Bruk av munnskyllevann

BRUK AV MUNNSKYLLEVANN: Noen fraråder munnskyllevann, andre anbefaler det. Hva skal du egentlig gjøre? Her kan du lese fordeler og ulemper ved begge. FOTO: Getty Images.
BRUK AV MUNNSKYLLEVANN: Noen fraråder munnskyllevann, andre anbefaler det. Hva skal du egentlig gjøre? Her kan du lese fordeler og ulemper ved begge. FOTO: Getty Images.

Skal du egentlig bruke munnskyllevann, eller ikke? Her er fordeler og ulemper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Munnskyllevann er et supplement som kan brukes til vedlikehold av god oral hygiene. Det viktigste du gjør for å ta vare på tennene dine er mekanisk rensing av tennene, forteller Ina Kornelia Åteigen, tannlege ved Dental Norge.

Dette gjøres ved å fjerne plakk ved bruk av tannbørste, tanntråd og eventuelt interdentalbørster. Munnskyllevann alene er ikke tilstrekkelig for å opprettholde god tannhelse.

Må inneholde fluor

Når man skal velge et munnskyllevann, er det aller viktigste at det inneholder fluor. Mengden fluor i munnskyllevannet bør ligge mellom 0,05% NaF-0,2% NaF.

- Fluor er med på å beskytte tennene og bekjempe kariesangrep. Fluor er noe av det beste som har skjedd for god tannhelse. Det er ikke farlig i så lav dose som brukes i munnskyllevann og tannkrem. Dessuten virker fluoren lokalt på tennene og ikke systemisk, sier Åteigen, og utdyper

- Munnskyllevann kan også ha en god innvirkning på tannkjøttet og lokale infeksjoner i munnhulen. Her er det viktig at munnskyllevannet inneholder klorhexidin (0,06%) for daglig bruk. Ved sterkere doser med klorhexidin skal det kun brukes i en begrenset periode.

Les også: Dette er årsaken til dårlige tenner hos voksne

Rådfør deg med tannlege

I følge tannpleier Julie Rørvik ved Fjærvik Klinikken AS kan munnskyllevann brukes av de aller fleste voksne. Avhengig av alder, innholdet i munnskyllevæsken, følsomhet i slimhinnen samt ønsket effekt, er det lurt å rådføre seg med en tannlege eller tannpleier.

- Til medisinsk bruk må bruksanvisning følges samt tannlegens eller tannpleierens spesifikke anvisninger. Eksempelvis bør fluormunnskyll med 0,2% fluorinnhold brukes etter renhold med tanntråd og tannbørste, råder Rørvik.

Åteigen legger til at for best effekt bør du skylle med et fluorskyllevann 1-2 ganger om dagen.

- Skyll etter tannpuss på rene tannflater, og ved skylling på kvelden får fluoren virke hele natten.

Les også: Alt du må vite om bedøvelse og narkose hos tannlegen

Fordeler og ulemper med munnskyllevann

Fordeler:

- Motvirke infeksjoner

- Ved forebygging eller motvirking av hull i tenner

- I samråd med tannlege/tannpleier under tannkjøttsbehandling

- Opplevelse av frisk pust og lindring av dårlig ånde

- Smørende effekt for såre slimhinner

- Øke spyttproduksjon ved munntørrhet

Ulemper:

Det finnes få ulemper ved å bruke munnskyllevann, men det er viktig å huske på at et munnskyllevann aldri vil kunne erstatte det en tanntråd og tannbørste med tannkrem gjør. Det bør brukes i tillegg til, og ikke istedenfor.

Pass på at du bruker det riktig; Om du eksempelvis bruker et skyllevann som inneholder alkohol, så kan dette ha negativ effekt i noen tilfeller. Vær kritisk, les på innholdsfortegnelsen og rådfør deg gjerne med din tannlege eller tannpleier.

Kilde: Julie Rørvik, tannpleier ved Fjærvik Klinikken AS.

Les også: Slik foregår bleking av tennene hos tannlegen

Saken er først publisert på Klikk.no

Personvernpolicy