Advarer mot livsfarlig medisin-rot

Derfor bør du holde orden i medisinskapet. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse viser at mange av oss er slepphendte når det kommer til å rydde i medisinskapet. Spesielt alvorlig er det for eldre over 65, der blanding av medisiner kan bli direkte helsefarlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 40 prosent av oss rydder sjeldent eller aldri i medisinene våre, viser en undersøkelse utført av Opinion. For eldre er denne oppryddingen ekstra viktig: Eldre over 65 år utgjør om lag 15 prosent av befolkningen, men bruker 50 prosent av legemidler som skrives ut.

– Tallene fra Giftinformasjonen viser at eldre gjør feil med medisiner det er svært farlig å gjøre feil med, forteller Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

– Øker risikoen for feilbruk

Nå går Giftinformasjonen ut og advarer mot nettopp helsefarlig rot med medisiner. De siste tre årene har de mottatt nærmere 1.200 henvendelser fra eldre over 70 år som har forvekslet, feildosert eller hatt uhell med medisiner. Det kan få alvorlige følger, forteller Steinar Madsen.

– Sykdomsbildet til eldre kan skifte raskt og noen medisiner tas bort, mens andre legges til. Samme medisin kan ha ulikt utseende og pakning, dette øker risikoen for feilbruk og forveksling. Derfor er det spesielt viktig at eldre rydder ofte i medisinene sine, oppbevarer dem sikkert, og returnere medisiner de ikke lenger trenger til apotek, understreker Madsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Hvordan legemidler ikke bør oppbevares

Medisiner det er farlig å forveksle, er for eksempel blodfortynnende medisin. Feildosering kan føre til blødninger dersom man tar for mye og blodpropp om man tar for lite.

Andre eksempler er hjertemedisiner som digitoksin hvor det er livsviktig at doseringen følges helt nøyaktig. Det samme gjelder medisinen metrotreksat som ofte brukes mot leddgikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En tredjedel av nylig godkjente medisiner hadde risiko knyttet til bruk

Ikke et nytt problem

Steinar Madsen forteller til ABC Nyheter at det er vurdert en rekke løsninger på problemet med å skille de ulike medisinene fra hverandre.

– Flest feil gjøres det med de mest brukte medisinene, for eksempel medisiner mot høyt blodtrykk og smertestillende, forteller medisinsk fagdirektør Steinar Madsen. Foto: Caroline Roka
– Flest feil gjøres det med de mest brukte medisinene, for eksempel medisiner mot høyt blodtrykk og smertestillende, forteller medisinsk fagdirektør Steinar Madsen. Foto: Caroline Roka

– Vi har forsket på utforming av legemiddelpakninger. Denne forskningen har vist at en mer pasientvennlig utforming kan redusere faren for å gjøre feil.

– Er vi blitt dårligere til å rydde i medisinene våre sammenliknet med tidligere, eller er dette noe som har vært et sammenhengende problem de siste 20-30 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har alltid vært et problem. I dag bruker pasientene ofte flere medisiner enn tidligere samtidig som vi har mange flere eldre. Nylig fant jeg en over 20 år gammel Globoid-eske på en hytte. Så gammel Globoid har mistet all virkning.

Les også: – Medisiner kan være direkte dødelige for eldre om man ikke tar hensyn

Kampanje mot medisin-rot

Legemidler i miljøet er et økende problem, og det er derfor viktig at ubrukt medisin ikke kastes i søppel eller i avløpet, men returneres til apoteket.

Sammen med Apotekerforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann, har Legemiddelverket startet en kampanje med tittelen «Rydd skapet». Kampanjens mål er å få flere til å rydde i medisinene sine, oppbevare dem sikkert og returnere gamle medisiner til apoteket.

– Vi sprer budskapet blant annet via apotekene, aviser, radio og sosiale medier. Vi oppfordrer folk til å gi oss en «like» og videresende, avslutter Madsen.

Tips til deg som bruker mange medisiner:

  • Bestill en time hos fastlegen for å gjennomføre en legemiddelgjennomgang (LMG).
  • Ta med alle medisinene du har, både reseptpliktige, ikke-reseptpliktige og kosttilskudd, til fastlegen.
  • Legen tar en gjennomgang og viser hvilke medisiner du bør beholde og hvilke du kan kvitte deg med. Be legen skrive ut en medisinliste så du har full oversikt over medisinene du bruker.
  • Medisiner du ikke trenger lenger leverer du inn på nærmeste apotek.
  • Medisinene du beholder oppbevarer du samlet på et trygt sted.
  • Rydd i medisinene hver gang du får nye, eller når du ikke skal bruke dem lenger.

Kilde: Legemiddelverket

Les også:

Nye blodfortynnende medisiner: – Her må legene skjerpe seg

Norsk lege roper varsku om nordmenns medisinering i utlandet

Disse medisinene bør du ikke ta sammen med kosttilskudd