Eksperter om omskjæring av guttebarn: – Unødvendig inngrep som ikke er til barnets beste

Norsk barnelegeforening mener det ikke er medisinske holdepunkter for å omskjære små babyer.
Norsk barnelegeforening mener det ikke er medisinske holdepunkter for å omskjære små babyer. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk barnelegeforening og barneombud Anne Lindboe ser ingen medisinske holdepunkter for omskjæring av guttebabyer. De mener det er et smertefullt inngrep med fare for komplikasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under landsmøtet forrige helg vedtok Frp at de vil forby rituell omskjæring av guttebarn. Dette ble møtt med krass kritikk fra det mosaiske trossamfunn i Norge, som mener at dette er et overgrep mot jøder i Norge.

I Norge omskjæres omtrent 2000 guttebarn hvert år, de fleste av dem av religiøse årsaker. Noen spedbarn blir operert når de bare er åtte dager gamle.

Det synes Norsk barnelegeforening er helt unødvendig:

– Vi i Barnelegeforeningen er mot omskjæring av nyfødte guttebarn. Dette bør foreldrene vente med til guttene er gamle nok til å kunne bestemme selv, sier leder i Norsk barnelegeforening Ingebjørg Fagerli til ABC Nyheter og legger til:

– Det er et helt unødvendig, irreversibelt inngrep som gjøres på friske babyer, og er ikke til barnets beste. Vi mener det går utover barnets integritet. En nyfødt baby har ikke samtykkekompetanse. Dette kan stride mot FN’s Barnekonvensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er sakene som splitter Fremskrittspartiet

Barneombud Anne Lindboe vil ha aldersgrense for omskjæring av gutter i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Barneombud Anne Lindboe vil ha aldersgrense for omskjæring av gutter i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Må trumfe religionsfrihet

Hun får støtte av barneombud og barnelege Anne Lindboe:

– For mange familier er omskjæring et viktig symbol for egen tro og kultur. Likevel er et slik at med ritualet skjærer man bort deler av det mest intime på kroppen til et eller friskt barn, sier Lindboe til ABC Nyheter.

Lindboe er enig med Norsk barnelegeforening i at inngrepet ikke har noen medisinsk nytteverdi.

– Det er smertefullt og det er en viss fare for at det kan oppstå komplikasjoner knyttet til inngrepet. Gutters rett til å bestemme over egen kropp og ta valget om omskjæring selv må trumfe voksnes religionsfrihet, sier hun og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som barneombud og barnelege mener jeg det bør innføres en aldersgrense som gjør at gutter selv får rett til å samtykke til et slikt inngrep. Vi har tidligere foreslått 16 år som er helserettslig myndighetsalder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sterke reaksjoner på Frps omskjæringsforbud

Enkelte barn gjennomgår inngrepet når de bare er åtte dager gamle. Foto: COLOURBOX
Enkelte barn gjennomgår inngrepet når de bare er åtte dager gamle. Foto: COLOURBOX

– Dette er ikke helsehjelp

Fagerli understreker at Norsk barnelegeforening ikke er for et generelt forbud.

– Vi har ikke gått inn for et forbud fordi vi frykter at aktiviteten kan gå under jorden og at inngrepet da kan skje under uforsvarlige forhold. Men dette er ikke helsehjelp og det bør ikke være et ansvar for det offentlige helsevesenet, sier hun.

Fagerli mener omskjæring er et kirurgisk inngrep uten medisinsk indikasjon. Hun forteller at en del hevder det er medisinske grunner til å gjøre slike inngrep, men det er hun sterkt uenig i.

– Det er ikke overbevisende holdepunkter for dette i vårt land. Enkelte studier viser at omskjæring gir beskyttelse mot HIV-smitte, men dette er jo ikke en aktuell problemstilling for små babyer. Det skal også kunne beskytte mot urinveisinfeksjon, men risikoen ved selve inngrepet er større enn fordelene, sier Fagerli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kohn: – Dette er et overgrep mot jøder i Norge

Nyfødt gutt døde

Barnelegeforeningen mener også at risikoen for komplikasjoner som bløding, arrdannelse og feilstilling, samt at studier viser at det medfører en risiko for innsnevring av urinrørsåpningen, taler mot å gjøre slike inngrep.

– Risikoen for komplikasjoner er lav, men tilstede, og vi kjenner til at en nyfødt gutt døde etter et slikt inngrep i Oslo, sier Fagerli.

I 2012 døde en en to uker gammel gutt av komplikasjoner to dager etter han var blitt omskåret av en lege i Oslo. Fylkeslegen opprettet tilsynssak.

Som regel oppstår det ikke alvorlige komplikasjoner etter slike inngrep, men det kan gjøre vondt i flere dager etterpå og barnet må behandles med smertestillende.

– Det er et smertefullt inngrep som bør gjøres under narkose. Det gjør også veldig vondt etterpå, noe vi mener bagatelliseres, sier Fagerli.