Flere tilfeller av sjelden nyresykdom hos hund

I utlandet har man i flere år mistenkt at godbiter til hund som består av tørket kjøtt, kan være årsak til den sjeldne nyresykdommen Fanconi syndrom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
I utlandet har man i flere år mistenkt at godbiter til hund som består av tørket kjøtt, kan være årsak til den sjeldne nyresykdommen Fanconi syndrom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veterinærer varsler om flere tilfeller av sjelden nyresykdom. – Vær obs hvis hunden din plutselig begynner å drikke mye og tisse mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fanconis syndrom

Fanconis syndrom er en medfødt eller ervervet defekt i nyrenes tubulusfunksjoner som gir økt tap av fosfat, natrium, kalium, bikarbonat, aminosyrer og eventuelt glukose i urinen.

Den kan ramme både mennesker og dyr.

Dette kan føre til endring i kroppens syre-base-regulering (metabolsk acidose) og eventuelt utvikling av rakitt eller osteomalasi.

Syndromet er oppkalt etter Guido Fanconi (1892–1979), sveitsisk barnelege.

Kilde: Store medisinske leksikon

De siste månedene har veterinærene ved NMBU Veterinærhøgskolen sett flere tilfeller av den sjeldne nyresykdommen Fanconis syndrom hos hunder.

I verste fall kan sykdommen føre til kronisk nyresvikt.

– Vanligvis ser man så å si ikke denne sykdommen, sier Kristin Paaske Anfinsen til ABC Nyheter.

Hun er amerikansk og europeisk ekspert i indremedisin og førstelektor ved NMBU Veterinærhøyskolen.

– Jeg har blant annet jobbet tre år på Europas største smådyrsykehus, som får henvisninger fra mange steder og ser mye spesielt. I løpet av den perioden så jeg kun to tilfeller av Fanconi, fortsetter hun.

Nyresykdommen er kjent som en arvelig sykdom hos rasen Basenji, men kan forekomme av andre årsaker hos alle raser; normalt sett altså svært sjelden.

De siste månedene har veterinærene på NMBU Veterinærhøgskolen selv fått inn en rekke hunder med sykdommen. I tillegg har de fått henvendelser fra veterinærer i privat praksis som mistenker Fanconi. Nå skal NMBU Veterinærhøgskolen gå gjennom journalene sine for å kunne tallfeste omfanget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke gi deg noe eksakt tall i dag. Men det dreier seg nok om flere titalls tilfeller vi har sett og konferert med kolleger i privat praksis om den senere tiden.

Nå roper de et varsko for å gjøre hundeeiere og veterinærer oppmerksom på situasjonen.

– Vi synes ikke vi kunne la være å gå ut og si det vi sier nå, på bakgrunn av det vi ser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette har du lov til om du ser en hund innelåst i en varm bil

Mistenker hundesnacks fra Asia

Det er flere mulige årsaker til sykdommen, som kalles ervervet Fanconi syndrom når den ikke er arvelig betinget. Det kan være infeksjoner, en spesiell type leversykdom og inntak av visse stoffer.

Kristin Paaske Anfinsen, Førstelektor Sports- og familiedyrmedisin, NMBU. Foto: NMBU
Kristin Paaske Anfinsen, Førstelektor Sports- og familiedyrmedisin, NMBU. Foto: NMBU

Grunnen til at de sier ifra nå er at det er mistanke om at hundesnacks importert fra Asia som inneholder blant annet tørket kyllingkjøtt, and eller søtpotet, mistenkes som en utløsende årsak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi antar at denne økningen som vi ser nå, kan være på grunn av det. Dette er ikke noe vi har bevis for, men vi antar det. Vi må i hvert fall tenke den tanken når man har sett det samme i blant annet England, USA og Australia.

– Om så er tilfelle er det viktigste å slutte å gi hunden de godbitene, sier Anfinsen.

Mattilsynet i Norge er nå informert om saken.

Det amerikanske mattilsynet FDA har undersøkt saken, uten at de har klart å isolere ett stoff eller en gruppe stoffer i slik snacks som er årsak til Fanconi.

– Kanskje det er en kombinasjon av individ og stoff som er årsak, altså at stoffene ikke er farlig for alle, men noen, sier veterinæren.

Les også: DNA avslører Fidos utrolige reise

Begynner plutselig å tisse inne

De vanligste symptomene på Fanconis syndrom er at hunden begynner å drikke og tisse mye mer enn vanlig. Noen hunder får også nedsatt allmenntilstand, men det er mindre vanlig, forklarer Anfinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som ofte får eier til å reagere er at hunden drikker mer og tisser mer. Hvis hunden din plutselig begynner å tisse inne om natten eller du nå må fylle vannskåla flere ganger, mens det tidligere holdt med én, kan det være lurt å kontakte veterinæren din, råder hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anfinsen forklarer at Fanconis syndrom er en sykdom som gjør at hunden taper stoffer i urinen, som normalt ikke skulle blitt skilt ut i urinen. For eksempel gjelder det glukose, altså sukker.

– Dette er jo energi som kroppen trenger og dermed vanligvis vil holde på. Når man taper det i urinen så trekker det med seg vann.

– Så det er viktig at du ikke tar bort vannet hvis hunden din begynner å tisse inne. Hunder med Fanconi er ekstra tørste fordi de trenger mye vann; for å kompensere for det økte tapet.

Les også: Bella kunne ikke gå – alt endret seg da hun fikk hund

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irreversibel nyrevsikt

Hvis skaden på nyrene får fortsette kan hunden få nyresvikt, som regel kronisk, altså en gradvis forverring av nyrefunksjonen som ikke er reversibel.

Det finnes ikke en enkel kur, men hvis man kan fjerne årsaken og tilføre noe av det som tapes i urinen, kan hundens nyrer ofte bli bedre.

– Det ser vi hos Basenjiene (hunderase, red.anm). Der kan vi ikke fjerne årsaken fordi det er genetisk, men med støttebehandling kan de ha tilnærmet normal livslengde, forklarer veterinæren.

– Kontakt veterinæren din

Anfinsen oppfordrer hundeeiere som mistenker at deres hunder kan være rammet av sykdommen, om å ta kontakt med sin veterinær.

– Så kan de lokale veterinærene gjerne kontakte oss dersom de trenger bistand, sier hun.

– Det er ikke slik at om hunden din drakk litt mye i går så må du løpe til veterinæren samme dag. Men om du ser tilsvarende symptomer som ved Fanconi, kan du med fordel kontakte veterinær - og i hvert fall kutte ut de godbitene med en gang, råder hun

NMBU Veterinærhøgskolen har opprettet et nasjonalt register som skal bidra til å få oversikt over utbredelsen av sykdommen her til lands, og forhåpentlig bidra til å komme nærmere en mulig forklaring på hva som gjør hundene syke.