Meny

– Uaktuelt med forbud mot solarium

Norske politikere tror ikke tiden er moden for å innføre forbud mot solarium i Norge. Erlend Larsen (H) mener vi trenger mer kunnskap om solarium. Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox.com
Norske politikere tror ikke tiden er moden for å vurdere et totalforbud mot solarium i Norge.

Onsdag etterlyste den australske hudkreftforskeren Adele Green et forbud mot solarium for å få Norge ned fra hudkrefttoppen. Hun fikk støtte av hudlege Petter Gjersvik.

Norge har høyest dødelighet av føflekkreft i Europa, og forekomsten av føflekkreft har økt mer enn noen andre kreftformer i Norge siden år 2000.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det en direkte sammenheng mellom solariumsbruk og kreft, men så langt har ikke politikerne diskutert noe forslag om et totalforbud i Norge.

Bakgrunn: Norge på dødelighetstoppen for føflekkreft: – Ingen brunfarge er verdt å dø for

Høyre ønsker bedre kunnskap først

Politikere i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget mener at tiden ikke er moden for et totalforbud på nåværende tidspunkt.

Erlend Larsen (H) mener ikke det bør gjøres noen endringer i lovverket rundt solarium i Norge før vi har mer kunnskap. Foto: Høyre

– På seminaret i går ble det vist til de risikable sidene ved å sole seg i solarium, men solarium har også en viktig betydning for mange, spesielt i mørketiden. Solarium gir en mental positiv effekt for mange mennesker. Vi må derfor veie de positive mot de negative effektene, sier Erlend Larsen (H) til ABC Nyheter.

Han er Stortingsrepresentant for regjeringspartiet Høyre og sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Larsen deltok på seminaret om føflekkreft onsdag, der hudkreftforsker Adele Green holdt foredrag.

– Jeg håper og tror at den nasjonale UV- og hudkreftstrategien som kommer til høsten vil gi oss bedre kunnskap om solarium. Jeg mener at vi skal vente på den strategien før vi vurderer å stramme inn på bruken av solarier, sier Larsen.

Han påpeker at det allerede finnes flere restriksjoner man må følge for å drive solarium i Norge i dag.

Les også: Alderskontroll ved alle solarier fra 2017

KrF vil skjerpe kravene, men ikke forby

Olaug V. Bollestad (KrF) tror et viktig forebyggende tiltak for å få ned bruken av solarium er å jobbe med kroppspress. Foto: Stortinget

KrF stiller seg mer kritiske til solarium enn det Høyre gjør, men vil heller ikke gå inn for noe totalforbud.

– Jeg tror ikke det er noe politisk flertall for å avvikle solarium, og da må vi jobbe mer bevisst på å få bruken ned, sier Olaug Vervik Bollestad (KrF) til ABC Nyheter.

– Personlig mener jeg også kanskje at kravene må økes enda mer, nettopp for å få ned bruken. I tillegg handler jo dette om holdninger. At en velskapt brun, slank kropp liksom er verdien på det perfekte menneske. Det lager et press jeg liker svært lite. Derfor må man også jobbe med kroppspress, mener Bollestad.

Les også: Ved å utvise solvett, kan du redusere faren for føflekkreft betraktelig

Sp og Ap vil se på mulighet for strengere regulering

Helsepolitikerne Invild Kjerkol (Ap) og Kjersti Toppe (Sp) deltok også på seminaret om føflekkreft i Oslo onsdag. Ingen av de to tok til orde for å innføre et totalforbud mot solarium i Norge.

– Jeg satt på Stortinget da vi satt i regjering og da Anne Grethe Strøm-Erichsen (Ap) innførte 18-årsgrense på solarium og krav til betjening. Det var jo en stygg sak, men jeg støttet den fullt ut. Det var ikke snakk om et forbud, men det var snakk om å innføre en 18-årsgrense. Selv det skapte en helt enorm støy der ute. 18-årsgrense burde ikke være en debatt en gang i Norge. Vi burde heller begynne å diskutere et forbud, sa Kjersti Toppe (Sp) under seminaret onsdag.

Kjersti Toppe (Sp) er selv lege, og er sjokkert over solingsvanene til unge mennesker i Norge. Foto: Senterpartiet

Videre understrekte Sp-politikeren at hun støttet strengere regulering av solstudioer, hvor blant annet avgifter, reklameforbud, åpningstid og tilgjengelighet bør vurderes. Selv ønsker Toppe seg en holdningskampanje rettet mot foreldregenerasjonen.

– Jeg har hørt helt reelt at det er foreldre som sier til barna sine at ungen må ta solarium før et konfirmasjonsbilde eller lignende anledninger. Foreldre lærer dårlige vaner til barna sine fordi de er oppvokst i en tid der det var helt normalt og greit å ta solarium. Derfor mener jeg vi trenger en holdningskampanje mot rettet mot foreldregenerasjonen.

Les også: Mødrer, gifte og menn kan òg bli solariumsmodellar

– For enkelt å ta sol

Ingvild Kjerkol (Ap) problematiserer hvor enkelt det er å ta sol i solstudioer i Norge.

– Dette tilbudet er ekstremt tilgjengelig. Solstudiene er åpen hele pinsa når alt annet er stengt. Døra står vidåpen. Sammenlignet med alt annet er det ekstremt lav terskel og ekstremt tilgjengelig, til tross for at man har innført aldersgrense. Det er en kjempeoppgave å løse, sa Kjerkol under seminaret onsdag.

– Også det som handler om avgifter. I alle andre sammenhenger er jo avgifter og pris noe som hindrer tilgang, og selvfølgelig bør det også vurderes, mener Ap-politikeren.

Les også: Norge på dødelighetstoppen for føflekkreft: – Ingen brunfarge er verdt å dø for

Helse og livsstil
Populært