingrid Espelid Hovig (93) stoppes.

Det vakte stor oppsikt i forrige uke da det ble kjent at den tidligere TV-personligheten Ingrid Espelid Hovig (93) og 52 andre beboere ved nyttår må flytte fra det private sykehjemmet Frognerhjemmet i Oslo.

Grunnen er at sykehjemmet ikke har toalett og bad på alle rom.

Som en del av framtidens eldreomsorg i Oslo ønsker kommunen å avvikle alle private sykehjem uten bad på rommene.

– Et helt rigid ønske fra byrådets side om bad på alle rom på sykehjem, har blitt en katastrofe for de eldre i dag, sier bystyrepolitiker Aina Steinersen (Frp) i Oslo til Nettavisen.

Les også: Ingrid Espelid Hovig (93) kastes ut fra sykehjem: – Det er hjerterått

Privat forslag

Steinersen har i samarbeid med Frp-nestor Carl I. Hagen levert inn et privat forslag til bystyret der de krever at flytteprosessen på Frognerhjemmet og andre nedleggelsestrude sykehjem stoppes. Dersom byrådet ikke snur i saken forslår Hagen og Stenersen at alle de nedleggelsestrude sykehjemmene får to år på seg før de legger ned.

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl sier til Nettavisen at det kan virke som Frp har lagt ned sin egen eldrepolitikk.

– Mens byrådet jobber for økt kvalitet i våre sykehjem hvor hjemlige omgivelser i større grad skal prege våre sykehjem, hvor flere ansatte skal sikre bedre pleie og omsorg og hvor eldre kan være sjef i eget liv, registrerer jeg at Frp har lagt om sin eldrepolitikk, sier hun.

Les også: Olav Thon: – Dette burde egentlig ikke være noe problem

– Brutal løsning

Lars Røtterud, nærmeste pårørende til Ingrid Espelid Hovig, har tidligere uttalt til ABC Nyheter at han håper kommunen snur i saken.

– Pasientene er på et trygt sted hvor pleien er adekvat. Dette er en brutal løsning fra en eldrebyråd som sier at det satses på eldreomsorg, sa han om nedleggelsen.

Beboere som bor på de nedleggelsestrude sykehjemmene må selv ønske seg til andre sykehjem og vente på plass.

– Jeg ber om at det tas hensyn til beboerne som har det godt på Frognerhjemmet. De er sårbare for denne type forandringer.

Helse og livsstil
Populært