Meny

«Dr. No» tiltalt for datasnoking

En onsdag morgen snoket overlege Trygve Lundar uten tillatelse i en pasientjournal her på Rikshospitalet. Han var da tilsatt som sakkyndig for et forsikringsselskap i konflikt med pasienten. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overlege Trygve Lundar sto denne uken tiltalt for datasnoking i en pasientjournal. Han er fryktet som «Dr. No», legen forsikringsgiganter bruker i erstatningssaker.

Mandag denne uken gikk det en straffesak for Oslo tingrett hvor professor og overlege Trygve Lundar (72) sto tiltalt for å ha snoket i en pasientjournal, «uten at det var begrunnet i helsehjelp til pasienten».

På morgenkvisten 19. oktober i fjor benyttet han Rikshospitalets datasystem til å lese pasientjournalen til en 28 år gammel kvinne. Lundar var da engasjert som sakkyndig for et forsikringsselskap som var i konflikt med henne om en erstatning etter en kollisjon i 2002.

– Min klient mener han ikke har gjort noe straffbart, sier Lundars advokat Haldis Winje, til ABC Nyheter.

For ti år siden ble Lundar kjent som «Dr. No» etter omtale i Dagbladet.

Avisen påviste at han tjente hundretusenvis av kroner som sakkyndig oppnevnt av forsikringsselskapene i saker om nakkesleng og ryggskader. En gjennomgang av 52 sivile dommer viste at han i åtte av ti erstatningssaker uttalte seg mot pasientene.

Skadd da hun var 12 år

Den konkrete bakgrunnen er en trafikkulykke da pasienten var 12 år gammel. Hun er i dag uføretrygdet og bor i en kommunal omsorgsbolig med assistenter som hjelper henne 24 timer i døgnet. 28-åringen mener bilulykken er årsaken til at hun ble påført nakkeskade og har utviklet kroniske nakkerelaterte smerter.

I sin spesialisterklæring, gjengitt fra en dom i Borgarting lagmannsrett, er overlege Lundar uenig, og han skriver: «...denne ulykksalige utviklingen skyldes en serie med uheldige faktorer».

Fra klokken 07.37 til 07.50 hentet han ut opplysninger fra pasientjournalen til kvinnen.

Helsemyndighetene mente på sin side at dette ikke var en graverende sak, mens påtalemyndigheten mener at det var et brudd på Helsepersonelloven og ila ham først en bot på 30.000 kroner. Det godtok ikke Lundar som ble tiltalt og straffesaken kom opp i Oslo tingrett mandag.

Lundars forsvarer anførte i retten at legen var utsatt for sterke krefter som vil redusere betydningen av hans erklæring som sakkyndig i erstatningssaken, som fortsatt pågår.

Anket til Høyesterett

Etter det ABC Nyheter forstår handler saken blant annet om pasienten har akseptert at forsikringsselskapet får alle opplysninger om helsesituasjonen, og at det derfor ikke kan være et lovbrudd å se i journalen uten hennes samtykke.

Overlegen valgte denne gangen å sjekke journalen etter at tingretten hadde gitt henne medhold, men før forsikringsselskapets ankesak var behandlet.

I en dom av 13. desember 2016 holder lagmannsretten fast ved selskapets erstatningsansvar, og krever at de også betaler pasientens saksomkostninger (drøye 675.000 kroner på det tidspunkt).

Erstatningssaken er nå anket videre av If skadeforsikrings advokater. Den skal etter planen behandles av Høyesterett i midten av mars neste år.

--

Onsdag 8. november er det lagt til ytterligere opplysninger om blant annet helsemyndighetenes syn på saken.

Helse og livsstil
Populært