Matskandale avslørt: Sminket gammel tunfisk rød

En verdensomspennende aksjon mot matsvindel avdekket flere eksempler på juks. Blant annet fant man gammel tunfisk som var sminket rød for å se ferskere ut. Foto: europol.europa.eu.
En verdensomspennende aksjon mot matsvindel avdekket flere eksempler på juks. Blant annet fant man gammel tunfisk som var sminket rød for å se ferskere ut. Foto: europol.europa.eu.

Ulovlig matsminke brukt på 1 av 5 prøver av tunfisk tatt av Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det kundene tror er fersk tunfisk av høy kvalitet kan dermed vise seg å være et produkt av dårlig kvalitet. I tillegg kan den inneholde høyt nivå av histamin som kan gi kraftige allergiske reaksjoner, sier Lise Rokkones, seksjonssjef i Mattilsynet.

Funnet av matsminket tunfisk er gjort i forbindelse med den årlige aksjonen til Europol rettet mot matkriminalitet der norske Mattilsynet og Tolletaten deltok.

Årets aksjon var spesifikt rettet mot ulovlig bruk av tilsetningsstoff i tunfisk ettersom det er avdekket omfattende svindel med tunfisk i EU de siste årene.

Hver uke spises det cirka 5 millioner måltid med sminket tunfisk. Svindelen er verdt rundt to milliarder kroner, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

31 prøver av fersk og frossen tunfisk ble tatt ut fra grensekontrollstasjoner, grossister, butikker og restauranter over hele Norge. Prøvene ble deretter analysert for karbonmonoksid, histamin, nitritt, nitrat og fargestoff.

To av tunfiskprøvene hadde en mistenkelig rødfarge og viste seg å ha høye verdier av karbonmonoksid. I ytterligere fire prøver var det mistanke om ulovlig bruk av karbonmonoksid.

Karbonmonoksid blir brukt for å gi tunfisken en frisk rødfarge, for å fremstå som ferskere enn den er. Selv om stoffet ikke vurderes som helseskadelig, er det ulovlig å bruke som tilsettingsstoff ettersom det kamuflerer dårlig kvalitet og mulig høye nivåer av histamin.

Flere eksempler på juks

Den verdensomspennende aksjonen mot matsvindel avdekket flere eksempler på juks. Særlig er det luksusmatvarene det svindles med, skriver det danske Mattilsynet, Fødevarestyrelsen.

I tillegg til kjemisk farget tunfisk, avdekket aksjonen råttent kjøtt og falsk morsmelkserstatning, til sammen mer enn 3.600 tonn farlige eller uholdbare matvarer og nesten 10 millioner liter forfalskede drikkevarer.

Det er Interpol og Europol som koordinerer aksjonen, som i år ble gjennomført for syvende gang og i 68 land.

Les også: Mattilsynet med urovekkende funn i kosttilskudd

I Danmark gjennomførte Fødevarestyrelsen stikkprøvekontroll på i alt 70 matvarer markedsført på menyer på cafeer og restauranter. Her dreide overtredelsene seg først og fremst om villedende markedsføring:

Fetaosten hadde aldri vært i Hellas, bøffelmozzarellaen var laget av kumelk og parmaskinken var ikke italiensk.

Ikke lov å narre

– EU beskytter lokale matvarer slik at andre ikke kan profittere på merkevarer som kan være bygget opp gjennom generasjoner. Derfor er det heller ikke lovlig å narre kundene til å tro at de får en spesiell merkevare uten å servere den, forklarer Annette Løvenkjær-Pearson fra Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Hun understreker at disse produktene i prinsippet kan være helt på høyde med de kjente merkenavnene. Det rokker likevel ikke ved det faktum at det ikke er lov å selge en vanlig skinke som en merkevareskinke lufttørret på solrike skråninger i norditalienske Parma.

Les også: Store matskandaler i nyere tid

«Big business»

Internasjonalt har matsvindel blitt big business med en årlig verdi på mellom 30 og 40 milliarder dollar, ifølge estimat fra Michigan State University i 2014. Olivenolje, fisk og sjømat, melk og melkebaserte produkter, honning, juice, kaffe og te er de mest vanlige matvarene det svindles med på verdensbasis, skriver avisen Nationen.

– Det er viktig å stoppe svindelen med mat. Det ødelegger markedet for alle de som er ærlige og følger reglene. Dessuten kan matsvindel utsette forbrukerne for helserisiko, sier Lise Rokkones, seksjonssjef i Mattilsynet.

Personvernpolicy