Dette betyr fargen på snørret ditt

SNØRR: Er snørret ditt gult, grønt eller rødt? Dette er hva fargen på snørret ditt kan bety. FOTO: Getty Images.
SNØRR: Er snørret ditt gult, grønt eller rødt? Dette er hva fargen på snørret ditt kan bety. FOTO: Getty Images.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du grønt, gult eller brunt snørr? Dette kan være årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi produserer snørr hele tiden. Snørr renser nesen for potensielle sykdomsfremkallende stoffer ved å transportere disse bakover i nesen slik at de svelges ned i magen.

– Vanlig snørr er som oftest gjennomsiktig og tyntflytende. Tilstander som irriterer nesen vil gjøre at snørrproduksjonen øker i volum.

Blir det betennelse vil du se at snørret blir tykkere og forandrer farge til en gul eller grønn farge, forklarer Øystein Eskeland, spesialist i øre-nese-hals og overlege i ØNH ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Fargeforandringen skyldes at slimhinnen som svar på betennelse produserer mer forsvarsmekanismer som hvite blodlegemer og immunstoffer som skilles ut i snørret.

– Fargen og konsistensen på snørret sier litt om grad av betennelse, men ikke hvilken sykdom som foreligger, sier Eskeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som skaper betennelse kan være alt fra allergi, forkjølelsesvirus , uspesifikke slimhinnebetennelser og bakterielle slimhinne-/ bihulebetennelser.

Soppinfeksjoner i nesen er heldigvis ikke vanlig i Norge.

Les også: Symptomer på forkjølelse

Plagsom snørrproduksjon

Det er viktig å presisere at pasienter med mye allergi eller kronisk slimhinnebetennelse nærmest vil ha konstant økt snørrproduksjon med noe farge.

– Er det plagsom snørrproduksjon med nesetetthet og redusert luktesans, bør dette utredes hos lege med tanke på riktig diagnose og behandling, sier Eskeland.

Folk er veldig ulike, og ca. 20 prosent av befolkingen har allergi som kan påvirke snørrproduksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hos de med allergi vil forkjølelse og støv lettere gi betennelse med farget snørr. Mye farget snørr vil hos enkelte ikke alltid bety at vedkommende er veldig syk, sier Eskeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hvorfor nyser man?

Dette betyr fargen på snørret ditt

Det finnes en fargeskala for snørr, utviklet av den amerikanske helseklinikken Cleveland Clinic.

– Fargeskalaen fra Cleveland har en god del poenger du kan ta med deg, sier Eskeland.

– Skalaen er ikke medisinsk validert. Verden er ikke så enkel, selv om jeg skulle ønske det, sier Ørjan Olsvik, professor ved Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø.

Under føler årsaker til seks ulike typer snørr hos voksne, ifølge Cleveland Clinic:

1) Klart snørr

Du er normal. Klart slim består i hovedsak av vann, med proteiner, antistoffer og oppløste salter. Det nasale vevet produserer dette hele tiden. Det meste renner ned halsen og oppløses i magen.

– Det er tårevæske som renner fra øynene, ned en liten kanal og så inn i nesen, og da begynner det å renne, sammen med litt slim fra bihulene, sier Olsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2) Hvitt snørr

Du er blokkert. Hovent, inflammert (betent) vev i nesen saktner denne strømmen av slim og får det til å miste fuktighet og bli tykt og tåkete. Kan være et tegn på nasal infeksjon eller forkjølelse.

– Det er forbindelser mellom bihulene, som er hulrom i ansiktsskjelettet, også i pannen, og en slags tynn øre-nese-kanal. Så når bihulene tetter seg får du også vondt i hodet, øredur (eventuelt mellomørebetennelse), og da kan det være behov for store mengder nesedråper for å åpne opp, sier Olsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3) Gult snørr

Gult snørr er et tegn på at forkjølelsen eller infeksjonen går fremover. Forsvarsceller strømmer til stedet for den mikrobielle infeksjonen. Hvite blodceller eller hvite blodlegemer er blant disse, og skilles ut i snørret så det får et snev av oker.

Forkjølelser varer 10-14 dager. Ro ned og vent til det går over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du bør oppsøke lege dersom du har:

- Blødninger fra nesen uten sikker årsak
- Tyntflytende, vannaktig og klar væske fra et nesebor
- Kraftig purulent (pussholdig, gult eller grønt) sekret fra nesen som varer i over to uker
- Smerter i bihuler med feber og purulent snørr
- Ensidig (mest på den ene siden) purulent snørr

Kilde: Øystein Eskeland, spesialist i øre-nese-hals og overlege i ØNH ved Akershus universitetssykehus

4) Grønt snørr

Immunforsvaret ditt kjemper for å slå det grønne snørret tilbake. Slimet er tykt med døde, hvite celler og andre vrakrester fra kampen.

Er du fortsatt syk etter 12 dager bør du kanskje oppsøke en lege. Det kan være bihulebetennelse, en bakteriell infeksjon. Hvis du har feber eller er kvalm i tillegg bør du komme deg til lege.

– Grønt snørr skyldes trolig ufarlige grønne streptokokker, sier Olsvik.

– Har du grønt snørr i over 14 dager, bør du gå til lege, sier Eskeland.

5) Rosa eller rødt snørr

Rosa eller rødt snørr er blod, ifølge Cleveland Clinic.

Nasalvevet i nesen har på en eller annen måte blitt ødelagt. Årsaker kan være fordi det er tørt, irritert eller det har fått en form for støt. Hvis du har brunt snørr kan det være blod, mest sannsynlig er det noe du har inhalert som har gitt farge stil snørret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6) Svart snørr

Hvis du ikke røyker eller bruker ulovlige stoffer, kan svart slim bety alvorlig soppinfeksjon. Disse infeksjonene oppstår vanligvis hos mennesker med kompromittert eller svekket immunforsvar. Dersom du er blant disse, har du nok vært hos legen allerede, hvis ikke, gå.

– Finner man ikke åpenbar grunn til brunt eller svart snørr, kan det være tegn på nekrose av tumorvev eller alvorlig infeksjon, og da bør du oppsøke lege, sier Eskeland.

Kilde: health.clevelandclinic.org

Saken er først publisert på Klikk.no