Meny

Manneinfluensa ikke en myte

En rekke forskningsrapporter tyder på at menn faktisk blir hardere rammet av ulike sykdommer enn kvinner. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menn sutrer mer når de har influensa ... men det har de jaggu god grunn til, ifølge forskningsrapporter.

Manneinfluensa, eller på engelsk «man flu», heter det når menn blir rammet av forkjølelseslignende symptomer og de får kjeft, fortrinnsvis av kvinner, for å overdramatisere sin egen sykdomstilstand.

Tilstanden og begrepet har vært kjent i årevis, og lenge mente man at menn bare klagde og sutret mer over sykdommen enn kvinner. De senere årene har det imildertid kommet en rekke forskningsrapporter som tyder på at menn faktisk blir hardere rammet av ulike sykdommer enn kvinner.

Mus og menn

I en artikkel publisert i British Medical Journal tirsdag omtales flere av disse, samt vitenskapen bak såkalt manneinfluensa, perfekt for menn som ønsker å underbygge syting og selvmedlidenhet med vitenskapelige fakta.

Studier med mus viser for eksempel at det mannlige kjønnshormonet testosteron kan dempe immunforsvarets respons på influensa, mens enkelte kvinnelige kjønnshormoner kan styrke det.

Les også: – Symptomene på influensa og kraftig forkjølelse kan være ganske like

Studier fra USA har også vist at menn har høyere risiko for å dø av influensa enn kvinner på samme alder, mens data fra Hongkong viser at det er større sjanse for at menn ender opp på sykehus med vanlig sesongbasert influensa enn kvinner.

Testosteron

Norske medier har tidligere også omtalt en oppdagelse fra Universitetet i Durham, som viste at menn har ekstra temperatur-mottakere i hjernen som er med på å gi verre symptomer. Årsaken er testosteron, hvilket innebærer at menn som er forbi puberteten vil kjenne verre på en eventuell forkjølelse.

Myten om at menn knekker sammen ved det første lille influensanys får også et spark i leggen av en rapport som fant at kvinner i større grad enn menn droppet aktiviteter ved mindre luftveissykdommer.

Les også: Så lenge bør du holde deg borte fra jobb når du har vært syk

En spørreundersøkelse gjort i et ikke navngitt magasin indikerer også at det tar dobbelt så lang tid for en mann å bli frisk fra luftveissykdommer enn det gjør for kvinner.

– Jeg mener studier tyder på at menn har en dårligere immunrespons når det handler om luftveissykdommer og influensa, sier Kyle Sue, som står bak artikkelen i British Medical Journal, til avisen The Guardian.

Kan være en fordel å være «pjusk»

En mulig forklaring på forskjellen i immunrespons mellom menn og kvinner kan ligge i evolusjonen. Ifølge Sue kan høyere testosteronnivå gi menn fordeler i konkurranse med andre menn, mens det å føle seg «pjusk» og holde senga ved den minste lille kribling i halsen historisk sett kan ha gjort menn mindre utsatte for rovdyr og mindre risikovillige.

– Kanskje vil det hjelpe med mannevennlige rom, utstyrt med enorme TV-skjermer og lenestoler, satt opp der menn i fred og ro kan komme til hektene igjen etter manneinfluensa, foreslår Sue overfor The Guardian - og legger til:

– Jeg håper at neste gang menn får kritikk for å overdrive sykdomssymptomene sine, så kan de vise fram studiene og si at de ikke gjør det.

Les også: Febersyk og i dårlig form? Alt om influensa

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært