Meny

Forskning: Eteriske oljer knyttes til utvikling av mannebryster

Eteriske oljer, som tetreolje og lavendelolje, inneholder en rekke kjemikalier. Nå mistenker forskere at de kan ha en hormonforstyrrende effekt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Ny forskning forsterker mistanken om at eteriske oljer kan føre til unormal brystutvikling hos unge gutter.

Forstørrede bryster hos menn eller såkalte mannebryster, som på fagspråket kalles gynekomasti, er sjeldent. Ofte er det ingen åpenbar årsak.

Utvikling av mannebryster har imidlertid tidligere blitt knyttet til bruk av eteriske oljer . Nå gir en ny amerikansk studie støtte til denne koblingen, skriver BBC.

Forskerne bak en ny studie fant at viktige kjemikalier i lavendelolje og tetreolje fremmer østrogen og hemmer testosteron.

– Samfunnet regner eteriske oljer som trygge. Men de inneholder mengder av kjemikalier og bør brukes med forsiktighet fordi noen av disse kjemikaliene potensielt er hormonforstyrrende, sier forsker J. Tyler Ramsey fra National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), som har ledet studien, ifølge BBC.

Les også: – Hormonforstyrrende stoffer koster samfunnet billioner

– Bør undersøkes nærmere

Den nye studien tok for seg åtte nøkkelkjemikalier blant de hundrevis av kjemikaliene som oljene består av. Fire av disse finnes både i lavendelolje og tetreolje. Alle åtte kunne i varierende grad påvirke østrogen og testosteron, ifølge forskerne.

Ramsey mener derfor at disse oljene bør undersøkes nærmere.

Studien er ikke publisert enda, men resultatene ble presentert under årsmøtet til Endocrine Society i Chicago forrige uke.

Les også: Du bør ikke bruke nye plagg før de er vasket

– Overraskende

Professor emeritus i pediatri ved University of Cambridge mener funnet bekrefter hvorfor visse gutter som bruker slike oljer kan utvikle brystvev. Han sier til BBC at det er overraskende at kjemikaliene kan hemme testosteron, men at det er umulig å kommentere nærmere uten å ha sett dataene fra studien.

Flere forskere som ikke har være involvert i studien, etterlyser imidlertid overfor BBC mer forskning på området før man kan si sikkert at det er en sammenheng mellom eteriske oljer og utvikling av mannebryst.

Les også: WHO: - Hormonforstyrrende stoffer er skyld i flere folkesykdommer

Helse og livsstil
Populært