Meny

Norge på dødelighetstoppen for føflekkreft: – Ingen brunfarge er verdt å dø for

Video: Norge er på verdenstoppen i føflekkreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australsk forsker mener Norge trenger et totalforbud mot solarium.

Fakta om føflekkreft:

 • Føflekkreft (malignt melanom) kan oppstå overalt på kroppen, enten i en ny føflekk, eller en man har fra før.
 • Det er den alvorligste formen for hudkreft.
 • Symptomer på føflekkreft kan være en føflekk som endrer form eller farge, vokser, klør, blør eller danner sår, har asymmetrisk form, har ujevn farge, har uklar overgang til normal hud.
 • Det er den formen for kreft som har økt mest i Norge siden 2000, og forekomsten fortsetter å øke.
 • Siden år 2000 har forekomsten av føflekkreft økt med 57 prosent hos menn og 47 prosent hos kvinner.
 • Dobbelt så mange får føflekkreft i Sør-Norge som i Nord-Norge.
 • Dødeligheten av føflekkreft i Norge er høyest i Europa og like høy som i Australia. New Zealand har høyere dødelighet av føflekkreft enn Norge.
 • Overdreven soling er den vanligste årsaken til føflekkreft, men det kan også være arvelig.

Kilder: Kreftforeningen og Kreftregisteret

Det en direkte sammenheng mellom soling i solarium og kreft, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Organisasjonen har plassert solarium i samme kategori som røyking og asbest.

Norge har et stadig økende problem med føflekkreft. Vi ligger på dødelighetstoppen for sykdommen i Europa, og føflekkreft er den kreftformen som har økt mest i befolkningen siden år 2000.

– Ingen brunfarge er verdt å dø for, sa den australske hudkreftforskeren Adele Green på et seminar i Oslo onsdag i regi av Kreftforeningen.

Hun er i Norge i forbindelse med hudkreftdagen 23. mai, for å snakke om hva Norge kan lære av Australias suksesshistorie på feltet.

Green mener et viktig tiltak her til lands vil være å forby bruk av solarium.

– Jeg snakker om et totalt forbud, ikke restriksjoner. Det er enormt med penger å spare på et forbud. Det var det økonomiske aspektet som til slutt fikk regjeringen til å innføre et forbud i Australia. Hvert år sparer landet tre millioner dollar på forbudet mot solarium, sier forskeren.

Får støtte av norsk hudlege

Når bruken av solarium går ned, går andelen personer som trenger behandling for hudkreft også ned.

I Australia var det bare 11 prosent av befolkningen som hadde prøvd solarium da forbudet ble innført. I Norge har 70 prosent av spurte kvinner prøvd solarium en eller flere ganger i livet, ifølge undersøkelser fra 2014 og 2017. Dermed er det potensiale for å spare mye penger på et forbud i Norge, mener hun.

Hudlege Petter Gjersvik mener et solariumsforbud er noe Norge bør innføre i løpet av få år. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Hudlege Petter Gjersvik deltok også på seminaret i Oslo, og mener et solariumsforbud er noe Norge bør innføre i løpet av få år.

– Jeg synes det er en strålende idé. Men det er et langt arbeid foran oss, og det er modningsprosess for oss alle, kanskje spesielt politikere. Forslaget vil nok bli latterliggjort, akkurat som forbudet mot røyking på barer og restauranter. Målet må være totalforbud, og jeg tror ikke perspektivet skal være så altfor langt, mener hudlegen.

Et totalforbud mot solarium har aldri blitt foreslått eller vært oppe til debatt i Stortinget.

Les også: Studie: – Økt risiko for føflekkreft hos overvektige menn

Må lære av Australia

Selv om Norge naturlig nok har en lavere forekomst av føflekkreft enn solrike Australia, er dødeligheten tilnærmet den sammen i de to landene. Australia har tatt flere grep for å få ned forekomsten og dødeligheten av føflekkreft de siste 20-30 årene, som har gitt gode resultater.

– En tredjedel av tilfellene av føflekkreft diagnostiseres tilfeldig av leger når de ser på huden eller tar blodprøve av pasienten. En tredjedel blir oppdaget av pasienten selv når vedkommende oppdager en flekk som har forandret seg, og en tredjedel blir oppdaget av familie eller venner, forklarte Green på seminaret.

