Forbrukerrådet: – Fastlegene svikter pasientene sine

Allmennlegeforeningen reagerer sterkt på utspillet fra Forbrukerrådet.
Allmennlegeforeningen reagerer sterkt på utspillet fra Forbrukerrådet. Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse gjort av Forbrukerrådet viser at fire at vi pasienter må vente mer enn fem dager før de får time.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fastlegeforskriften står det at pasienter skal få tilbud om konsultasjon så raskt som mulig, «og normalt innen fem arbeidsdager». Bare 57 prosent av de spurte i Forbrukerrådets undersøkelse oppgir at de får time innen fem virkedager.

– Fastlegene svikter pasientene sine når fire av ti må vente for lenge på time. Den ventetiden er ulovlig, og den kan være vond. Til tross for at du ikke er akutt syk, er det ofte bekymring og smerte som får deg til å bestille legetime. Du skal slippe å vente for lenge med for eksempel å få en kul erklært ufarlig, eller undersøkes videre, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Anne Kristin Vie i en pressemelding.

Ber kommunen ordne opp

Undersøkelsen viser at 13 prosent må vente i seks til sju dager, 16 prosent får time etter åtte til fjorten dager, og 10 prosent må vente så lenge som over to uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Forbrukerrådet er det et lovbrudd, og nå krever de endring.

– Her må kommunene ordne opp, det er faktisk deres ansvar at folk får time innen fristen. De må følge opp fastlegeforskriften overfor fastlegene. Videre må legene se til at de oppfyller forpliktelsene sine overfor pasientene, sier Anne Kristin Vie.

Les også: Få vil bli fastlege i Norge

Reagerer sterkt

Leder for Allmennlegeforeningen Tom Ole Øren er ikke enig med Forbrukerrådet i at det er et lovbrudd at pasienter må vente lenger enn fem dager.

– Vi reagerer sterkt på utspillet om at vi svikter våre pasienter og at dette er et lovbrudd, sier Øren til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det står at pasienter «normalt» skal få time innen fem virkedager. Det er ikke et juridisk krav, men noe vi strekker oss etter. Vi må prioritere pasienter ut fra medisinsk behov, og vi prioriterer pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp. Av og til er de medisinske behovene viktigere enn antall dager man må vente. Det viktigste for oss er å prioritere medisinsk riktig slik at de som trenger det mest får hjelp først.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av årsakene er at myndighetene har siste årene har stadig tilført fastlegeordningen nye oppgaver uten tilsvarende ressursøkning til ordningen, ifølge Øren.

Les også: Arbeiderpartiet med valgløfte: – Gratis fastlege til alle under 18 år

– Ring en gang til

Han sier at ventetiden allikevel har gått dramatisk ned siden Fastlegeordningen ble innført i 2001. De kontinuerlig jobber med å redusere ventetiden ved økt bruk av elektroniske hjelpemidler som timebestilling på SMS, internett, elektroniske konsultasjoner.

Samtidig sier Øren at han har forståelse for at det kan oppleves ubehagelig for enkelte pasienter å vente på timen sin.

– Hvis folk er engstelige kan de ringe for å få råd fra en helsesekretær eller lege mens de venter, sier Øren.

– Hvis man føler at den medisinske tilstanden har endret seg og at ventetiden er for lang, og man aldri være redd for å ringe en gang til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske forskere et skritt nærmere å kurere diabetes: – Revolusjonerende hvis de lykkes

Brukerne er fornøyde

Difi undersøkte tidligere i år hvor fornøyde brukere var med offentlige tjenester. På en skala fra 0 til 100 får fastlegene 86 poeng, kun folkebiblioteket scorer høyere. I samme undersøkelse ga brukerne fastlegene 74 poeng av 100 mulige på ventetiden for å få time.

– Vi svikter ikke våre pasienter. Fastlegeordningen er en av de mest vellykkede ordningen noen gang. Det bekrefter brukerundersøkelsen, sier Øren.

Les også:

Glemmer du mer enn normalt?

Nye helsekrav gir færre eldre fornyet førerkort