Musikk og helse: – Musikk påvirker oss både fysisk og psykisk

MUSIKK FOR HELSA: – Vi ser blant annet god effekt av musikkterapi for demenspasienter. På aldershjem ser man at dersom pasientene får kultur, musikk og trives, så synker bruken av sovemedisin. Man burde spille og synge mer, sier professor Gro Trondalen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
MUSIKK FOR HELSA: – Vi ser blant annet god effekt av musikkterapi for demenspasienter. På aldershjem ser man at dersom pasientene får kultur, musikk og trives, så synker bruken av sovemedisin. Man burde spille og synge mer, sier professor Gro Trondalen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Musikk er en del av vår identitet og påvirker helsa vår. Den kan løfte oss, trøste oss og roe oss. – Alle bruker vi musikken i en eller annen form daglig, sier professor Gro Trondalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Musikk

Musikk som menneskelig ytringsform er trolig omtrent like gammel som mennesket selv.

At det som har med toner å gjøre vurderes høyt, er typisk for de fleste kulturer.

Musikk i betydningen tonekunst sies gjerne å bestå av hovedelementene rytme, melodi og harmoni.

Rytmen kan karakteriseres som musikkens grunnelement, for øvrig også det felles grunnlag for grekernes tre musiske hovedkunster.

Av tone og rytme oppstår melodien.

I antikken var musikk en samlebetegnelse på de kunster eller kyndigheter som kommer i stand under Musenes medvirkning, til forskjell fra for eksempel bildende kunster, som man mente ikke forutsatte guddommelig inspirasjon.

Kilde: SNL.no

– Musikk påvirker oss både fysisk og psykisk. Den kan senke blodtrykket, dempe angst og gjøre at vi kan yte bedre på et treningsstudio. Musikk vi liker kan gi kraft og energi, vitalisere oss, slik at vi får en opplevelse av at vi lever sterkere. Men musikk kan også roe oss ned når vi ønsker å bruke musikken til det, sier professor Gro Trondalen ved Norges musikkhøgskole til ABC Nyheter.

Nylig kom en oppdatert forskningsgjennomgang fra anerkjente Cochrane, som konkluderer med at musikk kan lindre depresjon.

Forskning har også vist at musikk kan forbedre blodsirkulasjon , dempe smerter og senke nivåene av stressrelaterte hormoner som kortisol.

Ulik musikk, ulik effekt

Låter med rolig tempo, gradvis akkordutvikling og noter som trekkes ut har en tendens til å være beroligende, mens kaotisk musikk med høyt tempo kan ha motsatt effekt. Men alt dette er subjektivt, forklarer psykologiprofessor Daniel Levitin ved McGill University i Canada til Time.com.

Mange av oss har allerede et utvalg av album eller spillelister som vi kan bruke enten for å stresse ned, for å yte mer på trening eller for å løfte humøret på en regnværsdag.

Det er flott, ifølge Levitin, men han anbefaler å vie oppmerksomheten helt til musikken.

– Vi lurer oss selv til å tro at vi kan gjøre to ting samtidig, sier han til nettstedet.

Selv om riktig musikk kan få oss til å prestere bedre mens vi trener, vil ikke avslappende musikk ha like god effekt om man hører på den samtidig som man scroller gjennom Facebook-feeden eller leser e-post, forklarer han.

Les også: Musikk gir pasienter mindre smerter og raskere bedring

– Alle bruker musikk

Gro Trondalen er professor ved Norges musikkhøgskole og har musikkterapi som sitt fagfelt. Foto: nmh.no
Gro Trondalen er professor ved Norges musikkhøgskole og har musikkterapi som sitt fagfelt. Foto: nmh.no

Professor Trondalen, som har musikkterapi som sitt fagområde, understreker at musikk først og fremst er noe som tilhører oss alle:

– Det er ikke bare musikkterapeuter som har rett til å bruke musikk. Alle bruker vi musikken i en eller annen form daglig. Bare ta en titt på T-banen, så ser du hvordan folk beveger seg, slapper av til eller lar seg vitalisere av musikk.

– Alle bruker musikk og har sin egen opplevelse av den. Musikken tilbyr noe til folk og så bruker og fortolker folk det på sin måte.

Det som er spennende med musikkterapi, ifølge Trondalen, er at det kombinerer to felt: kunstfeltet og terapifeltet.

– Musikken forstår dem, snakker mange om. Den tar vare på noe som er dypt menneskelig. Det tror jeg handler om at musikk er kunst. Vi kan være i musikken, som en type eksistensiell væren. Vi kan også handle sammen gjennom musikk. Gjøre noe musikalsk sammen. Eller vi kan oppleve at musikken blir et symbol for noe som er viktig i livene våre.

– Mange tar en låt som noen har skrevet tekst til, og så gjør man den til sin egen, fortsetter professoren.

Økende etterspørsel

Hun forklarer at det etter hvert finnes veldig mye forskning som bekrefter at musikkterapi virker og at det passer for mange ulike grupper, i mange ulike settinger.

Man finner musikkterapeuter blant annet innen rusfeltet og avhengighetsfeltet, på spesialskoler, i barnehager, fagsentre, fengsel, sykehus, Uteseksjonen, i kommunal behandling eller kulturtilbud. Og etterspørselen vokser, ifølge Trondalen.

– Musikkterapi nevnes også i Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer for behandling av ulike pasientgrupper. For eksempel når det gjelder psykoselidelser er det dokumentert så god effekt av musikkterapi, at den er gitt høyeste gradering, basert på høyeste evidensnivå.

– Det betyr at Helsedirektoratet mener at psykosepasientene må få tilbud om musikkterapi med en gang, sier Trondalen.

Lavere medisinbruk

Forskning har også vist at det å høre på musikk før en operasjon kan forbedre pasientens form etter inngrepet. Bruk av musikk i forbindelse med operasjoner er mer vanlig i USA enn her, forklarer professor Trondalen.

– I USA har man sett at dersom en musikkterapeut blir tilkalt før operasjon, og synger og spiller sammen med pasienten, så knyttes det til lavere medisinbruk.

For tiden samarbeider Norges musikkhøgskole og Oslo universitetssykehus om et prosjekt der mennesker som gjennomgår ledningekstraksjon fra pacemaker/hjertestarter får tilbud om musikklytting før under og etter operasjon, forteller Trondalen.

Det er også prosjekter innenfor behandling av for tidlig fødte barn.

– Man ser at de tidligfødte barna legger på seg raskere når de får riktig bruk av musikk.

– Vi ser også god effekt av musikkterapi for demenspasienter. På aldershjem ser man at dersom pasientene får kultur, musikk og trives, så synker bruken av sovemedisin. Man burde spille og synge mer, sier professoren.

– Like bra som meditasjon

Det stemmer godt overens med resultatene fra en pilotstudie fra 2016 der amerikanske forskere sammenlignet hvordan meditasjon og det å høre på musikk kan virke på stress, humør og søvn hos eldre mennesker med begynnende hukommelsesproblemer. Resultatene viste at både meditasjon og musikk virket positivt på humør og søvnkvalitet.

– Hvis tanken på å høre på musikk virker mye mer gjennomførbart for deg enn å meditere, er disse funnene veldig godt nytt, sier en av forskerne bak studien, professor Kim Innes ved West Virginia Universitys School of Public Health til Time.com.

Se også: Levende musikk kan virke positivt på babyers helse

«Som å komme ut av fengsel»

I tillegg til forskningen som viser at musikkterapi har god effekt, kommer alle pasientfortellingene. Historiene fra dem som har hatt glede av terapien, forklarer professoren.

– For eksempel kan en med spiseforstyrrelser oppleve at man gjennom musikken «kommer ut av fengsel».

– Flere opplever at de klarer å uttrykke seg selv gjennom musikken, på en måte de ikke klarer uten, sier Trondalen.

– Knyttet til identiteten vår

Musikken man bruker i terapien tilpasses den enkelte pasient.

– Musikk knyttes gjerne tett opp mot hvem vi er, mot identiteten vår. For eksempel ser vi det gjennom deling av spillelister i dag, sier professoren.

– Det første man spør om i musikkterapi er: «Hva liker du å drive med, hva slags musikk liker du?» Det er utgangspunktet, hvis pasienten selv kan gi uttrykk for det.

For eksempel for premature barn er det viktig med gode lyder, som ikke overstimulerer, forklarer hun.

– Og da er det viktig å få foreldrene med på sang. Da tar vi gjerne en sang som foreldrene liker og gjør den om til en vuggesang. Noen foreldre er redde for å synge. Fordi vi er omgitt av så mange perfekte stemmer, blir de redde for ikke selv å være perfekte. Men sangen fra de nærmeste er avgjørende viktig for både forelde og disse barna.

Relasjon og ressurser

Professor Trondalen forklarer at det er to hovedtyper innen musikkterapien:

  • Den ekspressive måten hvor man spiller sammen. – Hvis klienten er frustrert, så kan vi spille ut frustrasjonene sammen. Eller vi kan lage en sang sammen eller synge sammen. Det er den typen som kalles aktiv musikkterapi.
  • Den andre typen er at man lytter til musikk i en terapisammenheng. – Da kan man enten lytte til musikk man har laget sammen og har tatt opp, eller man kan lytte til ferdig innspilt musikk og snakke sammen om dette.

Norsk musikkterapi setter fokus på relasjon og ressurser, ifølge professoren. Hun forklarer at en god egenskap ved musikkterapien er at gjennom musikken blir terapeut og klient på likefot.

– Man er avhengig av hverandre for å skape en god relasjon og blir likeverdige når man må gjøre noe sammen gjennom musikk.

Musikken er en ressurs i seg selv, som tilbyr fellesskap og nærhet til hverandre, forklarer hun.

– Musikk er så friskt og den tilhører alle. Via musikk kan vi skape mening i vår egen verden. Alle mennesker har noe frisk i seg og har ressurser i seg, uansett. Man kan få felles musikalske opplevelser selv om opplevelsene ikke er identiske, sier professor Gro Trondalen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Tenåring med kniv og ammunisjon pågrepet ved skole12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene
Siste nytt
21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgeTenåring med kniv og ammunisjon pågrepet ved skole12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene
Populært