WHO frykter verden går tom for ny antibiotika

Antibiotika i tabletter.
Antibiotika i tabletter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

En ny rapport fra Verdens helseorganisasjon advarer mot at verden er i ferd med å gå tom for ny antibiotika som er i stand til å bekjempe resistente bakterier. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen Verdens helseorganisasjon (WHO) har utpekt antibiotikaresistens til «den største trusselen mot den globale folkehelsen», og nå viser en ny rapport fra organisasjonen at det finnes svært få tilgjengelige behandlingsalternativer for antibiotikaresistente infeksjoner i dag.

– Antibiotikaresistens er en global krisesituasjon som setter utviklingen av moderne medisin i alvorlig fare, sier generaldirektør for WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus til nyhetsbyrået IPS News.

Mener forskningen er underfinanisert

Rapporten fra WHO lister opp 51 nye antibiotikastoffer, som er under utvikling for å kunne behandle antibiotikaresistente infeksjoner. Av alle disse mener WHO imidlertid at kun åtte kan betegnes som nye behandlinger som tilfører verdi til den nåværende antibiotikabehandlingen.

WHO mener det viser at det er et økende behov for å investere mer i forskning av antibiotikaresistente infeksjoner.

– Ellers vil vi bli tvunget tilbake til en tid da folk risikerte livet sitt under mindre operasjoner, sier Adhanom Ghebreyesus.

Les også: Funn av resistent bakterie på Sørlandet sykehus

– Kan bli farligere enn kreft

Det er ikke kun WHO som er bekymret for at antibiotika skal slutte å fungere.

– Antibiotikaresistens har potensial til å bli enda farligere enn kreft, den kan drepe så mange som 10 millioner mennesker i året, advarer FN.

I sommer advarte Kreftforeningen mot at dobbelt så mange kan stå i fare for å dø av kreft, dersom man ikke bremser utviklingen av antibiotikaresistens.

– Livskvaliteten i sykdomsperioder vil bli enda lavere, når samværet med pårørende i stor grad vil bli preget av «gule frakker», enerom og isolat. Antibiotikaresistens vil slå beina under alle de fremskrittene vi har gjort innenfor kreftbehandling, skrev generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

Les også: Barn får mindre antibiotika enn før

Peker på overforbruk

WHO mener antibiotikaresistens stiger til farlige nivåer i alle deler av verden og mener overforbruk kan ta på seg noe av skylden. I fjor kom tall fra St. Olavs hospital i Trondheim som viser at mellom 50.000 og 75.000 nordmenn med bronkitt får antibiotika unødvendig hvert år.

Regjeringens mål er å redusere bruken av antibiotika med 30 prosent innen 2020.

Les også: Mer antibiotika enn antatt i norsk landbruk

Flere land lover penger

For å møte trusselen har WHO, sammen med Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi), startet The Global Antibiotic Research and Development Partnership. 4. september i år lovte landene Tyskland, Luxembourg, Nederland, Sør-Afrika, Sveits og England mer enn 56 millioner euro til arbeidet.

Les også: Tryggere antibiotikabruk med ny allergitest

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært