Meny

Influensavaksinen: Gambling med høy risiko

Influensaviruset endrer seg hele tiden. Det gjør det vanskelig å ta knekken på. Foto: AFP Relaxnews
Flere tusen menneskeliv står på spill.

To ganger hvert år gjetter Verdens helseorganisasjon (WHO) seg frem til hvilket virus som vil dominere den kommende sesongen. Basert på det de sier er en vurdering av sannsynligheter, forberedes vaksiner verden over flere måneder i forveien. Men de kan ikke si med sikkerhet om de treffer blink eller ikke.

— Vi kan ikke si med sikkerhet hvilket virus som vil sirkulere, sier Wenqing Zhang, leder for globalt influensaprogram i WHO til nyhetsbyrået AFP.

— Vi gjetter, eller vurderer, hvilke virus som mest sannsynligvis vil sirkulere, basert på informasjon og analyser.

Les også: Supermedisin skal kunne ta knekken på influensa - på ett døgn

Influensaviruset endrer stadig vekk form for å unngå å bli oppdaget av menneskers immunsystem. Alle undertyper av et virus krever én spesifikk vaksine, til tross for at endringen som skjer i viruset kan være ørliten.

Hvert år anbefaler WHO en vaksinasjonsblanding som består av tre eller fire influensavirustyper; vanligvis to A-stammer og to B-stammer. Jo mer blandingen ligner influensaen som kommer, jo mer effektiv vil den være til å beskytte mot smitte.

Influensavirus A, som også sirkulerer i fugler og kan smitte mellom ulike arter, er ansvarlig for de fleste influensa infeksjoner og forårsaker de dødeligste pandemiene, inkludert spanskesyken i 1918-19 som krevde så mange som 100 millioner menneskeliv.

Influensavirus B finnes nesten kun hos mennesker og forårsaker mindre alvorlig sykdom.

Valg av vaksineblanding er avhengig av WHO sitt globale influensa program, som ble grunnlagt for mer enn 50 år siden.

Programmet henter inn data fra 143 nasjonale influensasentre i 114 ulike land, som rapporterer om virustyper i sirkulasjon, basert på hals og neseprøver fra pasienter.

Les også:  – Årets influensasesong er intens

— Som en blandingsvin

Seks «samarbeidssentre» gjør det endelige valget 8-10 måneder før influensasesongen starter. Man foreslår to ulike vaksiner, én for vinteren i den nordlige og én for vinteren i den sørlige hemisfæren.

De utvalgte virusene blir utviklet i kyllingegg, en urgammel kultivasjonsmetode som krever flere måneder for å produsere tilstrekkelig mengde vaksine.

— De blir blandet, som en blandingsvin, sier Vincent Enouf fra Frankrikes nasjonale influensasenter.

Oppskriften for den nordlige hemisfærens vintervaksine for 2018-2019 ble annonsert av WHO 22. februar.

Den vil inkludere én del av influensa A virus av subtype H1N1 som ble identifisert i Michigan i 2015, én del av subtype H3N2 fra Singapore i 2016, i tillegg til én del av influensa B virus fra Colorado i 2017 og én fra Phuket i 2013.

Oppskriften for den sørlige hemisfærens vintersesong 2019 vil bli annonsert i september.

Bakgrunn:   Derfor er er influensaviruset alltid ett skritt foran

Treffer de?

Vaksinen i 2017-2018 hadde varierende resultater, ifølge Zhang.

Foreløpige data viser at den var 70 prosent effektiv mot infeksjoner med virus type A (H1N1), men bare 20 prosent effektiv mot virus type A (H3N2), som var den vanligste subtypen i sirkulasjon i år.

For type B virus varierte vaksinens effektivitet mellom 20 og 70 prosent, avhengig av land.

WHO anbefaler årlig vaksine for gravide, små barn, alle over 65 år, mennesker med kroniske sykdommer og for mennesker som bor eller arbeider med noen som faller innenfor disse kategoriene.

Men vaksinering handler ikke bare om å beskytte enkeltindivider, de skaper også en kollektiv immunitet. Jo flere mennesker som er beskyttet, jo mindre er sjansen for at en person som ikke er vaksinert kommer i kontakt med en smittet person, og dermed begrenser spredningen av viruset seg.

WHO uttrykte i februar i år bekymring for en nedgang i bruken av influensavaksiner i Europa.

Komplikasjoner fra influensavirus antas å forårsake mellom 290.000 og 650.000 dødsfall hvert år.

Les også:

Viruset som kan etterligne influensa

Manneinfluensa ikke en myte

Så lenge bør du holde deg borte fra jobb når du har vært syk

Helse og livsstil
Populært