Meny

Ny forskning kan bremse utviklingen av Parkinsons

Omlag 6000 nordmenn lider av Parkinsons sykdom. Årlig rammes 500 nordmenn. Nå håper svenske forskere at de kan bremse symptomene og utviklingen av sykdommen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Svenske forskere har utviklet dopaminproduserende stamceller. Det kan være godt nytt for personer rammet av Parkinsons sykdom.

Årlig får minst 500 personer diagnosen Parkinsons sykdom i Norge. Ifølge Norsk Helseinformatikk utvikler én prosent av Norges befolkning i aldersgruppen 50-70 år sykdommen, som kjennetegnes av skjelvinger, stivhet i armer og ben og dårlig koordinasjon.

Årsaken til Parkinsons er fremdeles ukjent, og en kur for sykdommen eksisterer ikke. Det man vet, er at de med Parkinsons har redusert evne til å produsere dopamin. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, dør stadig flere dopaminproduserende celler. De motoriske symptomene som kjennetegner Parkinsons, opptrer når 60-80 prosent av disse cellene har gått til grunne.

Nå har svenske forskere utviklet dopaminproduserende stamceller som i fremtiden kan bremse symptomer og utviklingen av Parkinsons sykdom, skriver VG.

Dopamin

  • Dopamin er et viktig signalstoff (transmittersubstans) ved signaloverføring av impulser mellom nerveceller i hjernen. Det forekommer spesielt i basalgangliene. Dopamin har betydning for kontroll av viljestyrte bevegelser, men er også viktig som «belønningssystem» i hjernen. Både lystbetonte aktiviteter og bruk av rusmidler fører til økt frigjøring av dopamin i visse deler av hjernen.
  • Ved Parkinsons sykdom er det mangel på dopamin fordi nerveceller som inneholder dette stoffet går til grunne. Levodopa brukes derfor i behandlingen av disse pasientene.

Kilde: Store medisinske leksikon

Vil starte testing

I løpet av et par år er målet å teste behandling med transplantasjoner av stamceller i hjernen til Parkinsons-rammede pasienter.

– Forskningen vår hittil viser at protokollen kan bremse og behandle de motoriske symptomene på sykdommen, sier stamcelleforsker og doktorgradsstipendiat Sara Nolbrant ved Lunds Universitet til VG.

Forskere ved Lunds Universitet i Sverige startet allerede på 1980-tallet forsøk der dopaminceller fra aborterte fostre ble transplantert til pasienter med Parkinsons sykdom.

Les også:   Parasittveps viser vei til en kur mot Parkinsons

Erstatte celler

Forsøkene viste at det er mulig å erstatte de døde dopamincellene med nye og friske celler. Ifølge Nolbrant opplevde flere av pasientene som deltok i forsøket gode resultater, selv 25 år etter transplantasjonen.

– Det er ingen kur, men en behandling som kan tilbakestille de motoriske symptomene på sykdommen. I første omgang vil vi teste dette på en liten gruppe pasienter gjennom en periode på tre år. Deretter er det flere faser av forskningen vi må gjennom , sier Nolbrant til VG.

Transplantasjon med dopaminceller fra fostre er imidlertid både praktisk og etisk problematisk, og tilgangen på denne typen celler er begrenset.

Les også: Astmamedisin kan hjelpe mot Parkinson

Helse og livsstil
Populært