Meny

Nei, du får ikke hvitere tenner av eplecidereddik

CNN har sjekket om eplecider eddik er så bra som de virale nettstedene skal ha det til. Foto: COLOURBOX
CNN har sjekket om eplecider eddik er så bra som de virale nettstedene skal ha det til. Foto: COLOURBOX
– Jeg gispet da jeg leste om dette, sier tannlege.

Den siste tiden har ABC Nyheter satt fokus på virale nettsteder i inn- og utland som publiserer oppsiktsvekkende saker som er skapt for å deles på sosiale medier.

Dessverre er det ikke alltid slik at innholdet i disse artiklene er sant. I påsken skrev vi om en sak publisert på det norske virale nettstedet Dagensbeste.no som hevdet at kokosolje og sitron gir grått hår sin naturlige farge tilbake. Dette stemmer dessverre ikke, ifølge en norsk hudlege.

Nylig sjekket også det danske nettstedet Videnskab.dk påstanden om at det er helsefarlig å drikke vann som er kokt opp to ganger. Fem eksperter avkreftet dette.

Les også: Nei, det er ikke farlig å koke opp vann to ganger

– Gispet da jeg leste om dette

Mange nettsider hevder at eplecidereddik er en vidunderkur mot det meste - det skal gjøre deg slankere, gi deg hvitere tenner og gjøre huden din renere. CNN har nå sjekket disse påstandene med eksperter.

Ifølge artikler på flere virale nettsider, kan eplecidereddik fjerne flekker på tennene dine og gjøre de hvitere.

– Jeg gispet da jeg leste om dette, sier tannlege og talsperson for American Dental Association Alice Boghosian til CNN.

– Det ga meg frysninger. Du putter syre på tennene dine. Det er det siste du bør gjøre for å få bedre tannhelse, legger hun til

Boghosian mener det er mye bedre å pusse tennene to ganger om dagen i to minutter.

Les også: Over halvparten er usikre på om nyheter er ekte eller falske

Liten effekt på vekttap

Eplecidereddik brukes også av folk som ønsker å gå ned i vekt, ifølge CNN. I forbindelse med en japansk studie tok 175 overvektige, men ellers sunne, deltagere eplecidereddik i 12 uker. Studien viste at de gikk ned i vekt sammenlignet med kontrollgruppen som tok placebo.

Men deltagerne gikk bare ned mellom 0,9 - 1,8 kilo. Ernæringsfysiolog Carol Johnston sier til CNN at bruk av eplecidereddik kun førte til et lite vekttap.

– Jeg kan ikke tenke meg at folk som går på en diett i tre måneder og går ned så lite er fornøyde, sier hun til CNN.

Hun mener imidlertid at dersom du kombinerer eplecidereddik med et sunt kosthold, spiser mindre porsjoner og trener, kan det ha effekt.

Les også:  Ernæringsfysiolog advarer mot ekstremdiett som spres på Facebook

Virker ikke mot lus

Flere virale artikler understreker ifølge CNN effekten eplecidereddik kan ha på kviser, lus og vorter. Det skal også virke mot rynker.

– Det kan tørke ut en kvise, men det er ikke en egnet metode for bekjempe aldringstegn, sier dermatolog og lege Marie Jhin, som også er talsperson for American Academy of Dermatology, til CNN.

Hun påpeker at eplecidereddik kan bidra til å redusere sorte flekker og lindre kløe etter myggstikk og solbrenthet. Men det virker ikke på lus, og har kun en moderat effekt på vorter, understreker Jhin.

Lege Michael Lin, direktør for Advanced Dermatology and Skin Cancer Institute i Beverly Hills, advarer sterkt mot bruk av eplecidereddik hjemme. Han har sett flere eksempler på pasienter som har pådratt seg alvorlige skader.

– Et ekstremt eksempel var en mann som forsøkte å behandle kjønnsvorter. Da han kom til oss, var hele området brent av eddik, advarer han.

Les også: 

Klarer du disse spørsmålene om helse?

Ombud vil fjerne egenandel for unge hos legen

– Nei, kokosolje og sitronjuice får ikke fargen tilbake i grått hår

Helsesøstre vil ha aldersgrense for alternativ behandling

Annonse
Populært