– Slik kan du bremse aldringsprosessen

<p>Sara Gottfried har testet Gottfried-metoden på seg selv.</p>
Sara Gottfried har testet Gottfried-metoden på seg selv.

Hormoner er essensielt for bedre aldring, mener amerikansk ekspert og bestselgerforfatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske Sara Gottfried (50) er lege, gynekolog, hormonekspert og internasjonal bestselgerforfatter. Hun mener det er helt unødvendig at mange kvinner føler at de flakser rundt som hodeløse høns, sliter med lite energi, lav sexlyst, overvekt og fedme. Og ikke minst, at de føler at de eldes raskere enn de burde.

Grunnen er urettferdig nok hormonubalanse, noe de færreste menn er like hardt rammet av, ifølge Gottfried.

– Hormoner er essensielt for bedre aldring. Med alderen produserer både menn og kvinner mindre testosteron, som gir økt fettmengde. Kvinner produserer også mindre østrogen, som normalt beskytter hårsekkene og huden. Lavere nivåer av østrogen og testosteron kan gi beinskjørhet og svekke kjønnsdriften din. I tillegg er det vanlig å få dårligere forbrenning og høyere blodsukker, forklarer Gottfried og legger til:

– Hovedpoenget er at riktig mat, nok søvn og naturlig «detox» kan reversere mange hormonproblemer forbundet med aldring. Å holde hormonene i sjakk når man blir eldre, vil minimere disse problemene.

Gottfried er i disse dager aktuell med boken «Kropp i balanse».

Ble tilbudt antidepressiva

Gottfried har flittig brukt seg selv som prøvekanin og utført kontrollerte studier som viser sammenheng mellom hormonubalanse og tidlig aldring.

– Jeg oppdaget Gottfried-metoden etter å ha slitt med stadig verre symptomer på premenstruell syndrom, utålmodighet med barna mine, stress, magefett og lav sexlyst i 30-årene, forteller Sara Gottfried til ABC Nyheter.

Gottfrieds lege tilbød henne å begynne på antidepressiva og p-piller.

– Det føltes ikke riktig - ingen av delene tok tak i roten til problemet. Jeg hadde en følelse av at hormonene mine løp løpsk, noe som viste seg å være tilfelle. Jeg gikk ut av legekontoret, og brukte mine legekunnskaper på meg selv. Blodprøvene viste at stresshormonet kortisol var tre ganger høyere enn det skulle være, stoffskiftet var lavt og jeg hadde for mye østrogen sammenlignet med progesteron.

Les også: – Mental trening gjør hjernen yngre

Kommer langt med enkle grep

Gottfried mener vi kommer langt ved å spise 500 gram grønnsaker om dagen, å spise mat som renser kroppen som frukt og nøtter. Spis så plantebasert som mulig - suppler med hvitt kjøtt og fisk.

– Velg proteinkilder som har en betennelsensdempende effekt, som melkeprodukter. Det er viktig å huske på at maten du spiser påvirker arvestoffet ditt. Kutt ut halvfabrikata og farsemat, sukker og sukkererstattere fra kostholdet ditt. Og unngå alt som kan forårsake betennelse i kroppen, spesielt mat du er intolerant mot, sier hun.

Får du ikke riktig næring gjennom kostholdet på grunn av intoleranse, bør du supplere med kosttilskudd, mener Gottfried.

Det er også viktig å få nok mosjon, gjerne én til to timer om dagen om du er i god nok form til det. Spaser, gjør yoga eller prøv barre-trening - som er en ballettform du kan trene på treningssentre. I tillegg er det viktig med høyintensitetstrening.

