– Antibiotikaresistens er den største trusselen mot kreftbehandling

Antibiotikaresistente bakterier / MRSA bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo.
Antibiotikaresistente bakterier / MRSA bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftforeningen slår alarm: Dobbelt så mange kan dø av kreft dersom man ikke bremser utviklingen av antibiotikaresistens.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Før døde nesten alle av kreft. Nå overlever to av tre. Uten virksom antibiotika kan fremtidens kreftbehandling rykke tilbake til start. Dobbelt så mange kan dø av kreft. Kampen mot de resistente bakterier må begynne nå, skriver generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel i et blogginnlegg.

Hvert år får omtrent 30.000 mennesker kreft i Norge. I dag overlever syv av ti, men dersom stadig flere bakterier blir resistente mot antibiotika, kan utsiktene for kreftpasienter bli langt dystrere, advarer Ryel.

Les også: Kari Grønås har fått ny lungekreft-medisin to ganger

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Infeksjoner tar liv

Vi har flere behandlingsmetoder mot kreft i dag: Cellegift, strålebehandling, immunterapi - i tillegg er det et kappløp i gang for å utvikle medisin basert på pasientens gener - som EFGR- og ALK-hemmere.

– Men behandling kommer sjelden uten bivirkninger. Risikoen for å få en alvorlig infeksjon er overhengende. Ved kirurgi kan det oppstå infeksjoner i operasjonssåret. Strålebehandling dreper kreftceller, men det dreper også nærliggende friske celler som var en beskyttende barriere mot infeksjoner, skriver Ryel og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og cellegift, som brukes til å stoppe veksten av kreftceller, svekker immunforsvaret kraftig. Med andre ord, infeksjoner tar liv.

Les også: Kreftsyk trebarnsfar: – Takknemlig for alle som velger å stå som benmargsdonor

Overlege tror lungekreft kan bli en kronisk sykdom

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Gule frakker, enerom og isolat»

Om antibiotikaresistens setter kreftbehandling flere tiår tilbake i dag, er det pasientene som får lide. Ryel tegner et tragisk bilde:

– Livskvaliteten i sykdomsperioder vil bli enda lavere, når samværet med pårørende i stor grad vil bli preget av «gule frakker», enerom og isolat. Antibiotikaresistens vil slå beina under alle de fremskrittene vi har gjort innenfor kreftbehandling, skriver Ryel.

Hun understreker videre at Verdens Helseorganisasjon (WHO) omtaler antibiotikaresistens som et problem så alvorlig at det truer moderne medisin.

Bakgrunn: Dette er verdens 12 farligste bakterier

– Dette er vår tids største trussel mot kreftbehandling. For hva hjelper det med revolusjonerende livsforlengende immunterapipreparater, hvis pasientene dør av en «simpel bakteriell infeksjon» tidlig i behandlingsløpet? spør hun.