Meny

Fant ny antibiotika i bakken

MRSA er en betegnelse på gule stafylokokker som er motstandsdyktige mot et antibiotikum som kalles methicillin og en lang rekke andre antibiotika. U. S. Department of Agriculture/Wikimedia.
Amerikanske forskere mener de har funnet en ny, løfterik slekt antibiotika – i jordprøver.

Forskergruppen ved Rockefeller University håper de naturlig forekommende stoffene kan brukes til å knekke særlig vanskelige infeksjonssykdommer, melder BBC News.

De nylig påviste kjemiske forbindelsene, «malacidiner», har ved test på rotter vist seg å slå knockout på flere bakteriesykdommer som har blitt motstandsdyktige mot antibiotiske stoffer man kjenner fra før, inkludert «superbakterien» gule stafylokokker.

Den nye undersøkelsen ble offentliggjort i tidsskriftet Nature Microbiology mandag, og gir håp om opprustning i våpenkappløpet mellom antibiotika og resistente bakterier.

Malacidin ble rett og slett funnet i jordprøver. Jord inneholder millioner forskjellige mikroorganismer, og mange av dem produserer kjemiske forbindelser som kan være til hjelp for mennesker.

Antibiotikaresistente gule stafylokokker (MRSA) i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo, 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Bakterier overalt

Forskerne gjorde en genetisk analyse av mer enn 2000 jordprøver fra hele USA, fra ørkenområder til parker i New York City.

– Overalt man setter foten ned er det 10.000 bakterier, og de fleste av dem kjenner vi ikke til, sier mikrobiolog Sean Brady ved Rockefeller University til Washington Post.

Mange av disse bakteriene oppfører seg på måter man ikke forstår enda, og produserer molekylsammensetninger man ikke før har sett.

– Vår idé er at det finnes et reservoar antibiotika ute i naturen, som vi ikke har tatt i bruk enda, sier Brady til avisen.

Les også: Dette er verdens 12 farligste bakterier

Noen av dagens anvendte antibiotika, i tabletter og flytende form. Illustrasjonfoto: Gorm Kallestad /SCANPIX .

Våpenkappløpet bakteriene mellom

Bakterier har kjempet mot hverandre i mange millioner år, mye lenger enn vi har vært her på jorda. Derfor er det lite overraskende at de selv har utviklet de kraftigste våpnene mot hverandre. Noe som er krevende når man skal studere dem, og gjøre nytte av dem for mennesker, er at det kan være vanskelig å dyrke bakteriene under kontrollerte laboratorieforhold.

Ved å basere oss mest på dyrking i petriskåler i laboratorier har vi kanskje gått glipp av de fleste kjemiske forbindelsene bakteriene lager i jorda, tror forskerne bak den nye studien. De ønsker nå å hente flere interessante kjemiske forbindelser direkte fra bakken.

Les også: Stadig flere har med seg resistente bakterier hjem fra ferie

Infeksjonen forsvant på én dag

I den nylig publiserte studien lette de særlig etter fjerne slektninger av stoffet daptomycin, som bruker kalsium til å bryte ned celleveggen til bakterier. Et slikt stoff, malacidin, ble funnet i flere av prøvene, og forskerne mente det kunne være en viktig oppdagelse. Når de påviste stoffet i en prøve jord fanget og klonet de relevante gener, og dyrket disse videre i en vertsorganisme. Stoffet kunne siden testes på laboratorierotter som hadde blitt smittet med gule stafylokokker. I løpet av bare én dag ble sårinfeksjoner i huden til rottene eliminert. Hittil har det heller ikke sett ut som om denne sykdommen hos rottene utvikler motstandsdyktighet mot det nye antibiotiske virkestoffet.

Siden Alexander Fleming ved en tilfeldighet oppdaget penicillin i 1928 skjøt produksjonen av antibiotika fart fra 40-tallet og utover. Scanpix/AP.

Sykdommer dagens medisiner ikke kan knekke regnes som en av de største truslene mot den globale folkehelsa. Masseproduksjonen av antibiotika skjøt fart fra 1940-tallet, etter oppdagelsen av penicillin. Siden har mange sykdommer blitt resistente, og derfor må nye medisiner utvikles. Mange av de antibiotiske arbeidshestene, for eksempel pencillin-familien, er i ferd med å miste evnen til å bekjempe en stadig lengre rekke sykdommer.

Les også: Molekyl fra havet dreper både blodkreftceller og resistente bakterier

Det begynner å haste

Legemiddelvitenskapen har ikke frembrakt en ny, virkelig effektiv antiobiotisk medisin siden 1987, ifølge LA Times. Og det begynner å haste. Om ikke nye behandlingsformer kommer på banen fryktes det at dødsfall på grunn av infeksjoner som ikke lar seg behandle vil tidobles til omkring 10 millioner mennesker årlig frem mot år 2050.

De amerikanske forskerne håper nå å forbedre det nye stoffets effektivitet, slik at det kan brukes til å behandle mennesker. Men ikke vent å finne malacidin på apoteket med det første:

– Det er en lang og krevende vei fra den første oppdagelsen av et antibiotisk stoff til et medisin som kan brukes i behandling, sier Dr. Brady til BBC.

Les også: Advarer livsfarlig medisin-rot

Helse og livsstil
Populært