Meny

– Slik kan du bremse aldringsprosessen

<p>Sara Gottfried har testet Gottfried-metoden på seg selv.</p>
Sara Gottfried har testet Gottfried-metoden på seg selv.

Hormoner er essensielt for bedre aldring, mener amerikansk ekspert og bestselgerforfatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske Sara Gottfried (50) er lege, gynekolog, hormonekspert og internasjonal bestselgerforfatter. Hun mener det er helt unødvendig at mange kvinner føler at de flakser rundt som hodeløse høns, sliter med lite energi, lav sexlyst, overvekt og fedme. Og ikke minst, at de føler at de eldes raskere enn de burde.

Grunnen er urettferdig nok hormonubalanse, noe de færreste menn er like hardt rammet av, ifølge Gottfried.

– Hormoner er essensielt for bedre aldring. Med alderen produserer både menn og kvinner mindre testosteron, som gir økt fettmengde. Kvinner produserer også mindre østrogen, som normalt beskytter hårsekkene og huden. Lavere nivåer av østrogen og testosteron kan gi beinskjørhet og svekke kjønnsdriften din. I tillegg er det vanlig å få dårligere forbrenning og høyere blodsukker, forklarer Gottfried og legger til:

– Hovedpoenget er at riktig mat, nok søvn og naturlig «detox» kan reversere mange hormonproblemer forbundet med aldring. Å holde hormonene i sjakk når man blir eldre, vil minimere disse problemene.

Gottfried er i disse dager aktuell med boken «Kropp i balanse».

Ble tilbudt antidepressiva

Gottfried har flittig brukt seg selv som prøvekanin og utført kontrollerte studier som viser sammenheng mellom hormonubalanse og tidlig aldring.

– Jeg oppdaget Gottfried-metoden etter å ha slitt med stadig verre symptomer på premenstruell syndrom, utålmodighet med barna mine, stress, magefett og lav sexlyst i 30-årene, forteller Sara Gottfried til ABC Nyheter.

Gottfrieds lege tilbød henne å begynne på antidepressiva og p-piller.

– Det føltes ikke riktig - ingen av delene tok tak i roten til problemet. Jeg hadde en følelse av at hormonene mine løp løpsk, noe som viste seg å være tilfelle. Jeg gikk ut av legekontoret, og brukte mine legekunnskaper på meg selv. Blodprøvene viste at stresshormonet kortisol var tre ganger høyere enn det skulle være, stoffskiftet var lavt og jeg hadde for mye østrogen sammenlignet med progesteron.

Les også: – Mental trening gjør hjernen yngre

Kommer langt med enkle grep

Gottfried mener vi kommer langt ved å spise 500 gram grønnsaker om dagen, å spise mat som renser kroppen som frukt og nøtter. Spis så plantebasert som mulig - suppler med hvitt kjøtt og fisk.

– Velg proteinkilder som har en betennelsensdempende effekt, som melkeprodukter. Det er viktig å huske på at maten du spiser påvirker arvestoffet ditt. Kutt ut halvfabrikata og farsemat, sukker og sukkererstattere fra kostholdet ditt. Og unngå alt som kan forårsake betennelse i kroppen, spesielt mat du er intolerant mot, sier hun.

Får du ikke riktig næring gjennom kostholdet på grunn av intoleranse, bør du supplere med kosttilskudd, mener Gottfried.

Det er også viktig å få nok mosjon, gjerne én til to timer om dagen om du er i god nok form til det. Spaser, gjør yoga eller prøv barre-trening - som er en ballettform du kan trene på treningssentre. I tillegg er det viktig med høyintensitetstrening.

Les også: Positiv holdning til å bli eldre knyttes til bedre helse i alderdommen

– Negativ spiral

Los Angeles and San
Francisco Advertising Portrait Photographer Marc Olivier Le Blanc,
Advertising, Editorial and Lifestyle Los Angeles and San
Francisco Advertising Portrait Photographer Marc Olivier Le Blanc,
Advertising, Editorial and Lifestyle.
Los Angeles and San Francisco Advertising Portrait Photographer Marc Olivier Le Blanc, Advertising, Editorial and Lifestyle Los Angeles and San Francisco Advertising Portrait Photographer Marc Olivier Le Blanc, Advertising, Editorial and Lifestyle.

Hvordan kan overvekt, lav sexlyst og lite energi være forårsaket av hormonubalanse? Gottfried forklarer:

Overvekt: Det finnes mange årsaker til fedme og overvekt, men hos mine pasienter skyldes dette hovedsakelig en kombinasjon av høyt kortisol og insulinresistens. Dette kan føre til høyt blodsukker - ikke nødvendigvis diabetes, men forstadier til diabetes. Da omdanner leveren glukose til fett, og dette fettet vil ofte legge seg på midjen.

