Meny

Norge på dødelighetstoppen for føflekkreft: – Ingen brunfarge er verdt å dø for

Video: Norge er på verdenstoppen i føflekkreft.

Australsk forsker mener Norge trenger et totalforbud mot solarium.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om føflekkreft:

 • Føflekkreft (malignt melanom) kan oppstå overalt på kroppen, enten i en ny føflekk, eller en man har fra før.
 • Det er den alvorligste formen for hudkreft.
 • Symptomer på føflekkreft kan være en føflekk som endrer form eller farge, vokser, klør, blør eller danner sår, har asymmetrisk form, har ujevn farge, har uklar overgang til normal hud.
 • Det er den formen for kreft som har økt mest i Norge siden 2000, og forekomsten fortsetter å øke.
 • Siden år 2000 har forekomsten av føflekkreft økt med 57 prosent hos menn og 47 prosent hos kvinner.
 • Dobbelt så mange får føflekkreft i Sør-Norge som i Nord-Norge.
 • Dødeligheten av føflekkreft i Norge er høyest i Europa og like høy som i Australia. New Zealand har høyere dødelighet av føflekkreft enn Norge.
 • Overdreven soling er den vanligste årsaken til føflekkreft, men det kan også være arvelig.

Kilder: Kreftforeningen og Kreftregisteret

Det en direkte sammenheng mellom soling i solarium og kreft, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Organisasjonen har plassert solarium i samme kategori som røyking og asbest.

Norge har et stadig økende problem med føflekkreft. Vi ligger på dødelighetstoppen for sykdommen i Europa, og føflekkreft er den kreftformen som har økt mest i befolkningen siden år 2000.

– Ingen brunfarge er verdt å dø for, sa den australske hudkreftforskeren Adele Green på et seminar i Oslo onsdag i regi av Kreftforeningen.

Hun er i Norge i forbindelse med hudkreftdagen 23. mai, for å snakke om hva Norge kan lære av Australias suksesshistorie på feltet.

Green mener et viktig tiltak her til lands vil være å forby bruk av solarium.

– Jeg snakker om et totalt forbud, ikke restriksjoner. Det er enormt med penger å spare på et forbud. Det var det økonomiske aspektet som til slutt fikk regjeringen til å innføre et forbud i Australia. Hvert år sparer landet tre millioner dollar på forbudet mot solarium, sier forskeren.

Får støtte av norsk hudlege

Når bruken av solarium går ned, går andelen personer som trenger behandling for hudkreft også ned.

I Australia var det bare 11 prosent av befolkningen som hadde prøvd solarium da forbudet ble innført. I Norge har 70 prosent av spurte kvinner prøvd solarium en eller flere ganger i livet, ifølge undersøkelser fra 2014 og 2017. Dermed er det potensiale for å spare mye penger på et forbud i Norge, mener hun.

Hudlege Petter Gjersvik mener et solariumsforbud er noe Norge bør innføre i løpet av få år. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Hudlege Petter Gjersvik mener et solariumsforbud er noe Norge bør innføre i løpet av få år. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Hudlege Petter Gjersvik deltok også på seminaret i Oslo, og mener et solariumsforbud er noe Norge bør innføre i løpet av få år.

– Jeg synes det er en strålende idé. Men det er et langt arbeid foran oss, og det er modningsprosess for oss alle, kanskje spesielt politikere. Forslaget vil nok bli latterliggjort, akkurat som forbudet mot røyking på barer og restauranter. Målet må være totalforbud, og jeg tror ikke perspektivet skal være så altfor langt, mener hudlegen.

Et totalforbud mot solarium har aldri blitt foreslått eller vært oppe til debatt i Stortinget.

Les også: Studie: – Økt risiko for føflekkreft hos overvektige menn

Må lære av Australia

Selv om Norge naturlig nok har en lavere forekomst av føflekkreft enn solrike Australia, er dødeligheten tilnærmet den sammen i de to landene. Australia har tatt flere grep for å få ned forekomsten og dødeligheten av føflekkreft de siste 20-30 årene, som har gitt gode resultater.

– En tredjedel av tilfellene av føflekkreft diagnostiseres tilfeldig av leger når de ser på huden eller tar blodprøve av pasienten. En tredjedel blir oppdaget av pasienten selv når vedkommende oppdager en flekk som har forandret seg, og en tredjedel blir oppdaget av familie eller venner, forklarte Green på seminaret.

