Meny

– Jeg fikk synet tilbake

Douglas Waters (86) har fått synet tilbake. Foto: Moorfields
Britiske leger har gjennomført en test av en lovende behandling mot den hyppigste årsaken til blindhet i den vestlige verden.

Britiske Douglas Waters (86) hadde mistet synet på det høyre øyet. Nå kan han holde for det venstre øyet og likevel lese avisen.

– Før operasjonen var synet mitt veldig dårlig og jeg kunne ikke se med det høyre øyet. Det legene har fått til er strålende. Jeg føler meg utrolig heldig som har fått synet tilbake, sier han i en pressemelding.

Waters var én av to pasienter som gjennomgikk stamcellebehandling ved Moorfields Hospital i Storbritannia i forbindelse med en klinisk studie.

Waters var på forhånd diagnostisert med øyesykdommen makuladegenerasjon, på folkemunne kalt kalk på netthinnen.

Øyesykdommen fører til at sansecellene dør fordi de ikke får næring eller får fjernet avfallstoffene som dannes, ifølge Felleskatalogen.

Hyppigste årsaken til blindhet

Makuladegenerasjon er den hyppigste årsaken til blindhet eller alvorlig synssvekkelse i den vestlige verden, og den rammer i hovedsak eldre. En britisk studie viser at sykdommen rammer 20-30 prosent av befolkningen mellom 75 og 84 år, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Teknikken kirurgene benyttet seg av for å gi Waters synet tilbake er omtalt i tidsskriftet Nature Biotechnology. Veldig enkelt forklart tok forskerne en stamcelle og reproduserte den til en kopi av delen av øyet som må byttes ut hos pasienter med makuladegenerasjon. Dette ble lagt på en lapp og satt under netthinnen for å erstatte de skadde cellene.

Professor Lyndon da Cruz er kirurg ved Moorfields. Han synes metoden er utrolig spennende.

– Resultatene tyder på at denne nye tilnærmingen er trygg og gir gode resultater. Pasientene som fikk behandling, hadde svært alvorlig  makuladegenerasjon og resultatene av operasjonen vil gi de bedre livskvalitet. Vi innser at dette er en veldig liten studie, men vi håper mange flere vil få nytte at det vi har lært i fremtiden, sier da Cruz i en pressemelding.

Les også: – Å stumpe røyken kan redde synet ditt

– Reell fremgang

Da Cruz er imidlertid forsiktig med å kalle dette en «kur» ettersom pasientene ikke fikk tilbake perfekt syn.  Pete Coffey, professor ved University College London, var ikke involvert i studien. Han mener resultatene er oppløftende.

– Denne studien representerer reell fremgang i regenerativ medisin, sier han.

Han håper dette kan bidra til å utvikle en rimelig behandling mot makuladegenerasjon som mange kan få glede av.

Douglas Waters er én av totalt ti deltagere i studien. En kvinne i 60-årene har også gjennomgått samme operasjon. Hun fikk også vesentlig bedre syn, ifølge BBC. 

Les også: Sjekker du synet ditt ofte nok?

Helse og livsstil
Populært