Helsedirektoratet advarer mot ufiltrert kaffe

Norske helsemyndigheter advarer mot ufiltrert kaffe
Norske helsemyndigheter advarer mot ufiltrert kaffe Foto: Frank May / NTB scanpix

Ufiltrert kaffe gir deg økt kolesterol, ifølge Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn har nesten et hellig forhold til kaffe, og drikker i snitt rundt 160 liter kaffe hver i løpet av et år.

Men nå advarer Helsedirektoratet mot å drikke ufiltrert kaffe.

Grunnen til advarselen er at ufiltrert kaffe skal inneholde et kaffefett som gir økt kolesterol.

– Ser vi på befolkningsnivå snakker vi om 10 prosent økning. Om vi ser på enkeltindivider som det er gjort nøyaktige studier på så er det opp til 30 prosent økning av det ugunstige kolesterolet LDL på grunn av drikking av ufiltrert kaffe over flere uker, sier ernæringsfysiologen Christian A. Drevon ved Universitetet i Oslo til NRK.

Les også: Hemmeligheten som skal redde kaffen fra klimaendringene

Kokekaffe, presskannekaffe, kaffe fra kapselmaskiner og espresso skal ifølge Helsedirektoratet inneholde fettstoffer som gir økt kolesterol.

Filterkaffe og pulverkaffe inneholder ikke det usunne kaffefettet.

– Det er viktig at helsepersonell gir råd om kaffedrikking til sine pasienter. Vi er et kaffedrikkende folk og kolesterolmengden i ufiltrert kaffe har en stor betydning for kolesterolnivået i befolkningen, sier Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i LHL til NRK.

Omlag to millioner voksne nordmenn har høyere kolesterol enn anbefalt.

Les også: Vil undersøke hvordan kaffe påvirker migrenepasienter

Personvernpolicy