Meny

Studie: P-piller øker selvmordsrisikoen

Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske forskere har kommet frem til at kvinner som bruker hormonell prevensjon, er i større fare for å forsøke å ta livet sitt enn jevnaldrende. Tre ganger så mange lykkes.

I en ny dansk forskningsrapport, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The American Journal of Psychiatry, konkluderer forskere ved danske Rikshospitalet at en kvinne som benytter hvilken som helst form for hormonell prevensjon, har mer enn dobbelt så stor risiko for å forsøke begå selvmord sammenliknet med en jevnaldrende kvinne som aldri har benyttet seg av hormonell prevensjon.

Videre skriver de at faren for at selvmordsforsøket gjennomføres, er tre ganger så stor for kvinner som beskytter seg mot graviditet ved hjelp av p-piller.

Fulgte 476.000 kvinner i åtte år

– Dette er den første studien som tydelig og entydig dokumenterer sammenhengen mellom bruken av hormonell prevensjon og risikoen for selvmordsforsøk og selvmord, sier professor Øjvind Lidegaard, en av verdens ledende forskere innen pillefri sikkerhet, til danske Politiken.

I løpet av en åtteårsperiode som strekker seg fra 1996 til 2013, har forskerne fulgt 476.000 kvinner fra de var femten år gamle. Forskerne utelot kvinner som tidligere hadde brukt antidepressesiva, fått påvist psykiatrisk diagnose, kreft, hjerte- og karsykdom, infertilitet og underlivssykdom. Kvinner som ble gravide, ble tatt ut av studien.

– Vi har tatt i betraktning alle de faktorene som kunne sløret vårt datagrunnlag, og vi mener bruken av p-piller, p-plaster, p-ringer, spiraler og andre former for beskyttelse øker risikoen for selvmordsatferd hos kvinner, fortsetter Lidegaard.

– Vi har studert psykisk sunne kvinner, hvor en rekke mulige feilkilder er blitt eliminert i analysen. I tillegg til en generell korrelasjon, viser analysen en nær temporal sammenheng, der risikoen for selvmordsforsøk øker raskt etter at kvinner begynner å bruke hormonell prevensjon. Alt i alt indikerer dette en årsakssammenheng, sier Øjvind Lidegaard.

Les også:   Menn i 50-årene har best sex

Tenåringsjenter særlig utsatt

Studien viser at det særlig er unge kvinner i tenårene som utsettes for økt selvmordsrisiko. Faren er ifølge forskerne størst tre til seks måneder etter at hormonell prevensjon er tatt i bruk.

Samtidig understreker Lidegaard at det er umulig for leger å kunne peke ut hvilke som er i faresonen for å bli mentalt påvirket, og at de fleste kvinner tåler p-piller og andre preparater.

– En mindre gruppe kvinner påvirkes så markant, at både kvinnene selv og deres leger bør være oppmerksomme på depresjonsutvikling. For eksempel bør leger overveie om det fornuftig at kvinner som har tendens til depresjon, psykiske lidelser og tidligere selvmordsforsøk, i det hele tatt bør bruke hormonell prevensjon.

Les også:   – At partneren din maser om sex kan ikke kalles et overgrep

Helse og livsstil
Populært