Fettcellene rundt magen er spesielt sensitive for kortisol, så et høyt kortisolnivå kan føre til at vi legger på oss rundt midjen.

Et høyt kortisolnivå øker blodsukkeret, som igjen påvirker insulinnivået. Et høyt kortisolnivå er også knyttet til depresjon, «matavhengighet» og sukkersug. Sliter man med dette, er det lett at man spiser «junk-food» og kaker. Det gir deg igjen dårlig forbrenning, og får deg til å føle deg elendig.

Østrogendominans kan også opptre samtidig med et høyt kortisolnivå og insulinresistens. Det kan forårsake vektøkning, fedme og vanskeligheter med å gå ned i vekt.

– Den beste måten å avbryte den negative spiralen er å redusere kortisolnivået med yoga og meditasjon, spise riktig, redusere inntaket av alkohol og spise mellom 35-50 gram fiber hver dag.

Lav sexlyst og lite energi: Dette kan skyldes kortisolproblemer, lavt stoffskifte og lavt testosteronnivå. Testosteron gir vitalitet, selvtillit og pågangsmot, noe som er nødvendig for å opprettholde sexlysten. Kvinner har ti ganger mindre testosteron enn menn, noe som gjør oss veldig følsomme for lavt testosteron.

– Når vi ikke har nok testosteron, føler vi oss ikke som oss selv.

Et lavt testosteron gir også mindre muskelmasse og økt fettmasse, noe som akselerer aldringsprosessen. Har man ikke nok testosteron, vil dette også kunne føre til lavt stoffskifte.

– Ser man alt dette i sammenheng, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor kvinner opplever å få lavere forbrenning og har vanskeligheter med å gå ned i vekt i 40-årsalderen, sier Gottfried og legger til:

– Disse hormonelle ubalansene skaper en ond syklus som må brytes for å kunne gå ned i vekt og holde deg i sjakk.

Les også: På tide å knekke myter om aldring

Ikke normalt å være sur og engstelig

Sara Gottfried har flere ganger uttalt at viktigheten av hormoner i balanse er for lite kommunisert av legestanden. Det mener hun skyldes at leger ikke lærer nok om hormoner på medisinstudiet.

– De fleste leger lærer heller ikke nok om grunnleggende analyser av næringsstoffer eller hvordan mat påvirker hormonbalansen. De lærer heller om hvordan man behandler symptomer på hormonubalanse, sånn som jeg opplevde i 30-årene. De skriver ut medisiner som demper symptomene som antidepressiva, sovepiller og medisiner mot angst, forklarer hun.

I USA bruker én av fire kvinner reseptbelagte legemidler mot psykiske lidelser. Majoriteten av disse kvinnene er over 40-år.

– De blir fortalt at det er normalt å være sur, sliten, engstelig, irritabel, ha liten sexlyst og gå opp i vekt når man blir eldre. Det er ikke sant, og det er heller ikke normalt. Risikoen for at hormonene dine er ute av balanse er stor, men det kan rettes på. Helt naturlig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35 Mann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51 Frankrike slet seg til kvartfinale02:48 Donald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29 Frp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53 Tysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42 Kristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50 Bolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30 Venstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30 Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57 Messi og Argentina videre i Copa America22:33 Flammende feiring hele sankthanshelgen22:18 Fra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15 Houthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57 Militær hacking kan lamme samfunnet21:57 Økning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57 USA beredt på å forhandle med Iran21:52 Nesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51 Koomson ble helten for Brann21:50 Mislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44 Norge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24 Glimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45 Smell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38 Abbas har ingen tro på Kushners plan
Siste nytt
21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35NorgeMann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51SportFrankrike slet seg til kvartfinale02:48VerdenDonald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29PolitikkFrp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53VerdenTysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42NorgeKristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50NorgeBolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30NorgeVenstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30VerdenNetanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57SportMessi og Argentina videre i Copa America22:33NorgeFlammende feiring hele sankthanshelgen22:18SportFra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15VerdenHouthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57VerdenMilitær hacking kan lamme samfunnet21:57NorgeØkning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57VerdenUSA beredt på å forhandle med Iran21:52NorgeNesna-ordfører truer med å ta 130 millioner kroner ut av Nord universitet21:51SportKoomson ble helten for Brann21:50VerdenMislykket kuppforsøk i Etiopia - forsvarssjef drept21:44SportNorge møter England i VM-kvartfinalen, kamerunsk sinne etter VAR-avgjørelser21:24SportGlimt hedret avdøde Arild Berg med seier21:17SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland20:45VerdenSmell for Erdogan i Istanbuls omvalg20:38VerdenAbbas har ingen tro på Kushners plan
Populært