Les også: Positiv holdning til å bli eldre knyttes til bedre helse i alderdommen

– Negativ spiral

Los Angeles and San Francisco Advertising Portrait Photographer Marc Olivier Le Blanc, Advertising, Editorial and Lifestyle Los Angeles and San Francisco Advertising Portrait Photographer Marc Olivier Le Blanc, Advertising, Editorial and Lifestyle.
Los Angeles and San Francisco Advertising Portrait Photographer Marc Olivier Le Blanc, Advertising, Editorial and Lifestyle Los Angeles and San Francisco Advertising Portrait Photographer Marc Olivier Le Blanc, Advertising, Editorial and Lifestyle.

Hvordan kan overvekt, lav sexlyst og lite energi være forårsaket av hormonubalanse? Gottfried forklarer:

Overvekt: Det finnes mange årsaker til fedme og overvekt, men hos mine pasienter skyldes dette hovedsakelig en kombinasjon av høyt kortisol og insulinresistens. Dette kan føre til høyt blodsukker - ikke nødvendigvis diabetes, men forstadier til diabetes. Da omdanner leveren glukose til fett, og dette fettet vil ofte legge seg på midjen.

Fettcellene rundt magen er spesielt sensitive for kortisol, så et høyt kortisolnivå kan føre til at vi legger på oss rundt midjen.

Et høyt kortisolnivå øker blodsukkeret, som igjen påvirker insulinnivået. Et høyt kortisolnivå er også knyttet til depresjon, «matavhengighet» og sukkersug. Sliter man med dette, er det lett at man spiser «junk-food» og kaker. Det gir deg igjen dårlig forbrenning, og får deg til å føle deg elendig.

Østrogendominans kan også opptre samtidig med et høyt kortisolnivå og insulinresistens. Det kan forårsake vektøkning, fedme og vanskeligheter med å gå ned i vekt.

– Den beste måten å avbryte den negative spiralen er å redusere kortisolnivået med yoga og meditasjon, spise riktig, redusere inntaket av alkohol og spise mellom 35-50 gram fiber hver dag.

Lav sexlyst og lite energi: Dette kan skyldes kortisolproblemer, lavt stoffskifte og lavt testosteronnivå. Testosteron gir vitalitet, selvtillit og pågangsmot, noe som er nødvendig for å opprettholde sexlysten. Kvinner har ti ganger mindre testosteron enn menn, noe som gjør oss veldig følsomme for lavt testosteron.

– Når vi ikke har nok testosteron, føler vi oss ikke som oss selv.

Et lavt testosteron gir også mindre muskelmasse og økt fettmasse, noe som akselerer aldringsprosessen. Har man ikke nok testosteron, vil dette også kunne føre til lavt stoffskifte.

– Ser man alt dette i sammenheng, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor kvinner opplever å få lavere forbrenning og har vanskeligheter med å gå ned i vekt i 40-årsalderen, sier Gottfried og legger til:

– Disse hormonelle ubalansene skaper en ond syklus som må brytes for å kunne gå ned i vekt og holde deg i sjakk.

Les også: På tide å knekke myter om aldring

Ikke normalt å være sur og engstelig

Sara Gottfried har flere ganger uttalt at viktigheten av hormoner i balanse er for lite kommunisert av legestanden. Det mener hun skyldes at leger ikke lærer nok om hormoner på medisinstudiet.

– De fleste leger lærer heller ikke nok om grunnleggende analyser av næringsstoffer eller hvordan mat påvirker hormonbalansen. De lærer heller om hvordan man behandler symptomer på hormonubalanse, sånn som jeg opplevde i 30-årene. De skriver ut medisiner som demper symptomene som antidepressiva, sovepiller og medisiner mot angst, forklarer hun.

I USA bruker én av fire kvinner reseptbelagte legemidler mot psykiske lidelser. Majoriteten av disse kvinnene er over 40-år.

– De blir fortalt at det er normalt å være sur, sliten, engstelig, irritabel, ha liten sexlyst og gå opp i vekt når man blir eldre. Det er ikke sant, og det er heller ikke normalt. Risikoen for at hormonene dine er ute av balanse er stor, men det kan rettes på. Helt naturlig.

Personvernpolicy