Eksperter strides om effekten av «supervitaminet» K2

<p>Det finnes flere typer kosttilskudd med vitamin K2 på markedet. Vitaminet er ikke noe nordmenn får i seg i stor grad gjennom mat. Illustrasjonsfoto.</p>
Det finnes flere typer kosttilskudd med vitamin K2 på markedet. Vitaminet er ikke noe nordmenn får i seg i stor grad gjennom mat. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ingen blir enige om vitamin K2 kan ha en effekt på nordmenns beinhelse eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn kunne kanskje trengt et supervitamin mot beinskjørhet. Særlig med tanke på at Folkehelseinstituttet estimerer antall håndledd- og hoftebrudd hos voksne nordmenn til rundt 24.000 i året. Kvinner og menn i Oslo ligger faktisk på verdenstoppen når det gjelder brudd og beinskjørhet, noe som trekker tallene kraftig opp.

K2 har tidligere blitt omtalt som et vitamin som kan hjelpe nordmenn med skjør beinhelse, men det er store uenigheter om påstanden.

Leder ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie på NTNU, Siri Forsmo, sier følgende om K2-vitaminet til ABC Nyheter:

– Det har vært spekulert i at K-vitamin beskytter mot aldersbetinget benskjørhet (osteoporose) og dermed osteoporotiske brudd. En grunn til dette er at man i geografiske områder av Japan der man tradisjonelt har spist mye gjæret soya (natto), har observert påfallende lavere bruddforekomst enn i områder der natto ikke er vanlig. Natto inneholder mye K-vitamin. I det norske kostholdet finnes K-vitamin særlig i grønne grønnsaker som brokkoli og spinat, grønnkål, men da i formen K1. K2 dannes i tykktarmen av bakterier og det er ikke vanlig med K-vitaminmangel i Norge med mindre alvorlig tarmsykdom som innebærer kronisk diaré eller at tarmen er fjernet.

Beinskjørhet - osteoporose

Beinskjørhet eller osteoporose innebærer at beinmassen er redusert til et nivå under en definert grenseverdi. Bakgrunnen kan være at man har tapt beinmasse raskere enn normalt, eller at man hadde lav beinmasse i utgangspunktet. Osteoporose kan også oppstå som følge av sykdommer og ved bruk av enkelte legemidler.

Osteoporose innebærer at beinets styrke er svekket; beinvevet blir mer porøst. Svekkelsen i beinstrukturen er en risikotilstand og gir ingen symptomer før man får et brudd.

Hofte, underarm og rygg er de vanligste stedene å få brudd.

Basert på beinmassemålinger er det på landsbasis beregnet at anslagsvis 240 000 - 300 000 nordmenn har osteoporose. Andelen med osteoporose vil variere noe etter hvor i kroppen beinmassen måles.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Flere studier taler for

Jan Oxholm Gordeladze. professor emeritus ved UIO. Foto: UIO
Jan Oxholm Gordeladze. professor emeritus ved UIO. Foto: UIO

Flere har altså dukket ned i teorien bak de japanske soyabønnene, og en dansk studie publisert i september i fjor kan indikere at vitaminet har en reell effekt.

Studien ble gjennomført ved Aarhus Universitet og senere publisert i det anerkjente tidsskriftet European Journal Of Endocrinology.

Studien gikk ut på at 148 kvinner mellom 60 og 80 år fikk K2, i varianten MK-7, eller falske piller i ett år. Halvparten som fikk K2 fikk også kalsium og vitamin D.

Forskerne fant at gruppen som ikke tok MK-7 fikk en forandring i mikroarkitekturen i beina, som samsvarer med de forandringene vi går gjennom fordi vi blir eldre. Gruppen som fikk MK-7 hadde imidlertid ikke gjennomgått de samme forandringene. Forskerne konkluderte derfor med at studien kan indikere at K2, i varianten MK-7, kan bevare beinstrukturen vår.

Tilbake i 2013 kom nederlandske forskere frem til noe av det samme. Forskerne undersøkte om lave doser av vitamin K2 (også da i varianeten MK-7) kunne ha en positiv innvirkning på beinhelse, og gav derfor kapsler til kvinner i tre år. Forskerne konkluderte den gang med at inntak av MK-7 hadde en positiv effekt når det gjaldt aldersrelatert beintap og beinstyrke.

Les også: – Vektnedgang og vektøkning gir økt risiko for brudd

Mener funnene er viktige

Jan Oxholm Gordeladze, professor emeritus ved Seksjon for Biokjemi på UiO, er blant dem som mener at det er viktig at nordmenn får i seg nok K2.

– Det den danske forskergruppen har vist nå at et inntak av vitamin K2 i form av MK-7 fører til at det svampeaktige vevet, som er mest utsatt for brudd når vi blir eldre, styrker seg. Målingene er utført i lårbenet, men vil erfaringsmessig også gjelde for både ryggvirvler og lårhalsen, opplyser Oxholm Gordeladze til ABC Nyheter.

Gordeladze har også selv deltatt i en studie om vitaminet tilbake i 2015. Studien fikk oppmerksomhet fordi forskere ved Universitetet i Oslo mente de fant at vitaminet kan beskytte produksjonen av beinvev ved betennelser.

