Meny

Forskere advarer mot ny sunnhetstrend

Find a spring-grunnlegger Daniel Vitalis snakker om hvorfor man bør drikke vann rett fra naturen.
Stadig flere amerikanere drikker «rått vann» i jakten på en sunn livsstil. Forskere advarer nå mot farene som følger med å drikke ufiltrert vann rett fra naturen.

I jakten på et sunt legeme, er en ny trend begynt å gjøre seg gjeldende i USA, spesielt i California. Flere firmaer har med økende suksess gjort god forretning på å selge såkalt «rått vann» på flaske, det vil si vann som er ufiltrert og usterilisert.

Ett av selskapene er Live Water som selger 10-litersflasker med vann fra såkalte «uberørte kilder på bergskråninger i Oregon».

Pris? Cirka 400 kroner.

Live Water-gründer Mukhande Singh mener udestillert vann er mer leskende og bedre å drikke enn vannet fra springen som han mener inneholder fluor.

– Kranvann har bly, klor og fluor, og ofte også reseptbelagte legemidler ettersom det er resirkulert vann fra andre folks avløp. Det helt hinsides å drikke det når du har et valg, sier Singh til NewYork Times.

Ekte vann skal bli grønt

Rent vann kan oppnås ved å bruke et omvendt osmosefilter, men for Singh betyr at etter det meste er filtrert bort så sitter man igjen med «dødt vann». Han mener «ekte vann» skal utløpe etter noen måneder. Det gjør nemlig vannet han selger.

– Vannet er mest friskt innen en måned etter det er tappet på flaske. Hvis det blir stående for lenge, blir det grønt. Folk skjønner ikke at ettersom vannet de får fra springen er dødt, opplever de aldri at det blir grønt.

(Saken fortsetter under)

VIDEO:  Live Water-gründer Mukhande Singh forteller hvorfor udestillert vann er så bra for helsen

Daniel Vitalis har startet nettsiden FindASpring.com der folk skal få hjelp til å finne vannkilder.

– Vann fra kilder er det reneste vannet i verden. Det er blitt filtrert av naturen selv, forteller Vitalis i en informasjonsfilm du kan se øverst i saken.

I et intervju med New York Times sier Vitalis at han ikke liker terminologien «rått vann».

– Det får folk til å tenke på rå kloakk. Når du derimot sier «levende vann», trigger du mange mennesker som er opptatt av fysikk og biologi, og som spør seg «Er det levende?».

Les også:   Derfor smaker whiskeyen bedre med vann

– Søker tilbake til middelalderen

Vitalis’ og Singhs budskap om å drikke udestillert vann blir dårlig mottatt blant flere forskere og eksperter. Val Curtis fra London School of Hygiene and Tropical Medicine sier til Telegraph at det er helsefarlig og potensielt dødelig.

– I generasjoner har forskere jobbet for å beskytte folk mot å drikke ufiltrert vann. Så det er beklagelig at folk nå vil søke tilbake til middelalderen da millioner av mennesker døde av infeksjoner som skyldtes det ufiltrerte vannet, advarer Curtis.

Lege og ernæringsekspert Donald Hensrud sier til New York Times at ufiltrert vann, lik det blant annet Live Water selger, kan inneholde E. coli-bakterier, alger, mikrober, kreftfremkallende stoffer og avføring fra dyr.

– Det er bevis for dette over hele verden. Årsaken til at vi ikke selv har slike forhold, skyldes vår svært effektive vannbehandling, forklarer Hensrud.

Les også:   Sitronvann - er det virkelig en vidunderdrikk?

Strenge krav til norsk drikkevann

Nina Krefting Aas er seksjonssjef for hygiene og drikkevann i Mattilsynet. Hun har ingen formening om vannet i USA, men er enig med de amerikanske forskerne i at det kan være helsefarlig å drikke «rått vann».

– Vann i naturen kan være forurenset, og det er derfor tryggest å unngå å drikke det, forteller hun til ABC Nyheter.

– Kvaliteten på drikkevannet i springen i Norge er generelt god og mer enn 90 prosent av befolkningen er tilknyttet vannverk som leverer trygt vann, forsikrer hun.

Her hjemme skiller vi til daglig mellom tre typer vann på flaske: naturlig mineralvann, kildevann og alminnelig drikkevann (se faktaboks i bunn). Matportalen skriver blant annet at naturlig mineralvann og kildevann skal tappes fra en kilde med ett eller flere naturlige eller kunstige utspring, og må fylles i forbrukerpakning på stedet.

Når det gjelder alminnelig drikkevann, skriver Matportalen at drikkevann skal undersøkes regelmessig i samsvar med kravene i drikkevannsforskriften . Det er Mattilsynet som fører tilsyn med at vannprøvene tas slik forskriften krever.

VIDEO: Mattilsynet har laget en informasjonsfilm om hva du bør vite om kvaliteten på drikkevannet ditt

Hva er hva?

  • Naturlig mineralvann er vann som kommer fra en underjordisk kilde (grunnvanns-reservoar), beskyttet mot forurensning og som har sin naturlige renhet i behold. Vannets egenskaper og sammensetning skal ikke endres over tid. Det rike innholdet av mineraler og sporstoffer er gjerne et av kjennetegnene ved naturlig mineralvann.
  • Kildevann skal også komme fra en underjordisk kilde og være av god mikrobiologisk kvalitet, men har ikke samme innhold av mineraler og sporstoffer som naturlig mineralvann. Kildevannet skal tilfredsstille spesielle krav til fysisk og kjemisk beskaffenhet, tilsvarende de som gjelder for drikkevann.
  • I Norge benyttes både naturlige kilder (oppkomme), rørbrønn i løsmasser og borebrønn i fjell ved utvinning av naturlig mineralvann og kildevann.
  • Annet vann på flaske vil være alminnelig drikkevann som skal tilfredsstille de samme krav til kvalitet som det vann vi tapper direkte i springen. Det er dette vannet vi gjerne kaller flaskevann.

Kilde: Matportalen.no

Les også:  – Fant mikroplast i 83 prosent av prøvene fra drikkevannet

Helse og livsstil
Populært