Det betyr at to tredjedeler av tilfellene av føflekkreft først blir oppdaget av helt vanlige folk, og ikke av leger og eksperter. Fordi tidligere diagnose vil redusere antall dødsfall i Norge, er det viktig å øke kunnskap om føflekkreft blant befolkningen, slik at vi klarer å oppdage farlige føflekkforandringer tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nordmenn oppsøker sola langt mer enn australiere. Det er en av hovedgrunnene til at så mange nordmenn rammes av føflekkreft. Hentet fra forsker Adele Greens presentasjon. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Anbefaler femårsplan for Norge

Hudkreftforsker Adele Green regnes som en av de fremste ekspertene på sitt fagfelt. Onsdag holdt hun foredrag i Oslo for å snakke om hva Norge kan lære av Australia. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Green foreslår en femårsplan for Norge for hvordan vi kan øke bevissthet og kunnskap rundt føflekkreft:

 • Holdningskampanjer på TV og i massemediene
 • Holdningskampanjer på sosiale medier, blogger og tekstmeldinger med varsler om farer til tenåringer som gjør søk om solarium
 • Reklamekampanjer i offentlig rom
 • Opplysningsplakater og brosjyrer på legekontorer og lignende
 • Utdanne leger og holde dem oppdatert på utviklingen av fagfeltet
 • Oppdatere og forandre holdningskampanjene til stadighet, slik at befolkningen ikke blir lei av dem eller glemmer dem

For at det skal lykkes tror professoren at både politikere og ideelle organisasjoner må bidra til holdningskampanjene som trengs.

Les også: Ny programvare skal skille dødelige hudkreft fra godartet

Hva kan du gjøre?

Mens politikere, fagfolk og helsepersonell prøver å finne gode løsninger på problemet, er det lite som skal til for at du kan klare å ta vare på huden din, og være på utkikk etter tegn på føflekkreft.

Trude Eid Robsahm er forsker ved Kreftregisteret i Norge, og mener nordmenn har det litt for travelt med å bli brune når vi trekker ut i sola. Derfor blir vi ofte solbrent, tror hun. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Tipset er å følge med på endringer i huden, rett og slett, og se etter flekker som ser annerledes ut enn de andre man har, og på flekker som har forandret seg over tid, sier forsker ved Kreftregisteret, Trude Eid Robsahm til ABC Nyheter.

Dersom man mistenker at noe er galt, må terskelen være lav for å oppsøke lege. Hovedtipset til Robsahm er imidlertid å unngå å bli solbrent.

– Det er én hovedgrunn til at forekomsten av føflekkreft er så høy i Norge: For mye sol. Hele befolkningen reiser mer, og vi er veldig opptatt av å bli brune. Det er assosiert med alle de gode tingene. Det er helse, velstand, man er sporty. Fordi vi skal bli brune, så har vi det travelt, og vi tillater oss å bli solbrent på veien, sier forskeren.

Solkrem er alfa og omega, men Robsahm bemerker at nordmenn er for slappe med bruken av solkrem.

– Smør på et tykt nok lag med solkrem, og bruk høy nok faktor. Solfaktor 15 skal være bra nok i Norge, dersom man smører et tykt nok lag, men der tror jeg folk er for dårlige. Hvis man smører seg sånn som man vanligvis gjør, og så smører man seg én gang til sånn som man vanligvis gjør, da er man kanskje tilnærmet beskyttet.

I sørligere strøk anbefaler hun høyere faktor fordi solen er sterkere, men gjerne to lag der også. Robsahm tror også at nordmenn er for dårlige til å bruke solkrem i hverdagen, når man ikke ligger på en solseng eller på stranda.

– Man bør begynne å ta med seg en solkrem i veska, sånn at man har den til at man skal sitte i parken eller i hagen, eller er ute og går i byen. I tillegg er det viktig å smøre seg dersom man skal trene utendørs.

Les også:

Solkrem: Kan barn bruke solkrem for voksne?

Salget av solkrem med høy faktor har skutt i været

Ti solkrem-tabber nesten alle gjør

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 Bare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02 Enighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Siste nytt
02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45NorgeBare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39MotorBompengetopper avviser Støres løsning02:15ReiseUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05PengerTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02NorgeEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Populært