Gordeladze uttalte den gang at han mente funnene kunne få stor betydning for folkehelsen.

– Det kan ha stor betydning for enkeltindividers helse å få en kontinuerlig beskyttelse mot beintap og åreforkalking, selv om man har betennelser i ny og ne, sa han.

Les også: Flere innlagt på sykehus - trodde kosttilskudd erstattet medisiner

Av animalske produkter er det lever og visse oster (modnede) som inneholder mest K2. Vitamin K2 dannes også ved gjæring av grønnsaker og det er spesielt mye vitamin K2 i gjærede soyabønner, opplyser Mattilsynet. Foto: Bob Edme / AP
Av animalske produkter er det lever og visse oster (modnede) som inneholder mest K2. Vitamin K2 dannes også ved gjæring av grønnsaker og det er spesielt mye vitamin K2 i gjærede soyabønner, opplyser Mattilsynet. Foto: Bob Edme / AP

Fant ikke bevis for effekt

Det er imidlertid ikke alle som er enige i at vitaminet har en klar effekt. I 2010 publiserte Universitetet i Tromsø resultater fra en studie om vitaminet. 306 kvinner mellom 50 og 60 år deltok og halvparten spiste Natto-kapsler i ett år. Studien fant at beintapet var helt likt i de to gruppene. Likeså var antall beinbrudd.

– Studien viste ingen klar evidens, verken når det gjelder forebygging eller hjelp ved allerede beintap, sier professor Nina Emaus som var prosjektleder for studien i 2010.

Emaus sier til ABC Nyheter at hun etter dette la fra seg forskning på effekt av K2 på beinmasse, men at hun har fulgt med på andres forskning. Hun har dog ikke funnet nyere studier eller forskning som har overbevist henne om noe annet enn det de selv kom frem til i 2010.

– Den danske studien fra Aarhus Universitet har brukt en annen metode og sett på beinkvalitet, noe vi ikke studerte, så funnene i studien kan være interessante. Men jeg er fortsatt skeptisk, sier hun til ABC Nyheter.

Emaus tror de sprikende meningene om K2 kan spores tilbake til at det ofte er snakk om små effekter når det er funnet effekt av vitaminet.

– Så det blir ofte en diskusjon om evidens, og om den er tilstrekkelig for å konkludere den ene eller den andre veien, forklarer hun.

Mente reklame var overdrivelse

Tine omtalte nye Styrk syrnet melk som en verdensnyhet.
Tine omtalte nye Styrk syrnet melk som en verdensnyhet.

I september i år skrev ABC Nyheter om at Tine reklamerte med K2-vitaminet da de lanserte det nye produktet Styrk fettfri syrnet melk.

– Verdensnyheten Styrk fettfri syrnet melk er naturlig rik på vitamin K2, og i en aktiv hverdag bidrar vitamin K2 til normal blodkoagulering, og sammen med kalsium og vitamin D til å bevare et normalt skjelett, opplyste Tine ovenfor ABC Nyheter da.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, mente imidlertid at Tine overdrev i reklameringen.

– Dette er en betydelig overdrivelse. Vitamin K2 har visse effekter på skjelettet og blodlevringen (koagulasjonen) – det er lovlige påstander. Men derfra er det et stykke til å hevde at tilskudd av vitamin K2 har en positiv effekt, sa Madsen.

I 2014 skrev VG at flere eksperter var skeptiske til vitamin K2 og måten det ble fremstilt som et "supervitamin"på.

Les også: Ny metode for å avsløre farlige stoffer i kosttilskudd

Ingen anbefalinger nå

Det er altså ikke lett å bli klok på om det har noe for seg å innta vitamin K2. I en e-post til ABC Nyheter skriver Helsedirektoratet at de ikke har gjort noe på området siden NNR (Nordiske kostanbefalinger) kom i 2013. NNR er retningslinjer for ernæring som de nordiske landene samarbeider om.

Norske anbefalinger bygger på dette og Helsedirektoratet opplyser at de ikke har noen spesifikke anbefalinger om vitamin K2 per dags dato.

Det planlegges imidlertid en revidering av NNR og direktoratet sier at det da kan bli aktuelt å vurdere en anbefaling om vitaminet.

Vitamin K

Vitamin K er et fettløselig vitamin som finnes i to former i matvarer: Mest som vitamin K1 (fyllokinon) og i enkelte matvarer i mindre mengder som vitamin K2 (sum av menakinoner).

K1-formen finnes i planter og dannes ved fotosyntese.

K2 dannes av bakterier i mage- og tarmkanalen hos dyr.

Begge formene for vitamin K forekommer også i animalske produkter, men i små mengder.

Av animalske produkter er det lever og visse oster (modnede) som inneholder mest K2.

Vitamin K2 dannes også ved gjæring av grønnsaker og det er spesielt mye vitamin K2 i gjærede soyabønner(natto).

Kilde: Matportalen.no/Mattilsynet

Les også: Trenger du egentlig vitamintilskudd?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge
Siste nytt
18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge
Populært