Det betyr at to tredjedeler av tilfellene av føflekkreft først blir oppdaget av helt vanlige folk, og ikke av leger og eksperter. Fordi tidligere diagnose vil redusere antall dødsfall i Norge, er det viktig å øke kunnskap om føflekkreft blant befolkningen, slik at vi klarer å oppdage farlige føflekkforandringer tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nordmenn oppsøker sola langt mer enn australiere. Det er en av hovedgrunnene til at så mange nordmenn rammes av føflekkreft. Hentet fra forsker Adele Greens presentasjon. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Nordmenn oppsøker sola langt mer enn australiere. Det er en av hovedgrunnene til at så mange nordmenn rammes av føflekkreft. Hentet fra forsker Adele Greens presentasjon. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Anbefaler femårsplan for Norge

Hudkreftforsker Adele Green regnes som en av de fremste ekspertene på sitt fagfelt. Onsdag holdt hun foredrag i Oslo for å snakke om hva Norge kan lære av Australia. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Hudkreftforsker Adele Green regnes som en av de fremste ekspertene på sitt fagfelt. Onsdag holdt hun foredrag i Oslo for å snakke om hva Norge kan lære av Australia. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Green foreslår en femårsplan for Norge for hvordan vi kan øke bevissthet og kunnskap rundt føflekkreft:

 • Holdningskampanjer på TV og i massemediene
 • Holdningskampanjer på sosiale medier, blogger og tekstmeldinger med varsler om farer til tenåringer som gjør søk om solarium
 • Reklamekampanjer i offentlig rom
 • Opplysningsplakater og brosjyrer på legekontorer og lignende
 • Utdanne leger og holde dem oppdatert på utviklingen av fagfeltet
 • Oppdatere og forandre holdningskampanjene til stadighet, slik at befolkningen ikke blir lei av dem eller glemmer dem

For at det skal lykkes tror professoren at både politikere og ideelle organisasjoner må bidra til holdningskampanjene som trengs.

Les også: Ny programvare skal skille dødelige hudkreft fra godartet

Hva kan du gjøre?

Mens politikere, fagfolk og helsepersonell prøver å finne gode løsninger på problemet, er det lite som skal til for at du kan klare å ta vare på huden din, og være på utkikk etter tegn på føflekkreft.

Trude Eid Robsahm er forsker ved Kreftregisteret i Norge, og mener nordmenn har det litt for travelt med å bli brune når vi trekker ut i sola. Derfor blir vi ofte solbrent, tror hun. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Trude Eid Robsahm er forsker ved Kreftregisteret i Norge, og mener nordmenn har det litt for travelt med å bli brune når vi trekker ut i sola. Derfor blir vi ofte solbrent, tror hun. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Tipset er å følge med på endringer i huden, rett og slett, og se etter flekker som ser annerledes ut enn de andre man har, og på flekker som har forandret seg over tid, sier forsker ved Kreftregisteret, Trude Eid Robsahm til ABC Nyheter.

Dersom man mistenker at noe er galt, må terskelen være lav for å oppsøke lege. Hovedtipset til Robsahm er imidlertid å unngå å bli solbrent.

– Det er én hovedgrunn til at forekomsten av føflekkreft er så høy i Norge: For mye sol. Hele befolkningen reiser mer, og vi er veldig opptatt av å bli brune. Det er assosiert med alle de gode tingene. Det er helse, velstand, man er sporty. Fordi vi skal bli brune, så har vi det travelt, og vi tillater oss å bli solbrent på veien, sier forskeren.

Solkrem er alfa og omega, men Robsahm bemerker at nordmenn er for slappe med bruken av solkrem.

– Smør på et tykt nok lag med solkrem, og bruk høy nok faktor. Solfaktor 15 skal være bra nok i Norge, dersom man smører et tykt nok lag, men der tror jeg folk er for dårlige. Hvis man smører seg sånn som man vanligvis gjør, og så smører man seg én gang til sånn som man vanligvis gjør, da er man kanskje tilnærmet beskyttet.

I sørligere strøk anbefaler hun høyere faktor fordi solen er sterkere, men gjerne to lag der også. Robsahm tror også at nordmenn er for dårlige til å bruke solkrem i hverdagen, når man ikke ligger på en solseng eller på stranda.

– Man bør begynne å ta med seg en solkrem i veska, sånn at man har den til at man skal sitte i parken eller i hagen, eller er ute og går i byen. I tillegg er det viktig å smøre seg dersom man skal trene utendørs.

Les også:

Solkrem: Kan barn bruke solkrem for voksne?

Salget av solkrem med høy faktor har skutt i været

Ti solkrem-tabber nesten alle gjør

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum
Siste nytt
20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum
Populært